Autor Wątek: Różności po rosyjsku  (Przeczytany 5004 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Różności po rosyjsku
« dnia: Marca 18, 2013, 19:34:41 »
Masa skanów ze starych i nowych książek po rosyjsku, po angielsku monografie WHO roślin leczniczych i kilka innyc książek

http://www.travolekar.ru/biblio.php

MP3 po rosyjsku z różnych konferencji fitoterapeutycznych

http://fitomeeting.rpod.ru/

Dla chętnych do odsłuchania przykładowe tematy:
Stwardnienie rozsiane, krwawienia w mózgu, oczywiście onkologia, endokrynologia, osteoporoza.
Na wiele godzin wystarczy.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Różności po rosyjsku
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2013, 16:33:26 »
Basiu dzięki.
Super pozycje, może kiedyś znajdę cierpliwość i czas.

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 20, 2013, 10:16:43 »
Trzeba będzie odkurzyć słowniki i wygrzebać w zakamarkach pamięci znajomość tego pożytecznego języka.

Offline Jedrek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2013, 00:07:15 »
Masa skanów ze starych i nowych książek po rosyjsku, po angielsku monografie WHO roślin leczniczych i kilka innyc książek

Basiu, zazdroszczę trochę tej znajomości rosyjskiego.
  Dawno temu uczyłem się w podstawówce, wtedy jeszcze obowiązkowy był (więc może dlatego mniejsza efektywność) potem w liceum i tyle. Dziś już niewiele pamiętam, pogadać nie pogadam :( -- szans nie ma, ale czytać choć z trudem to cośtam dam radę i trzy-po-trzy zrozumiem  ;)
No ale branżowe słownictwo to już ciężki orzech..
Jak Ci się udało utrzymać znajomość rosyjskiego?

pozdrowienia!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2013, 18:43:17 »
Plytki nurek jestem i zawsze mnie ciekawila przyroda i woda. Na moja kieszen poza polskimi ksiazkami dostepne byly tylko po rosyjsku - i tak zostalo.

Teraz pracuje po rosyjsku i po angielsku - pracuje przy statkach i sobie chwale :-)

Jako wielojezyczny slownik naukowy polecam Wikipedie.

Na poczatku to idzie ciezko, zanim sie nie opanuje nazw najczestszych roslin i chorob, ale pozniej czyta sie zupelnie swobodnie.
Rosyjska terminologia medyczna jest bardziej lacinska, czyli miedzynarodowa, niz polska.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2013, 13:24:39 »
W szkołach być zapewne bywa, acz nie obowiązkowy ;)
Widziałbym go na pewno chętnie jako jeden z języków do wyboru - i to chętnie wybierany. W przygranicznych miejscowościach niemieckich są całe klasy maturalne z polskim jako drugim językiem obcym. W jednym z tych miasteczek mamy niemieckiego kontrahenta bardzo ładnie mówiącego i piszącego po polsku.
Przykład pokazuje, że język któregokolwiek z sąsiadujących krajów warto znać. Albowiem rzekł był Goethe: Wie viele Sprachen du schprichst, sooftmal bist du Mensch :)
Iloma językami władasz, tylekroć jesteś człowiekiem.
Akurat ja tam nie jestem wielkim lingwistą.
Polski był popularny w ZSRR, bo pewne z kolei tłumaczenia, np. Kafki, były dostępne po polsku - a już nie po rusku.
Swoją drogą Rosja jest niesamowitym krajem. Pomyśleć, że do Gogola i Puszkina nie miała żadnej liczącej się literatury - w przeciwieństwie do Polski. Oni to określają takim powiedzeniem, że w Rosji się długo zaprzęga, ale szybko jedzie. To naprawdę całkowicie nieprzewidywalny kraj.
Różnice, głupcze!

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2013, 15:07:17 »

Takze jestem zdania, podobnie jak kaminskainen , ze czlowiek powinien znac
jezyki krajow sasiadujacych choc w podstawowym stopniu.
Ponadto - znajomosc j. obcych jest bogactwem kazdego czlowieka.
To takie banalne, ktos powie - slogan ... ale jak bardzo moze sie w zyciu przydac,
dopiero wowczas sie przekonujemy, jak potrzebujemy ...
Bardzo lubilam j. rosyjski, do dzis dnia rozumiem ten jezyk,
ale nie podjelabym sie "rozumiec" ksiazke, choc czytac potrafie ...
troche skomplikowane ...
Medycyne rosyjska uwazam za bardzo skuteczna.

Offline Miszka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 04, 2014, 11:54:12 »
W szkołach być zapewne bywa, acz nie obowiązkowy ;)
Rosyjski bywa w szkołach jako drugi język obcy (pierwszym jest angielski, w przeciętnej szkole 3 godziny angielskiego, w profilach rozszerzonych do pięciu/sześciu godzin w tygodniu).

Ruski jako drugi język, może się pojawić w gimnazjum/liceum, z czego jest zazwyczaj po dwie godziny tygodniowo, przy czym ze względu na zaniżanie wymagań szkolnych,  nie wymaga się za wiele od uczniów ( cytuję nauczyciela u którego miałem praktyki : "nie idźmy tak szybko z materiałem, bo im się podręcznik skończy" ).

Jak się taki delikwent przez trzy lata nauczy alfabetu i kilkunastu podstawowych zwrotów, to będzie dobrze... jako, że jest to drugi język obcy, ludzie często gęsto przejawiają postawę "a po co mi drugi język, mam przecież angielski".

Przy takich dwóch godzinach tygodniowo i obniżaniu wymagań, uczniowie po trzech latach nie muszą być na poziomie matury podstawowej, a jak ktoś chce zdawać maturę, musi chodzić na dodatkowe zajęcia pozalekcyjne (organizowane przez nauczyciela w szkole) bo w klasie w której się nic nie robi, trudno takiego ucznia przygotować do matury. Piszę swoje odczucia odnośnie praktyk w szkole, każdy , może mieć inne, szkoła szkole nie równa, ale bardzo często zajęcia w szkołach sprowadzają się do przebumelowania czasu...