Autor Wątek: Zakwasy  (Przeczytany 19158 razy)

Offline kasia

• Więcej Pisze
Zakwasy
« dnia: Lutego 08, 2013, 14:21:40 »
Po ćwiczeniach gimnastycznych,grupowch ,w  szybkim tempie(jak dla mnie) miałam potężne zakwasy.Poczułam mięsnie nigdy nie odczuwane,to bylo niezłe.Najbardziej  bołały podudzia i uda,siad prosty po tych ćwiczeniach był niemożliwy do wykonania,ze względu na ból przy zetknięciu się z podłogą.Generalnie dośc kiepsko się czułam ogólnie,widoczne było ,że chodzę zmarnowana  ;D.Co robić by wyeliminować powstawanie zakwasów.(nie piszcie,ze ćwiczyć mniej intensywnie-ćwiczyłam na ile mogłam,wiec nie będę wiedzieć w którym momencie mam ćwiczyć z mniejszym zaangażowaniem  ;D ).Drugi problem,to ból okolicy czołowej głowy ,przy próbie ćwiczeń podobnych do pompek(na przedramionach zamiast na dłoniach).W poprzednich dniach bylo ok ,żadnych dolegliwści,a ostatnio nie zrobiłam tego ani raz,za każdą próbą pojawiał się ten ból.Oczywiscie odpuściłam,ale nie mam pojęcia z czym ten bol połączyć?Pomożecie ?  ;D

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: Zakwasy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2013, 18:14:40 »
Może arnika..."Zażywana przed treningiem sportowym zapobiega przedwczesnemu zmęczeniu psychicznemu i fizycznemu, przeciwdziała powstawaniu wysięków okołomięśniowych, a w czasie odpoczynku przyśpiesza ustępowanie zakwasów i hamuje wyzwalanie reakcji prozapalnych"
http://rozanski.li/?p=914
Po wysiłku koniecznie, rozciąganie!!!
Na mnie działa  :) .
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 18:40:57 wysłana przez aqarel »

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2013, 20:07:15 »
po wybitnym wysiłku fizycznym wskazany jest do picia mocny napar z lipy.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2013, 20:29:58 »
po wybitnym wysiłku fizycznym wskazany jest do picia mocny napar z lipy.
zgadza się bo jest to jedno z nielicznych ziół które zawiera rośłinne aminokwasy więc proces regeneracyjny jest wspomagany...

Po ćwiczeniach gimnastycznych,grupowch ,w  szybkim tempie(jak dla mnie) miałam potężne zakwasy.Poczułam mięsnie nigdy nie odczuwane,to bylo niezłe.Najbardziej  bołały podudzia i uda,siad prosty po tych ćwiczeniach był niemożliwy do wykonania,ze względu na ból przy zetknięciu się z podłogą.
A jak długo utrzymuje się ból? Jeśłi dłużej niż dwie godziny wtedy jest to obolałośc mięsniowa jeśli w granicach dwóch godzin wtedy są to zakwasy. Nie chodzi o to aby mędrkować  :)ale lata temu zostałem sprostowany przez masażystę sportowego ..Chodzi o to że jeśli okaże sie to obolałośc mięśniowa wtedy nalezy działać inaczej jak w przypadku zakwasów ponieważ te dwie przypadłośći mają zupełnie inne mechanizmy działania i tworzenia ..

Pozdrawiam- Fresh
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 20:31:50 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2013, 21:02:41 »
O, to warto wiedzieć co zakwasy a co nie...
W listopadzie 2011 roku jak cały dzień wiosłowałem na jeziorze M. to mi się poruszyły takie mięsa nowe, że bolało mnie bardzo nieprzyjemnie przez wiele dni - był to ból zupełnie innego rodzaju, niż zakwasy, jakby ścięgnowo-obwodowy ;D
I co na taką obolałość?

Dodam, że jak zeszłego listopada popływałem nawet solidniej, to już nic mi nie było. Fajnie byłoby popływać tak co tydzień, ale niestety wyrywam się tam raz na tydzień. Rybę złowiłem raz - ale jaką... ;)

EDIT: Freudowska pomyłka - na jezioro M. wyrywam się raz w roku, a takie cudowne zadupie - a jezioro jak katedra...
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 22:41:55 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2013, 22:07:16 »
Dziekuję za przypomnienie arniki,bardzo się przyda.Wygląda na to,że to chyba nie zakwasy ,skoro obolałośc ,w różnym nasileniu trwała przez conajmniej dwa dni,oczywiście różne okolice z różnym natężeniem i różnymi odczuciami.Najbardziej odczułam kończyny dolne,a inne mięsnie właściwie tylko przypadkowo,w sytuacji  ich rozciągania .Skusiłam się na  gimnastykę,bo miala być relaksacyjna  ;D  i rozciągająca,a wyłączyła mnie skutecznie na kilka dni.Fajnie,że lipą można się wspomóc,przynajmniej ją do czegoś zużyję.W aktywności będę teraz mieć przymusową przerwę , idę na wycinanki do chirurga wiec pewnie trzeba będzie uważać na szwy.Czy takie obolałe mięśnie jakoś ujemnie skutkują na organizm?Czy duże zakwasy są szkodliwe dla niezbyt sprawnej wąrtoby?A może są to w jakimś sensie korzystne zjawiska?Dziekuję pieknie za odpowiedzi ,z pozdrowieniami  kaśka  ;D 

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2013, 07:10:46 »
Hej
Obolałośc wynika z kilku przyczyn. Dokładniej są to mikrourazy mięsni dlatego tak bolą. Najczęsciej wynika z małego stażu treningowego(organizm sie "ustawia") przez co mięsnie są nieprzyzwyczajone do form ruchu jakie im serwujemy (to samo będzie jak ktoś sie rzyci do kopania z łopatą przez kilka godzin a nie robił tego od lat). Zapytajcie kogokolwiek , który trenuje w schemacie czy ma często obolałośc mięsni... Staż treningowy i doświadczenie robią swoje.... Inną sprawą jest dieta , ale to już kwestia tłuczona tak długo że nie będę się rozpisywał :)Dodam tylko że naprawde warto ją dobrac do rodzaju aktywności jaki sobie serwujemy. Obolałość mięsniowa szkodzi ale tylko wtedy kiedy ma formę przewlekłą , jeśłi ustępuje po kilku dniach możemy być pewni że organizm sobie radzi , ale pamiętać że nalezy go wspomagać (rozgrzewka!!!!dieta, zioła, rozciągania , tuż po treningu naprzemienny ciepły-zimny prysznic).
Jeśłi chodzi o zakwasy to najczęsciej obwinia sie kwas mlekowy który jest tzw. smieciem kiedy nasz metabolim pracuje na wyższych obrotach(wysiłek) Ale moim zdaniem sprawcą powstawania zakwasów potreningowych jest kiepskie krązenie krwi...dlatego warto przed treningiem wypić malutka porcję nalewki z głogu i jemioły. A po treningu wziąc wyżej wymieniany zimno - ciepły prysznic. Oczywiscie super luksusowo jeśłi ktos może nam rozmasować trenowane partie.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 09, 2013, 07:29:45 »
Fresh ma rację. Obolałość mięśniowa(tzw. doms-y) a zakwasy to 2 rózne przypadłości. Kwas mlekowy jest usuwany z mięśni juz po kilku godzinach. Na domsy może pomóc czarna herbata :) Słyszałem też o właściwościach glukozaminy w usuwaniu bolesności ale niestety chyba bie potwierdzone

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 09, 2013, 11:13:40 »
Co ciekawe, jeszcze intensywniejsze wiosłowanie całodniowe dokładnie rok później już nie spowodowało bolesności - jakby sobie mięsa zapamiętały ;)
Diety nie zmieniałem.
Różnice, głupcze!

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2013, 16:16:36 »
Co ciekawe, jeszcze intensywniejsze wiosłowanie całodniowe dokładnie rok później już nie spowodowało bolesności - jakby sobie mięsa zapamiętały ;)
Diety nie zmieniałem.
Nie od dziś wiadomo że istnieje taki termin jak "pamięć mięśniowa" więc mięsa zapamiętały....  :)
dla zainteresowanych: http://kopalniawiedzy.pl/muskulatura-trening-silowy-sport-kulturystyka-srodki-dopingujace-rozwoj-tkanki-miesniowej-zanik-miesni-Kristian-Gundersen-University-of-Oslo,11135

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 18, 2013, 13:26:33 »
No proszę....forum ziołowe a czegoś nowego można sie dowiedzieć.
 Córka mówi, że gdy robi coś nowego(trening,zadanie treningowe), to po piątym tygodniu są tego efekty.
Zadanie staje się "łatwe" i czuje moc :)
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2013, 13:35:59 wysłana przez aqarel »

Offline kala

• Nowy
  • *
  • Kocham kwiaty i ogrodnictwo.
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 03, 2017, 16:02:58 »
Zakwasów warto unikać. Systematyka w tym pomoże. Jak już jednak zdarzą Ci się takie zakwasy to warto pomyśleć o maściach przeciwbólowych, które pomagają miejscowo.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 03, 2017, 22:36:18 »
hmm pamięć mięśniowa? kurde jak zaczynam sezon na ławeczce to po pierwszym występie boli i do 3 dni, a potem po kolejnym treningu na tę samą partię nie czuję bólu prawie w ogóle. 4 lata temu 4 tony węgla ładowałem do piwnicy łopatą gdzieś od 15 do 1 w nocy a zdychałem od 1 w nocy do 2 w nocy następnego dnia,a na tę zimę uwinąłem się w 2h34min, fakt dołożyłem przed łopatą szklanę soku z burka plus po godzinie 2 banany i szklankę wody + łyżka wpc 80 :D i też nie bolało. Czyli córka ~ ma racje, fresh też pisze do rzeczy a kala pewno zagna swojego chłopa do łopaty aby uniknąć zakwasów :D :D

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 03, 2017, 23:03:11 »
Mięśnie szybko sie adaptują. Regułą jest to, że jak nie idzie wyrobić ruchów w cruxie, to trza sie kilka razy przyłożyć i za tydzień puści z palcem w... i jest radość:) Wśród kolegów w moim i starszym wieku słyszy sie głosy, że bez odpowiedniej diety i supli takie ekstrema to utopia. To tak z innej beczki:)

Offline szyszka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 17, 2019, 21:49:40 »
Z doświadczenia mogę napisać, że jeśli chodzi zakwasy to organizm po prostu musi się zaadaptować do nowej aktywności fizycznej. Nawet kiedy prowadzimy aktywny tryb życia, to zmiana aktywności może powodować zakwasy, a to przez zmianę zaangażowanych mięśni.