Autor Wątek: Nowotwór piersi.  (Przeczytany 91387 razy)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
Odp: Nowotwór piersi.
« Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 23, 2017, 14:18:08 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 23, 2017, 14:51:53 »
Po polsku to znaczy okłady z solą.

Pozdrowienia :-)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 23, 2017, 23:50:06 »
Z tego co mi wiadomo (kilka rzypadków padaczki w blisiej rodzinie) do dieta ketogeniczna przynosi efekty u dzieci znosząc\odsuwając w czaise\łagodząc ataki padaczkowe. Ale niestety nie leczy. Po odstawieniu diety, wszystko wraca do "normy".

To identycznie jak ze środkami farmakologicznymi, a jednak kilkukrotnie napisałeś o nich "leki".

No i jeśli się ktoś zdecyduje na odstawienie\zmianę\zmniejszenie dawki leku, to tylko po uzgodnieniu z lekarzem, bo schodzenie z takich leków to nie zabawa.
Efekty takiego samowolnego eksperymentowania z dawkami leków (Depakine i bodajże Neurotop z doświadczeń własnych) to naprawdę niefajna rzecz.

Nie pisałem nigdzie o wyleczeniu lecz o leczeniu.
Nie tylko odstawianie farmaceutyków niesie ryzyko bo i sama dieta ketogenna nie jest w pełni bezpieczna.
Potrzebna jest odpowiednia kontrola, a podejrzewam nawet, że niewiele osób potrafiłoby prawidłowo taką dietę samodzielnie prowadzić.
No i dieta ketogenna to bardzo uciążliwy sposób na życie.

Offline huan yuan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 26, 2017, 18:06:51 »
Eleuterokok i aralia według Rosjan ma najmniejsze działanie estrogenne wśród "wielkich" adaptogenów, dlatego można je stosować u dzieci.

a jak jest z estrogennością traganka błoniastego oraz pyłku kwiatowego (pszczelego) ?

Offline Rossa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 19, 2018, 13:58:23 »
Witam Was serdecznie i proszę Was o pomoc. Mam raka piersi. Jestem po mastektomii i w trakcie chemioterapii ( 4 AC - adriablastyna i cyklofosfamid, teraz tzw biała chemia taksol).
Poszukuję ziół, które będą działały korzystnie na wątrobę i które można brać przy chemii bo po chemii rosną mi próby wątrobowe. Nie mogę pić herbaty czarnej i kawy bo w ogóle mi nie smakuje. Na początku chemii piłam jedynie rozcieńczony sok z kapusty kiszonej. Na razie biorę ostropest mielony, piję rdest ptasi, nagietek, rumianek, krwawnik i macierzankę, lipę, bluszczyk kurdybanek. Czy mogę stosować mieszankę przeciwnowotworową zamieszczoną przez ewula K w odp #23. Od lekarza wiem jedynie że nie mogę grejfrutów i dziurawca. Ale ja wierzę w zioła i w to że działają. Uważam, że mogą pomóc ale i zaszkodzićgdy pite w złym momencie więc nie wiem czy mogę tę mieszankę pić i którą najlepiej.
Jeszcze dodam - rak jest hormononiezależny.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2018, 14:01:53 wysłana przez Rossa »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 19, 2018, 14:46:16 »
Korzeń mniszka, ziele ostrożenia, ziele rzepiku - to tak z ziół. Mielone ziarno ostropestu to bardziej jako źródło białka i błonnika. Kup preparat "Sylicynar" w aptece. Tek zawierający w składzie wyciągi z ostropestu i karczocha.
Miałem Pacjentki, które na taki zestaw dobrze reagowały, jednak zawsze warto ostrożnie sprawdzić, czy się wszytko toleruje, ewentualnie porozmawiać z lekarzem.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 19, 2018, 21:59:54 »
Nowe badania nad roślinami leczniczymi dążą do tego, aby wyjaśnić mechanizm dobroczynnego ich działania na chore komórki i tkanki, czyli starają się wyjaśnić działanie farmakologiczne ziół na poziomie biochemicznym i molekularnym. Zaznajamiając się powierzchownie z rolą NF kappa B w procesie inicjacji, proliferacji i metastazy nowotworów można dojść do prostego wniosku, że gdyby zastosować zioła hamujące funkcje NF kappa B to można by było w pewnym sensie zapobiegać, a może i powstrzymywać onkogenezę (rozwój nowotworów).

Do roślin, które zawierają inhibitory (czynniki hamujące) NF kappa B należą, m.in. Ligustrum (ligustr; fenyloetanoidowe glikozydy i estry cukrowe), Polygonum (rdesty; emodyna), Codonopsis (polisacharydy), Cordyceps (grzyb maczóżnik polisacharydy);, Dioscorea (pochrzyn; saponiny), Zingiber (imbir; seskwiterpeny), Jiaogulan = Gynostemma pentaphyllum (gypenozydy), Glycyrrhiza (lukrecja; saponiny).
http://rozanski.li/2652/znaczenie-zil-jako-inhibitorw-nf-kappa-b/

Offline Rossa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 20, 2018, 11:29:07 »
Zielarzu polski dziękuję Ci bardzo. Zioła kupiłam. Jeszcze jest: Succus Taraxaci PhytoPharm (wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego), stabilizowany etanolem. Co o tym myślisz? Sylimarynę stosuję, dokupię ten Salicynar.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 20, 2018, 12:44:37 »
Succus taraxaci to dobry preparat (generalnie Klęka to firma z solidnej jakości produktami ), pytanie tylko czy w Twoim przypadku konieczny? Pamiętaj, że jest na alkoholu. co w Twoim przypadku może być niekorzystne, choć jest go - rzecz jasna - niewiele. Ja bym sobie odpuścił.

Generalnie z mniszkiem jest trochę problem, bo badania (pisał o tym swojego czasu Doktor) wykazują wyciągi z mniszka hamują alfa-Tumor Necrosis Factor = TNF-alfa, czyli czynnik martwiczy nowotworów oraz hamują produkcję interleukinę-1.ę

http://rozanski.li/385/taraxacum-mniszek-w-fitoterapii-w-swietle-wsplczesnych-badan-mniszek-a-nowotwory-i-wirusy-czyzby-sprzyjal/

Znam co prawda osoby, które z powodzeniem stosowały mniszka przy chemioterapii. Następowała poprawa apetytu. Obniżały się wyniki prób wątrobowych. Znajoma ucierała dla swojej mamy korzeń mniszka (z Kawonu) z miodem i pyłkiem kwiatowym i przez pewien czas, był to jedyny pokarm jaki mam mogła przyjmować bez mdłości, kurczó jelit i zwracania.

Ale też trzeba o tych zastrzeżeniach / przeciwskazaniach pamiętać.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 23, 2018, 23:42:26 »
Jest japoński suplement Biobran - ekstrakt z otrąb ryżowych i lakownicy (reishi). Podobno rzeczywiście goni NK do pracy.

Ostatnio czytałam reklamówkę na jego temat, była na tyle zachęcająca, że sprawdziłam w internecie, czy i za ile to można kupić.
Dawka profilaktyczna 1g/dzień kosztuje na miesiąc 300 zł z hakiem (30 saszetek) w aptekach, dawka lecznicza to 3g dziennie.

Przynajmniej na zdrowie nie zaszkodzi, ale zakup będzie zauważalny. Może poza Polską jest tańszy?

Offline huan yuan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 24, 2018, 10:21:24 »
Jest japoński suplement Biobran - ekstrakt z otrąb ryżowych i lakownicy (reishi).

chyba z shiitake (twardziaka japońskiego) i chodzi jedynie o enzym z tego grzyba.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 24, 2018, 10:30:41 »
Pisali w tej reklamówce właśnie o reishi, nie shitake. Nie wykluczam, że można je stosować zamiennie.

Offline huan yuan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 24, 2018, 12:09:40 »
opieram się na tym źródle

https://www.biobran.org/

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 24, 2018, 13:13:02 »
Tutaj wersja rodzima, również shitake:
https://www.biobran.pl/opis/

" Bi.Bran (BioBran) jest naturalnym suplementem diety na bazie otrębów ryżowych z dodatkiem enzymu grzyba shiitake (Lentinus edodes),"

Offline Rossa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 28, 2018, 18:18:43 »
Dziękuję Wam za rady. Basiu, czy to o ten suplement chodzi:
BioBran MGN-3 jest krótkim polisacharydem, zawierającym w swym składzie cukry: arabinozę i ksylozę (Arabinoksylan MGN-3).
Wytwarzany jest w procesie rozkładu błonnika z otrębów ryżowych za pomocą enzymów grzyba Shiitake (huba lecznicza – Lentinus edodes). BioBran nie zawiera grzybów Shiitake.

https://od-natury.pl/bibran-1000-30-saszetek

Zawsze większe mam zaufanie do surowca: np. mogę uwierzyć w to, że ucierany korzeń mniszka z miodem pomógł bo był prawdopodobnie świeży. Dlatego wolałabym nawet poszukać tego grzyba choć nie wiem czy jest w Polsce dostępny. Ale wogóle tu jest napisane, ze ten preparat nie zawiera grzyba Shitake tylko węglowodany  powstałe pod wpływem enzymu więc czy sam grzyb pomoże. Pomyśle jeszcze czy po chemii to zastosować.

PS Zaczęłam jeszcze czytać o korzeniu traganka błoniastego jako imunostymulatorze.. i o lakownicy ..
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2018, 07:04:44 wysłana przez Rossa »