Autor Wątek: Bransoletka magnetyczna, magnetoterapia  (Przeczytany 35289 razy)

skryba

• Gość
Bransoletka magnetyczna, magnetoterapia
« dnia: Marca 25, 2013, 22:13:20 »
Ostatnio wszedłem w posiadanie ciekawego przedmiotu a mianowicie bransoletki magnetycznej która według niektórych posiada właściwości lecznicze i może być stosowana w magnetoterapii.

Co wy o tym sądzicie?? czy ktoś z was stosuje tego typu terapię z pozytywnym skutkiem? ma ona podstawy naukowe? bo nadal nie udało mi się  wygrzebać żadnych wiarygodnych materiałów na ten temat.

Zastanawia mnie również geneza tej terapii czy ma ona jakieś podłoże okultystyczne takie jak radiestezja? czy inne tego typu praktyki.

Bardzo proszę o pomoc osoby znające się w temacie bo sam nie wiem co o tym myśleć czy stosować te bransoletki bez uszczerbku na duszy i zdrowiu? :) .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Bransoletka magnetyczna, magnetoterapia
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2013, 11:23:45 »
Ostatnio wszedłem w posiadanie ciekawego przedmiotu a mianowicie bransoletki magnetycznej która według niektórych posiada właściwości lecznicze i może być stosowana w magnetoterapii.
Co wy o tym sądzicie??

W latach 80-tych one były dość popularne. Zwykle były ładnie wykonane. Nie słyszałam, by komuś radykalnie w czymś pomogły, ale też o szkodach nie słyszałam. Z natury swej być moze byłaby skuteczna dla osób mających problemy z dłoniami. Moja babcia miała ich kilka, ale nie zauważyła jakichś szczególnych reakcji, może dlatego, że miała problemy bardziej z nogami i kręgosłupem.

ma ona podstawy naukowe? bo nadal nie udało mi się  wygrzebać żadnych wiarygodnych materiałów na ten temat.

Coś tam może i jest... W końcu różne prądy są normalną częścią różnych zabiegów fizykoterapii.

Zastanawia mnie również geneza tej terapii czy ma ona jakieś podłoże okultystyczne takie jak radiestezja?

Okultystyzm to raczej stosunki z duchami czy gwiazdami (w znaczeniu nieastronomicznym, tylko wyznacznikami losów), a radiestezja to raczej tylko wzmocnienie odbioru rzeczywiście, materialistycznie istniejących zjawisk. Radiesteta znajdzie żyłę wodną, by można było wykopać studnię, a ta żyła przeciez istnieje, tylko, że zwykły człowiek tego nie wyczuwa.
To tak, jak pies czuje zapachy, o których ja nie mam pojęcia, ale ja przecież psa o okultyzm nie posądzam.

czy stosować te bransoletki bez uszczerbku na duszy i zdrowiu? :) .

Stosuj, to nie jest szkodliwe, a jeśli w czymkolwiek pomoże, to się możesz tylko cieszyć.

A dla duszy to jednak nie jakieś bransoletki są szkodliwe, tylko na przykład wszelkie środki masowego ogłupiania.

Do wszelakich duchów, sił i innych straszydeł lepiej podchodzić materialistycznie - po prostu szkoda na nie czasu, by sobie nimi zawracać głowę.
Nie istnieje żaden dowód na to, aby jakikolwiek diabeł lub upiór kogokolwiek zabił, ale niestety istnieją miliony dowodów na to, że ludzie potrafią się wzajemnie zabijać bardzo skutecznie bez udziału jakichkolwiek zjawisk nadprzyrodzonych.

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2013, 11:42:27 »
Do wszelakich duchów, sił i innych straszydeł lepiej podchodzić materialistycznie - po prostu szkoda na nie czasu, by sobie nimi zawracać głowę.
Nie istnieje żaden dowód na to, aby jakikolwiek diabeł lub upiór kogokolwiek zabił, ale niestety istnieją miliony dowodów na to, że ludzie potrafią się wzajemnie zabijać bardzo skutecznie bez udziału jakichkolwiek zjawisk nadprzyrodzonych

Nie spierałbym się tylko w końcowym fragmencie Twojej wypowiedzi.
Jednak taki spór wykracza poza ramy Forum, więc dajmy temu spokój.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2013, 16:27:39 »
Byłoby fajnie w razie problemów zwalić wszystko na duchy, ale nawet, jezeli one istnieją, to bez współpracy ludzi, one nic nie zdziałają. Bez materii są po prostu niczym w naszym świecie.

Ale, wracając do bransoletek magnetycznych: one były w normalnej sprzedaży w prywatnych sklepikach typu farby-zabawki-biżuteria-kosmetyki, na targowiskach i odpustach i nikt do nich nie przykładał wiele większego znaczenia, niż do aparacików do żywej i martwej wody, cudownych mat na siedzenia samochodów, czy wałków do masażu stóp.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2013, 07:23:03 »
Basiu :)
Na złe duchy coś zwalać ?
Wszak to każdy z nas na początku może wybrać. W każdym murze można wykonać wyrwę, ale nie każdy daje się zwalić.
Idąc dalej siła duchowa działa głównie w materii sobie właściwej, choć w sprawach materii też ma wiele do powiedzenia.
Skoro człowiek to duch i ciało, co wielokrotnie przewijało się w wielu wątkach Forum, to wzajemne oddziaływanie i przenikanie się owych składników tego co stanowi o naszej istocie, jest jak najbardziej możliwe.

Co do opasek magnetycznych. Co jakiś czas w TV pojawiają się reklamy opasek magnetycznych dr Levina.
Właściwe oddziaływanie polem magnetycznym może zdziałać wiele.
Trudno mi odgrzebać w pamięci ale jakiś czas temu głośno było o polskim wynalazku - łóżku magnetycznym.
Jeszcze parę lat temu w Gliwicach działał ośrodek, gdzie leczyło się tym łóżkiem z ciekawymi rezultatami.

Wiem, że z powodzeniem przyjął się głównie w USA w medycynie sportowej.
Niestety jak zdecydowana większość rodzimych wynalazków, tak i ten stał się bardzo "be".

Innym ciekawym aspektem działania pola magnetycznego jest sprawa o której pisałem w temacie jak go nazwałem " podrasowanej wodzie."

Jeśli dokładniej wejść w budowę materii, okazuje się że na końcu badań nad nią to co jest materią, zaczyna przeradzać się w jakieś dziwne skojarzenia form energii, czym jest również i pole magnetyczne.

Pozdrowienia :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 28, 2013, 10:00:44 »
Zauważyliście może, że cudowne wynalazki ostatniej szansy zazwyczaj mają tendencje do osiągania równie cudownej ceny "za jedyne" - nie wiem jak z tą bransoletką... Rozumiem, że "darmo to boli gardło", ale czasami gra nie warta swieczki, za to warta do zastanowienia.

skryba

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 28, 2013, 10:50:59 »
Basia ja nie traktuję niczego materialistycznie szczególnie demonów czy okultyzmu ponieważ to że kogoś lub czegoś nie widać nie znaczy że nie istnieje a na istnienie demonów czy opętań dowodów jest aż nadto dlatego ludzi wolą wierzyć że one nie  istnieją bo tak jest im lepiej lubią czuć się bezpiecznie i mieć wszystko poukładane w główce  :( .

Miałem znajomego który był radiestetą też twierdził że demony nie istnieją i traktował to  wszystko materialistycznie aż w końcu pewnego pięknego wieczora telefonował do egzorcysty bo coś nim rzuca o ziemię i błagał o natychmiastowy przyjazd    :) .

Dlatego ja wolę dmuchać na zimne wydaje mi się że ta opaska jest jakąś formą okultyzmu dlatego zastanawia mnie to czy ma ona jakieś podstawy naukowe a jak na razie zauważyłem to że nie ma żadnych podstaw.

Osobiście posiadam bransoletkę magnetyczną ozdobną która kosztowała 170zł więc nie jest to opaska dr.Levina bo te wyglądają tandetnie z tego co wyczytałem to taka osoba jak dr.Levin w ogóle nie istnieje a jak rzeczywiście istnieje to nie zajmuje się magnetyzmem i nic nie wie na temat tych opasek ;D .

Jeżeli ktoś je ktoś faktycznie używał na sobie to napiszcie czy są jakieś efekty bo dziwne w nich jest również to że nie każdemu pomagają a jak pomagają to każdemu inaczej i odwrotnie jak tego oczekiwano na początku dlatego to również przypomina działanie nieznanych sił.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2013, 10:58:53 wysłana przez skryba »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 28, 2013, 19:19:40 »
Popatrzyłam na Allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=bransoletka+magnetyczna

Moja babcia używała kiedyś jakieś zdecydowanie ładniejsze, niż teraz na Allegro, ale nie zauważyła jakichkolwiek skutków medycznych. Możliwe, że to dlatego, że oprócz drżenia prawej ręki nie miała z nimi żadnych problemów. Na drżenia ręki to nie pomagało na pewno. Na pobożność, chodzenie do kościoła, odmawianie różańca też wpływu nie miało - robiła to z dużą energią, dopóki była w stanie, a przestała praktycznie tuż przed śmiercią.

Jest felieton na temat może nie samych opasek, ale cyrku marketingowego na ich temat:

http://www.tonieprzejdzie.pl/2011/11/28/dr-jack-levine-i-magnetyczna-opaska-triumf-glupoty/

Nie demonizowałabym zwykłego przedmiotu. Oczywiście, im bardziej się będzie człowiek zastanawiać, tym bardziej fantazja będzie kreować nową rzeczywistość, a jak w nią się wleci, to rzeczywiście dziwne rzeczy się mogą dziać z mózgiem.

skryba

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2013, 22:48:29 »
Nie chodzi tutaj o to że przedmiot ma jakieś działanie demoniczne tylko o to że otwiera duszę człowieka na ataki ze strony demonów i siły jakie one ze sobą niosą.

Natomiast przedmiot zawsze pozostanie przedmiotem który jest tylko narzędziem w rękach złego a które człowiek często nieświadomie nakłada na rękę czy szyję.

Potęgi ludzkiego umysłu nie radziłbym brać na poważnie bo potęga wyobraźni czy kreowania czegokolwiek jest tylko ułudą tak naprawdę człowiek nie jest w stanie kreować takich zachowań jak np opętanie czy wyleczenie swojej choroby poprzez wierzenie że coś mu pomaga.

To tylko ułuda tak naprawdę mózg ludzki jest ułomny i niewiele może jeżeli człowiek mógłby leczyć choroby za pomocą placebo to nie byłoby np tyle zachorowań na nowotwory bo ludzie sami by się leczyli skoro jesteśmy tacy potężni to wyleczenie ciężkich chorób nie powinno stanowić większego problemu a jednak wiele osób pożegnało się z tym światem i cudowne placebo nie pomogło.

Natomiast z bransoletkami jest jak już pisałem jednym pomagają innym tylko szkodzą i to w tym wszystkim jest niezwykłe ostatnio zakładając ją na rękę czułem przez kilka minut dziwne uczucie jakby uciskanie lub mrowienie i tak kilka razy się powtarzało.

Ciekawi mnie również  sama geneza tych bransoletek kto i kiedy je wymyślił?? pomijając już dr.Levina bo produkowane są już od lat więc Levin nie jest na tym polu orłem kto jest prawdziwym autorem i projektantem bransoletek?? może postać wynalazcy i jego pomysły bardziej by nam naświetliły genezę tego zjawiska i cel jaki przyświecał temu człowiekowi który to wszystko wymyślił ??? .

Można zauważyć ze Levin jest postacią fikcyjną lub postawioną  specjalnie przez media na piedestale jako projektant rewelacyjnych opasek magnetycznych ale prawdziwy autor tego pomysłu pozostaje w cieniu  :) .

W internecie nie znalazłem żadnych śladów na temat Levina i jego działalności naukowej o wikipedi już nie wspomnę tam taka osoba nie istnieje  ;D .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 29, 2013, 14:32:19 »
Levine jest człowiekiem historycznym, ale z tymi opaskami nie miał nigdy nic wspólnego. To jest marketingowy pic.
Podstawy moga być racjonalne, bo pole magnetyczne ma oddziaływanie, na człowieka.

Placebo oczywiście działa statystycznie na około 14% badanej grupy, ale jest problem, że nigdy nie wiadomo, komu potrzebne jest jakie placebo.

skryba

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2013, 15:41:21 »
Zamierzam w najbliższych dniach udać się do biblioteki i poszukać dokładnych informacji na temat tych bransoletek i tego kto je zaprojektował.

A ktoś na pewno musiał zapoczątkować owe bransoletki i całą maskaradę z nimi związaną bo każda rzeczy czy pomysł ma swojego projektanta nic samo z siebie nie powstaje :) .

Znalazłem ciekawą stronkę na której jest poddane parę nazwisk uczonych i wynalazców którzy przyczynili się do rozwoju magnetoterapii i prowadzenia badań nad nią ale nadal nie ma tego jedynego człowieka który wpadł na pomysł bransoletek    :D .

http://www.butterfly-mag.pl/art10.html

« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2013, 10:05:33 wysłana przez skryba »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2013, 19:25:06 »
Biżuteria z magnesów jest dość popularna od wielu lat. Wiele osób uważa, że to nawet chroni od raków, wygaszając szkodliwe pola elekromagnetyczne.

Myślę, że nikt tego ani nie wynalazł, ani nie opatentował, więc się nie dojdzie, kto był pierwszy.

Po prostu to jest szeptany marketing + ozdoba i to wszystko. A jeśli ktoś się z tego powodu lepiej poczuje, to najwyżej mu to wyjdzie na zdrowie. Chociażby z powodu uspokojenia.

Nie ma sensu demonizować przedmiotów, ani szukać ich ukrytych znaczeń. Samochód jest zdecydowanie groźniejszy, niż bransoletka. Ile razy komuś się udało jechać za szybko?
Już na prawdę lepiej sobie pójść do kościoła i się wyspowiadać z naruszania przepisów ruchu drogowego.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 22, 2013, 14:41:46 »
Basia pisze cyt.:
Wiele osób uważa, że to nawet chroni od raków, wygaszając szkodliwe pola elekromagnetyczne.
Sila woli i wiary jest olbrzymia.
Sila marketingu tez ...
Osobiscie powiiedzialabym, ze cos nie-cos w tym jest.
Sama nie stosuje.
Pozdrawiam  ;D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 23, 2013, 08:21:04 »
Ja kiedyś tam w okresie dużego stresu, z którym - tak mi się zdawało - sobie nie radziłem, zacząłem używać elementów z naturalnego hematytu. Np obrączka lub wisiorek. Jest on naturalnie ferromagetyczny, więc jak najbardziej można używać zamiast drogich bransoletek, zwykle wykonywanych na bazie sztucznie tworzonych stopów ferromagnetycznych.
Jeśli idzie o działanie, to faktycznie odczułem sporą poprawę i redukcję stresu. Ale czy to przypisać cudowności hematytu czy też doświadczeniu nabywanemu z czasem... w każdym razie można stosować :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline jolkowska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 23, 2013, 11:16:47 »
W zeszłym roku dostalam w prezencie bransoletkę/brat zapewniał o zdrowotnych walorach i ogromnej popularności za oceanem /zwykły kawałek metalowych w srebrnym kolorze skręconych nitek zakończony z dwóch stron płaskimi złotymi kulkami, nie połączona /.Na początku trochę sceptycznie do niej podchodziłam.Kiedyś wychodząc na spotkanie odruchowo założyłam,  pasował srebrny kolor. Sugestia czy działanie czułam się spokojniejsza, odprężona a zarazem głowa jasna i chlonna. W zabobony za bardzo nie wierzę ale od tamtej pory noszę.