Autor Wątek: rechabilitacja przy zszytym scięgnie  (Przeczytany 7954 razy)

Offline yar

• Więcej Pisze
rechabilitacja przy zszytym scięgnie
« dnia: Listopada 17, 2012, 07:54:21 »
to mój osobisty przypdek :) Po wypadku przeciecia scięgna i zszyciu go (miałem szczęście że znaleźli drugi koniec scięgna) czeka mnie rehabilitacja w postaci lasera, magneto czegoś i ćwiczeń.
Jak mogę sobie pomóc naturalnymi sposobami bo do tych powyższych nie mam przekonania. Wogóle nie wiem co to jest ten laser i magneto ? Ktoś może wie ?

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: rechabilitacja przy zszytym scięgnie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 17, 2012, 16:16:41 »
Laser i pole magnetyczne wpływają na ukrwienie i regenerację. Te zabiegi nie bolą :) , moim zdaniem pomagają  bo chory czuje się dopieszczony a jednocześnie zachęcają, zmuszają do aktywności(terminy,konieczność wykorzystania należnych zabiegów).
Może masz magnetoforezę,jonoforezę lub fonoforezę to zabiegi powodujące lepsze wnikanie maści, leków do tkanek. Ćwiczenia, pomogą przywrócić zakres pracy mięśnia, do którego biegnie to ścięgno. Z ził to bym brał na regenerację tkanki łącznej..tak mi się wydaje.
W przywróceniu sprawności ćwiczenia, jak już się wszystko wygoi bo mięsień lekko zaniknie
i jego zakres(ruchomość) się zmniejszy. Nie bój żaby będzie dobrze :)

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2012, 05:47:32 »
żywokost. macerat, nalewka - okłady

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2012, 08:03:00 »
Według mnie doskonale działają na ścięgna nacierania przy zastosowaniu maści propolisowej.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2012, 08:20:02 »
Jeśli chcesz eksperymentować z zielarstwem chemicznym to daj znać , mam zapas chlorku magnezu.

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2012, 13:01:04 »
ineslik z całym szacunkiem chlorek magnezu toć to chemia :o
pierwsze słysze o zielarstwie chemicznym i to dlatego mnie otrzepało :)

Zastosuję sie najpierw do Witka . Mam zrobioną alkoholature z lisci żywokosta - wiem że to słabsze niż korzeń ale będzie dobra wewnętrzenie ?
Korzeń na obkłady będę musiał wykopać i coś z nim zrobić w koncu ...jeszcze sie w to nie bawiłem

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 17, 2013, 10:39:09 »
yar i jak? robiłeś coś w końcu z korzeniem żywokostu?

Moja znajoma tez ma problemy ze ścięgnami, i kość, już po kilku operacjach i 3 kolejne ją czekają  :'(
wysłałam jej dzisiaj nalewke żywokostową tylko jak zadzwoni z pytaniem " co ja mam z tym zrobić i jak stosować " to sama nie wiem co jej powiedzieć  ???
tak chciałabym jej pomóc  ::)
to taka dobra dziewczyna, od wielu lat pomaga innym a o sobie nawet nie wspomina, choć przezyła okropny wypadek samochodowy, szczęka też na metalu poskładana cud że mówi wyraźnie i nic nie widać

z resztą sami zobaczcie wkleje linka to ta dziewczyna po lewej - Agnieszka (jakby sie dowiedziała że pisze o niej to by mnie ....)
pod tą piekną suknią jest prawie niewładna noga  :'(
Aga porusza sie o kulach

o to ten link http://dziendobry.tvn.pl/video/podziel-sie-szczesciem,108,newest,73452.html

jak macie pomysły jak jej pomóc aby te ścięgna, kości jakos sie zregenerowały ...
ta noga puchnie i boli
nie znam szczegułów bo Aga oczywiscie o siebie nie lubi mówić myśli głównie o innych potrzebujacych, może dlatego też ich tak rozumie ...

Aga
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2013, 12:10:44 »
Mama.
O ścięgnach nie wiem nic.
Co do kości, to z tego co ostatnio czytam, to  ludzie wychwalają mumio ( nie mylić z nawą kabaretu ;) ).
Ostatnio kupiłem w sklepiku zielarskim czyste po 11 zeta za 5 gramowa paczuszkę z zamiarem przetestowania na sobie ;)
Na razie paczuszka testuje moją torbę, ale przyjdzie i na nią czas.
Pozdrawiam.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2013, 13:56:32 »
Z korzenia żywokostu najlepiej według mnie działa papka, może być z korzonka mrożonego.
Przyklada się ją na chore miejsce.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2013, 15:38:10 »
mumio - zaraz sprawdze co to jest
korzenia świeżego ani mrożonego nie mam niestety
moze ten wyciąg alc. też odda jakieś wartości  ::)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2013, 22:50:11 »
Może wydawać sie śmieszne ale moje odczucie co do tej roślinki jest takie że normalnie włączyłbym ten korzeń do jadłospisu na surowo, ale w małych ilościach bo potrafi zakleić przełyk...

Maść zrobiłem na smalcu wg Marii Treben i myślę że działa. Smaruję nim skórę mojej córki jak jest podrażniona,  czy coś. Nie mam porównania do innych mazideł po prostu :(

A moje ścięgno...cóż, chirurg zrobił zakładkę chyba 1cm przy zszywaniu i ścięgno muszę teraz naciągać żeby uzyskać ruchomość kciuka. Znajomy chiropata powiedział mi że mam naciągać go w skali bólu 8/10. Nie spytałem się go ile razy na dzień mam to robić, bo zauważyłem że palszek puchnie po takim naciąganiu i czy sobie nie zaszkodzę jak za często

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2013, 11:00:00 »
to mój osobisty przypdek :) Po wypadku przeciecia scięgna i zszyciu go (miałem szczęście że znaleźli drugi koniec scięgna) czeka mnie rehabilitacja w postaci lasera, magneto czegoś i ćwiczeń.
Jak mogę sobie pomóc naturalnymi sposobami bo do tych powyższych nie mam przekonania. Wogóle nie wiem co to jest ten laser i magneto ? Ktoś może wie ?
W podobnym przypadku zastosowałem:

Olejek pichtowy , biszolin
Kapiele w owsie i skrzypie (2 tygodnie , uczciwie bez przerwy).
do wewnątrz : olej lniany , witamina b complex , napary z owsa

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?