Autor Wątek: ziemia okrzemkowa a pasozyty  (Przeczytany 11093 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: ziemia okrzemkowa a pasozyty
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 15, 2013, 14:34:16 »
Coś mi ziemia okrzemkowa skojarzyła....dawne szkolne lata... yes, yes, yes :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dynamit

Działa na wszystkie pasożyty :)

Przepraszam, znowu mnie poniosło  :-[  :-X
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline oz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2017, 23:02:37 »
aleście pogadały ;)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2017, 07:20:31 »
Ziemia okrzemkowa po rozpuszczeniu jest dość "tępa" (nie wiem jak to określić) i bardzo przypomina mi pancerzyki ślimaków, które używałam do filtracji w akwarium. To, że czyści jelita, jestem tego pewna. Na tej samej zasadzie ma przebiegać proces uszkadzania pasożytów i ich usuwania z jelit. No właśnie, wszystko z jelit. Pasożyty mogą być w różnych miejscach. W sklepie spotykam się z różnymi opiniami. Diatomit jest stosowany jako forma samego wysprzątania, mniej jako coś likwidującego. Trzeba przy tym zaznaczyć, że należy sporo pić i nie dopuścić do braku wypróżnień.
Najczęściej spotykana kuracja to parafarm 3x1 przez tydzień, tydzień przerwy. Takie 3 cykle. Czemu 3? Niejednokrotnie słyszę, że za pierwszą dawką w organizmie nic się nie dzieje. Przy drugiej pojawiają się ślady czy też całe truchła. Nie u każdego 3 etapy wystarczają. Czasami jest tak, że po miesiącu od zaprzestania kuracji jest się w punkcie wyjścia. Tutaj pewnie można szukać przyczyny w otoczeniu co nie zmienia faktu, że problem jest.
Mam też klientkę, która ze 3 miesiące już walczy i nadal są pasożyty w kale. Oprócz wymienionych zaleceń dziewczyna pije nalewki z ziół typowo na pasożyty, zjada a to olej z pestek dyni a to prażone pestki. Do tego olejek koperkowy, nalewka z rumianku, glistnika i wrotyczu. Dużo tego ma i w sumie nie ma momentu przerwy. Ciągle jest coś podawane. Dieta bez cukrów prostych.
Wracając do tematu czyli ziemi okrzemkowej. Zastanawialiśmy się czy jej nie podać ale dziewczyna jest tak przeładowana preparatami spożywanymi przez posiłkami że diatomit to już kula u nogi. Może kiedyś. Teraz są podawane silniejsze i pewniejsze w działaniu produkty.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2017, 07:51:22 »
Z wykładów w Krośnie (z września 2017):
Ziemia okrzemkowa (diatomit) nie usuwa pasożytów płaskich lub obłych. To nie są na tyle długie włókna by je uwięziły i wydaliły.
I dalej na temat ziemi okrzemkowej:
Dominuje tu nieprzyswajalny SiO2 i nie jesteśmy w stanie przeprowadzić go w formę przyswajalną.
Nie mineralizuje kości - nie ma wapnia.
Krzemionka absorbuje wodę w przewodzie pokarmowym i wszystko co się w wodzie rozpuszcza, absorbuje tłuszcze.
Wchłonie też witaminki i cenne sole mineralne i może też absorbować na swojej powierzchni aminokwasy.
Można sobie uzmysłowić jej działanie na przykładzie jej zastosowania do rozdziału związków w kolumnach czy do oczyszczania.

Offline paproc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2017, 15:29:17 »
Na dodatek może uszkodzić jelita swoimi mikro haczykami -taka struktura-  i będzie problem. Jeśli już ktoś chce przeprowadzić oczyszczanie okrzemką to spożywać ją należny do 3 dni - wg naszego dr. 

Offline Kwiatek

• Moderator
  • Nowy
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 02, 2017, 08:02:10 »
jolka co masz na myśli pisząc rozpuszczenie ziemi okrzemkowej?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2017, 10:58:43 »
zjada a to olej z pestek dyni a to prażone pestki.

To na robactwo nie zadziała, pestki musza być swieże. Najlepiejteraz pójść na rynek i pogadać ze sprzedawcami dyń. Można kupić kompletną dynię, ale można też kupić za grosze lub za darmo same świeże pestki, które zwykle idą dla zwierząt.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 02, 2017, 12:18:01 »
Z wykładów w Krośnie (z września 2017):

Pamiętam jeszcze z wykładów z Międzyborowa - doktor na nasze pytanie  ( dot.uszczelniania jelit) czy warto stosować, odpowiedział wyraźnie że "nie" m.in ponieważ te małe skorupiaczki przy okazji ranią jelita.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2017, 13:23:31 »
Basiu a co powiesz jeśli klienci twierdzą, że widzą w kale padłe owsiki po zjedzeniu pestek? Pewnie trzeba im powiedzieć,  że one nie działają.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 02, 2017, 14:21:24 »
zjada a to olej z pestek dyni a to prażone pestki.
To na robactwo nie zadziała, pestki musza być swieże.
A olej z pestek dyni?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 02, 2017, 14:22:34 »
Wspomoże gojenie ranek w jelitach, jest smaczny, ma mnóstwo innych super-własności, ale robakom nie zaszkodzi.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 02, 2017, 15:26:26 »
No ale skoro, tłoczony na zimno, olej z pestek dyni zawiera cucurbitacynę?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 02, 2017, 18:28:57 »
Nie wiem, co ewentualnie -bójczego zawiera olej i ile, ale z jakiegoś powodu tradycyjnie (fitoterapeutycznie też) pestki muszą być świeże. Chyba chodzi o coś, co po wysuszeniu się rozkłada.
Nie sprawdzałam dokładnie o co chodzi, ale o świeżych, zmielonych pestkach zmieszanych z miodem w dośc dużych dawkach można przeczytać z różnych kierunków.

Nawet na zdrowy rozum: olej z dyni jest olejem spożywczym, czyli nie może być nadmiernie -bójczy.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 03, 2017, 12:50:14 »
Dostępny na rynku olej tłoczony na zimno z dyni, wytłoczony jest z suchych ziaren dyni. Opisy działania przeciwpasozytniczego cucurbitaceae odnosi się  do świeżych nasion.  Szczerze mówiąc, nie znalazłam badań donoszących o tym iz olej z dyni ma właściwości p.pasożytnicze. ( no ale może za krótko szukałam)