Autor Wątek: chleb  (Przeczytany 14843 razy)

Offline aura

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 22
Odp: chleb
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2013, 12:38:58 »
Zakwas jest w fazie hodowlanej. Dziękuję Wam wszystkim, zwłaszcza Kasi :). Zaczynam od jej przepisów. Pochwalę się później co mi wyszło  :)

Offline aura

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 22
Odp: chleb
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2013, 22:35:00 »
Zakwas jest po dwóch dawkach mąka+woda (kieliszek 50) i przemieszaniu, czyli rano będzie pełny drugi dzień i wtedy dodam mąkę. Na chwilę obecną cały zabąbelkował, ma konsystencję musu. Jeśli będzie rósł w takim tempie to muszę na gwałt szukać słoja 5l  :o

Offline *Agnieszka*

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 283
Odp: chleb
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2013, 09:04:52 »
Do mnie dotarł zakwas na chlebek watykański i od tego czasu co tydzień zajadamy się tym ciastem,bo to raczej ciasto z mnóstwem różnorakich dodatków-zależy tylko od chęci i wyobraźni.
W planach jest budowa pieca chlebowego :)
:)

Offline jolkowska

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: chleb
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 02, 2013, 19:26:45 »
Do mnie dotarł zakwas na chlebek watykański i od tego czasu co tydzień zajadamy się tym ciastem,bo to raczej ciasto z mnóstwem różnorakich dodatków-zależy tylko od chęci i wyobraźni.
W planach jest budowa pieca chlebowego :)
Co to za chlebek watykański ?
Czy znasz przepis na ten zakwas ,chętnie bym spróbowała upiec mojej ferajnie takie ciasto .

Offline *Agnieszka*

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 283
Odp: chleb
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 03, 2013, 11:04:15 »
Jolu
Przypomnij mi się za jakiś czas,to prześlę Ci zakwas,bo na razie obdarowuję po kolei bliższych i dalszych znajomych.
Proszę,tu jest o tym chlebku:http://www.bistromama.pl/2013/01/chlebek-watykanski-zwany-rowniez.html
:)

Offline jolkowska

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: chleb
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2013, 12:42:35 »
Jolu
Przypomnij mi się za jakiś czas,to prześlę Ci zakwas,bo na razie obdarowuję po kolei bliższych i dalszych znajomych.
Proszę,tu jest o tym chlebku:http://www.bistromama.pl/2013/01/chlebek-watykanski-zwany-rowniez.html
Dziękuję Agnieszko
 chętnie ustawię się w tym ''Łańcuszku",dodatki wyglądają aż ślinka leci .
Pozdrawiam

Offline jolkowska

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: chleb
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2013, 12:17:49 »
Jolu
Przypomnij mi się za jakiś czas,to prześlę Ci zakwas,bo na razie obdarowuję po kolei bliższych i dalszych znajomych.
Proszę,tu jest o tym chlebku:http://www.bistromama.pl/2013/01/chlebek-watykanski-zwany-rowniez.html
Obdarowany zakwas został skrupulatnie  przez kilka dni dokarmiany. Wczoraj ciasto upiekłam. O tym czy dobre, trzeba zapytać się mojego syna i jego 3 kolegów.Po powrocie do domu  zastałam deskę opsypaną okruchami -syn przyjął że to była nagroda dla niego za dobre wyniki na sobotnio-niedzielnych zawodach. Z pokorą nastawiłam następną miskę, może tym razem spróbuję.

Offline jolkowska

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: chleb
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 19, 2013, 12:23:15 »
Agnieszko bardzo dziękuję, ciekawe doświadczenie z tym dokarmianiem, sypie się co na myśl wpadnie, zmniejszyłam ilość cukru,bo dodałam rodzynki.
Pozdrawiam

Offline *Agnieszka*

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 283
Odp: chleb
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 20, 2013, 15:19:44 »
Cieszę się,że sprawiłam radość malutką dla podniebienia syna i kolegów :)
Cukru sypię malutko,daję tez brązowy lub stewię.Ot,różne  i różnorakie dodatki.
:)

Offline femke

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: chleb
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2013, 14:40:35 »
Polecam stronę:
http://www.chleb.info.pl/
oraz książkę Małgorzaty Zielińskiej o pieczeniu chlebów "Domowa piekarnia". Początkowo piekłam z tej książki i z jej strony. Po pewnym czasie człowiek nabiera takiej wprawy, że książka nie jest potrzebna i można samodzielnie kombinować. Od kilku lat nie kupiłam chleba w sklepie. Zakwas robiłam tylko raz i ciągle go odmładzam i podkarmiam Pozdrawiam! Powodzenia! :)
 

Offline aura

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 22
Odp: chleb
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 11, 2013, 14:31:26 »
dzięki za linka :) nowe "światełko w tunelu", poczytam na pewno

po kilku porażkach poddałam się, zakwas rośnie że hej!, ciasto chlebowe nabąbelkowane, urosłe odstałe kilka godzin, i co? w piekarniku oklapuje i osiągam zakalec o wysokości góra 2 centymetrów a w dodatku twardy jak suchar. Dwa razy wyszedł nawet bardzo smaczny :)
Ale poddałam się bo koszty mąki i pieczenia zdecydowanie za wysokie dla rezultatów....

jako zamiennik wymyśliłam gofry chlebowe :)
skład ostatnich:
-starta dynia (jeszcze z jesiennych zapasów)
- resztki po ugotowanym siemieniu lnianym woda wraz z ziarmem
- kasza jaglana
- resztka kaszy gryczanej białej
-1/4 łyżeczki sody
- sól
- łyżka śmietany
- biała mąka jako klej (niestety nie wymyśliłam jeszcze innego lepiszcza, może ktoś podpowie?)
w ten sposób czyszczę lodówkę z pozostałości poobiednich, właściwie dodać można wszystko np. pokrojoną drobno marchewkę, groch, wszelkie kasze, itp. Jest to też sposób na ograniczenie spożycia mąki :)

Offline Monika84

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 85
Odp: chleb
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 06, 2013, 21:17:47 »
Mi zakwas pięknie rośnie, chleb w foremkach też, ale kiedy wyjmuję chlebki z piekarnika przestaje być kolorowo:( chleby są zbite i niedopieczone, nawet po 2,5 godz. !!!!! Piekę w szklanych foremkach (szkło żaroodporne). Wkurza mnie to strasznie, bo poświęcam na to mnóstwo czasu, do tego koszty pieczenia... Dlaczego tak się dzieje?! (mój chleb jest bez drożdży, na żytnim zakwasie i używam do niego tylko mąki żytniej najwyższego typu).

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: chleb
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 06, 2013, 21:45:04 »
Hej Monika! Ja nigdy nie piekłam w foremkach szklanych ,tylko w balszanych jakichś,wyłozonych oergaminem (po upieczeniu od razu odklejam pergamin i dosycha w otwartym piekarniku,bez formy już ).Spróbuj zrobić gęstsze ciasto,o gęstości takiej, aby się dało rozmieszać ,ale dośc gęste.Zauważylam ,że dużo zależy od jakości mąki,mąka opisana jako żytnia razowa typ 2000 nie zawsze ma takie same właściwości i czasem juz na wygląd jest inna.Nie poddawaj sie,eksperymentuj.Powodzenia.

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: chleb
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 07, 2013, 13:58:05 »
Ja też nigdy nie piekłam w szklanych. Jest jedna ,  wg mnie, istotna sprawa: chleb po upieczeniu zaraz wyrzucam z foremki, by się nie zapocił.
Na początku pieczenia, przez pierwszy kwadrans, daję wyższą temp. nawet 230 stopni, po tym czasie ją obniżam.
Chleb żytni, wbrew pozorom, jest chyba najtrudniejszy do upieczenia, ciasto po wyrobieniu, to taka breja. Łatwiej jest piec razowy orkiszowy, ten się pięknie wyrabia i nic nie klei się do rąk.
Nie ustawaj w wysiłkach. Praktyka czyni mistrza :)