Autor Wątek: biegówki :)  (Przeczytany 11096 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
biegówki :)
« dnia: Stycznia 03, 2013, 15:23:37 »
Właśnie kupiłem w dekatlonie swoje pierwsze biegówki, przesmarowałem w intersporcie - są gotowe.
Kolega mi powiedział, że skoro potrafię jeździć na łyżwach, to na biegówkach od razu pojadę. Mam nadzieję, że już w ten weekend.
Szczególnie podoba mi się to, że mogę sobie pobiegać gdziekolwiek - nie jestem skazany na zatłoczone stoki, karnety itd. Mogę sobie po prostu urządzać wycieczki narciarskie "w plener", takie wstępnie omapowane ale bardziej "na orientację".
No to mam w końcu swój sport zimowy.

Dodam tylko, że łowienie ryb to niekoniecznie ciche siedzenie z patykiem i patrzenie w spławik (choć zasiadka ma swój urok).
Dla mnie - to przede wszystkim kilometry wędrówek z wędką muchową i/lub spinningową, wielogodzinne brodzenie w górskiej rzece lub morzu (lub Zalewie Szczecińskim - bardzo lubię).
Takie łowienie w morzu na muchę bardziej przypomina windsurfing połączony z puszczaniem latawca, niż powszechne wyobrażenie wędkarstwa "emeryckiego". Przy porządnym wietrze to prawdziwy sport ekstremalny. Jak jeszcze na muchę weźmie parokilowa troć lub szczupak, to jest jazda. Sam jeszcze takiej nie zaznałem ;D
Różnice, głupcze!

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: biegówki :)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2013, 09:28:54 »
Kolega mi powiedział, że skoro potrafię jeździć na łyżwach, to na biegówkach od razu pojadę.

;D miłej zabawy, umiem jeździć na łyżwach, na zjazdówkach sobie radzę....
biegówki to jakaś kosmiczna zabawa. Narty jadą gdzie chcą, najbardziej bawi brak
koordynacji....ale zabawa przednia.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2013, 09:40:13 »
Na filmie wygląda to bardzo prosto - zwykły ruch lokomocyjny człowieka przerobiony w ślizg. Oby mi dobrze poszło ;)
Różnice, głupcze!

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2013, 09:56:22 »
Na filmie wygląda to bardzo prosto - zwykły ruch lokomocyjny człowieka przerobiony w ślizg. Oby mi dobrze poszło ;)

Zwykły ślizg...tylko narty nie chcą trzymać się śniegu i przyciąganie ziemskie bardziej
intensywne, nasilone.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2013, 10:08:46 »
Brzmi ciekawie i niepokojąco - nigdy nie nauczyłem się porządnie hamować na łyżwach, choć jeździło mi się bardzo przyjemnie. Widzę, że z tym mogę mieć kłopot w biegówkach. Trzeba to opanować, bo tu i ówdzie z jakiegoś wzniesienia się, prawda, zjedzie...
Zaimponowali mi narciarze w marcu zeszłego roku, których zobaczyłem pomykających na skarpach koło stawu nad Samotnią. Może nawet byli to "biegówkarze", bo tamten (pobliski) płaskowyż (równina) dominujący okolicę jest w sumie raczej biegówkowy, niż zjazdowy ;)
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2013, 10:12:30 »
Po prostu trzeba zapomnieć o technikach równoległych - manewry idą wyłącznie pługiem i przestępowaniem. Ponieważ zwykle nie ma krawędzi, to w przypadku oblodzenia najskuteczniejszy manewr hamowania to d***.  Bezwzględnie należy go stosować PRZED zwalonymi drzewami, jeżeli inne metody nie pomagają. Nigdy nie należy myśleć, że się zatrzyma na drzewie. Wbrew pozorom kości żeber i obojczyków łamią się bardzo szybko.

A poza tym wolność wymaga zwykle nieco wysiłku, ale jest wspaniała. Warto mieć ciepłe jednopalcowe rękawice, takie "snowboardowe" za 25 złotych w Lidlu, ale ogółem ubiera się znacznie lżej, niż na sterczenie w kolejkach do wyciągu. Jeśli ma się psa słusznych rozmiarów to można go spróbować zaprzęgnąć. Przy odrobinie kreatywności za uprząż wystarczą zwykłe szelki i 2 sczepione smycze. Moja psica bardzo lubi ciagnąć, bo dzięki temu jej ADHD się nieco zużywa.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2013, 10:31:23 »
Uwagi o hamowaniu zapamiętam. Technika "d..." godna uwagi ;)
Psa nie posiadam, musiałbym namawiać żonę ;D
Prędzej to mnie z nartami zaprzęgą do sanek, już był taki temat podnoszony.
Właśnie ostatnio rozmyślałem co sprawia, że łowienie na muchę w morzu jest tak tajemniczo wspaniałe. Cóż to za poetycka aura tak mnie do niego przyciąga? Jedyne słowa, które zdają się dorównywać rzeczy, uchodzą za wzniosłe, by nie powiedzieć, że górnolotne. O wolności Ty wspomniałaś - dodałbym do tego piękno :)
Bardzo rozbawiłem kolegów z pracy jak opowiadałem dwuletniemu synkowi zdjęcia z komórki: a tutaj tata łowił na muchę na Zalewie Szczecińskim i był bardzo zadowolony, bo w promieniu dwóch kilometrów nie było żadnych ludzi.
Tylko ten "nieomal bezkres" wody, lekka fala, i rozbujane wyspy sitowia!

PS. Rękawice mam narciarskie z lidla - ale pięciopalcowe. Są jednak bardzo ciepłe, to tinsulejty ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2013, 10:52:05 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 06, 2013, 22:38:11 »
Pierwsza wyprawa narciarska omal się nie skończyła klapą. Niby gdzieś miał być śnieg, ale jego ostatnie, mokre poletka znalazłem dopiero w Czechach. Jeździłem tam i z powrotem kilkusetmetrową łachą, jak wariat. Ale jednak coraz lepiej! Fajnie było ;)
Kości okazały się jeszcze dość wytrzymałe ale widzę, że trzeba uważać z tymi nartami.
Na początek dobry byłby tor. W ogóle warunki były fatalne, mokry śnieg, pochyły teren... Ale była i frajda. Czekamy na lepsze warunki.
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2013, 12:33:30 »
Pług musi być bardziej energiczny i rozpychanie tyłów szersze, niż przy zjazdówkach. Po pierwsze są wolne pięty, a po drugie nie ma zwykle stalowych krawędzi.

A poza tym dobrze jest mieć otłuszczony tyłek, a ja taki mam. To zawsze amortyzuje lepiej, niż nieotłuszczony ;-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2013, 15:28:27 »
No ten pług będzie trza opanować, na razie lecę na ryj ;)
Ale spodobało mi się. Niech no śnieg przyjdzie porządny.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 11, 2013, 08:19:26 »
Pomysł na tegoroczne biegówki: wrzucić je do samochodu, w końcu kupiłem mały "autobus" i mogą sobie leżeć na podłodze wzdłuż.
I jak będzie śnieg i lód i będę na północy - udać się na szusowanie po... Zalewie Szczecińskim. Tak! Tylko latarka, kompas, mapa (tam często mgła i ludzie się normalnie gubią). Dodatkową atrakcją byłaby możliwość zrobienia przerębla i połowienia - zwykle biorą okonie. Problem z robieniem dziur w lodzie - sprzęt jest bardzo ciężki. Musiałbym korzystać z dziur po innych wędkarzach - i chyba trzeba się na to nastawić ;)
Widać, że idzie zima, skoro o tym myślę 8)
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 12, 2013, 11:25:48 »
Znalazłam sklep z używanym sprzętem, kupiłam wczoraj dwie pary łyżew w sumie za 60 zł a po świętach chcemy kupić narty o ile będziemy mieć jeszcze jakieś pieniądze :) Poprosiłam pana, żeby mi kompletował, bo się nie znam. Sklep mi się podoba, bo w jednym miejscu można uzbroić całą rodzinę.
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16284049
Można dzwonić i pytać, bo nie wszystko ma wystawione. Jeszcze paczki nie dostałam, więc nie powinnam chwalić, ale jakby coś nie grało, dopiszę.
I am back to save the universe

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 12, 2013, 11:33:55 »
I jak będzie śnieg i lód i będę na północy - udać się na szusowanie po... Zalewie Szczecińskim.
My chcemy kanałem elbląskim na łyżwach pojechać na Zalew. Najlepiej jeździ sześcioletnia córka, ale jakoś sobie poradzimy:D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 12, 2013, 12:55:42 »
Hokejówki sa moim zdaniem najlepsze na jazdę terenową - haczyki figurówek moga przewalić człowieka na twarz w najmniej spodziewanym momencie.

Pozdrowienia :-)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2013, 15:30:37 »
Za późno. Najwyżej będziemy piłować :)