Autor Wątek: Konferencje zielarskie  (Przeczytany 49828 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Konferencje zielarskie
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 25, 2013, 19:59:39 »
No pewnie, pisz!!!!

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 25, 2013, 20:07:08 »
Ja też czekam na Twoją relacje.  :)
Wybieram się w maju do Panewnik...to też popiszę co się dowiedziałam.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:09:48 »
A gdzieś Ty się tam podziewała?

Mi bardzo utkwiły w głowie prace Prof Oszmiańskiego, jego wieloletnie doświadczenie w badaniach i analizach składników roślinnych.
A "ovocura" było bardzo interesujące, nie spodziewałbym się, że ktoś może w ogóle wpaść na taki pomysł.
Ogromna dawka wiedzy, kto chciał jechać, nie pojechał - niech żałuje :D

I tutaj masz rację, nie dałem rady się podzielić i być na wszystkich sekcjach - skupiłem się na fitoterapii ludzi i zwierząt.
Kubek bardzo ładny :)

Pozdrawiam.

P.S. Jest jakaś Polska Konferencja Kobiet, czy jakoś tak... Pani Prof. z Uniw. Warszawskiego zaprasza w czerwcu na Podlasie (nie tylko kobiety ;) )
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2013, 22:12:47 wysłana przez Alchemik »
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:17:40 »
Ja też się wybieram do Katowic.

A teraz następne informacje.
Ciekawy był referat  na temat zastosowania wybranych roślin w redukcji cellulitu.Podano def. mówiącą, iż cellulit jest to obrzękowo - włókniejące zwyrodnienie tkanki łącznej. Podano,że mechanizm jego powstawania nie jest do końca jasny, istnieją różne teorie od zaburzeń mikrokrążenia skórnego oraz metabolizmu trójglicerydów, a także gospodarki hormonalnej. W kosmetykach mających na celu walkę z cellulitem stosuje się składniki pochodzenia roślinnego w tym ekstrakty z kasztanowca zwyczajnego,arniki górskiej, miłorzębu japońskiego.

Dla mnie bardzo interesującym był też referat dot.nasion czarnuszki  siewnej jako nadzieja dla alergików.Okazało się,że olej z czarnuszki jest oiektem badań w ośrodkach naukowych całego świata. Do tej pory wykazano,że działa także antyalergicznie i  p/zapalnie,p/pasożytniczo,p/bólowo,p/wirusowo i p/grzybiczo.
Aktualnie tym problemem zajmuje się Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza  /firma BONIMED preparat nazywa sie Alerbon/

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:20:38 »
Sprawdzałam tę inf. w necie,ale niczego nie znalazłam. Wzeszłym roku robiły ją Dary Natury.
Podobały mi sie wykłady Gospodarza, mam slajdy gdyby ktoś chciał to na priv/ acha osobiście pozwolił mi je fotografować Gospodarz/
W późniejszym terminie mamy dostać książkę z wszystkimi referatami, i to będzie to coś...

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:24:28 »
Tak, to ma być to wydawnictwo o tytule identycznym, jak sam tytuł konferencji. Mają tam być pełne wersje artykułów, których referenci oraz streszczenia mogliśmy poznać w Krośnie.
I jeszcze zaświadczenia uczestnictwa.

Pamiętasz informację o "chowaniu się" łuskiewnika, gdy czuje, że ma się pojawić w dolinie powódź? I że zapyla się pod ziemią? Zamurowało mnie!

Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:26:07 »
Ze względu na swoje wykształcenie prowadziłam w kuluarach rozmowy na temat pomocy dzieciom z zaburzoną pamięcią krótkotrwałą, a dotyczy to dzieci z dysleksją i dyspraksją. Jak się okazało jest to dość duży problem, bo żeby pomóc trzeba uwzględnić nie tylko wiek dzieci, jeszcze zaburzenie- bo każdy jest inny. Nie ma niczego uniwersalnego. Ale gdyby ktoś z Was miał jakieś pomysły to chętnie bym posłuchała, bo dzieciaków żal.

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:29:34 »
Tak zapyla się pod ziemią, gdyż tam zakwita.
A w budynku gdzie odbywała się konferencja dawniej mieściła się szkoła rolnicza.

Można było tez na stoiskach firmowych zauważyć preparat wapniowo- mineralny ze skorup jaj. Ale w necie nic o nim nie znalazłam mimo,iż prosiłam wujka google o pomoc, czy Tobie coś o tym wiadomo?

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:32:21 »
I jeszcze jedna fajna rzecz, w Krośnie wydawany jest kwartalnik, który kosztuje 5 zł i nazywa się " Porady na zdrowie", a oto strona internetowa:
www.poradynazdrowie.manpol.pl

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:34:28 »
O dawnej szkole rolniczej to się dowiedziałem od tamtejszych studentów, którzy też mi sporo opowiedzieli.
Nie miałem możliwości dotrzeć do tych stanowisk firmowych, bo ciągle było coś do przedyskutowania przy kawie :) ale rozmawiając z chłopakami z firm nutraceutycznych podejrzewam, że to dopiero coś na zasadzie prototypu i jeszcze otrzaskanej informacji internetowej nie ma. Wg mnie to po prostu wyprażone skorupki jaj zdrowych kurek, które uznajemy jako gigantyczne źródło łatwo przyswajalnego wapnia.

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:37:09 »
Ja pytałam o ten preparat prof i powiedział mi,że można go kupić po6,20 w necie. Ale co z tego jak ja biedny bidul niczego nie znalazłam.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 25, 2013, 22:40:19 »
Może jeszcze zdołasz się natknąć. Ja nieraz przeglądając zasoby sieci średnio co tydzień natrafiam na całkiem nowe informacje, doniesienia etc. Nie wiem - dodają do niego pokrzywę? Bo wtedy mamy bardzo dobry witaminowo-mineralny składnik diety :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 26, 2013, 08:47:43 »
świetne te Wasze relacje, po prostu boskie!
co do pyt. delf to natrafiłam niedawno na stronę o oliwie magnezowej, gdzie amerykański doktor przytraczał różne staty dot. zaburzeń dziecięcych (głównie autyzm) i opisywał  ogromną różnicę po suplementacji oliwą. Według niego dzisiaj ogromna część dzieci ma mniejsze lub większe zaburzenia, większość tych maluszków ma niedobór magnezu. W dziecięcej terapii polecał zdecydowanie kąpiele.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 26, 2013, 22:50:21 »
W czasie ostatnich zajęć w Międzyborowie akurat ruszono z produkcją tej Ovocury i dlatego mieliśmy nieco więcej przerw, niż w marcu.

Podobno to są jajka odpowiednio karmionych kur i do tej jajówki dodawane są jeszcze jakieś minerały i witaminy. Dzięki trosce naszych władców o dobro konsumenta, producentom wolno napisać skład na opakowaniu, ale nie może napisać, dlaczego skład jest taki, bo tu wchodzi z butami cenzura: suplement diety nie może obiecywać działania leczniczego. Jeśli cos takiego obiecuje, to jest albo fałszywa reklama, albo to powinno być udowodnione w badaniach jak dla leku. Zabawa w słówka i półsłówka z Sanepidem i deklaracjami zdrowotnymi przypominają jako żywo opowiadania z dawnych czasół na temat podchodów z komunistyczną cenzurą. Tamci też mówili, że dzięki ich pracy wielu koszmarnych grafomanów miało darmową korektę i jeszcze opowiadali o walce z cenzurą ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 27, 2013, 22:18:23 »
Ten preparat jak pisałam nazywa się INITIUM i niestety jest drogi to jego mankament.
Ale ma w sobie mnóstwo cennych składników, taka bomba enrgetyczno - witaminowo -rekonwalescencyjna. Jesli tak to można nazwć. Pomocny w szczególnościdla pracy m ózgu, serca,wątroby i nerek.