Autor Wątek: mleka roślinne  (Przeczytany 9138 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: mleka roślinne
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2016, 22:32:14 »
Olga,
do kawy dobrze komponuje się mleko kokosowe. Szybko się je robi. Można zrobić "lekki" zapas na kilka dni i trzymać w lodówce.

Offline maszka

• Nowy
  • *
    • Strona o czakrach i ezoteryce
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2016, 15:13:33 »
Ja bardzo lubię mleko roślinne. Ostatnio mleko sojowe i kokosowe, często również ryżowe. W większości próbuję zrobić sama, niż kupować gotowe produkty.

Offline kerovyn

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 08, 2016, 12:59:40 »
Olga,
do kawy dobrze komponuje się mleko kokosowe. Szybko się je robi. Można zrobić "lekki" zapas na kilka dni i trzymać w lodówce.

Robiłam kokosowe - bo też potrzebuję mleka tylko i wyłącznie do kawy. Nie lubię czarnej. Smak ok, nawet bardzo OK, tyle, że za rzadkie, i za mało neutralizowało gorycz mocnej kawy.
Kiedyś też - korzystając z dobrodziejstwa mnogości przepisów w necie - zrobiłam mleko sojowe, zrobiłam tofu - wyszło fenomenalne, a z resztek soi usmazyłam świetne kotleciki. Wszystko smaczne, ale..... masakrycznie gazotwórcze. No myślałam, że mnie rozerwie ;) Na męża zadziałało podobnie, więc był to wyczyn jednorazowy.
Gotowców nie kupuję bo mam do nich takie samo zaufanie jak do "mleka" krowiego.

A dlaczego robiłam roślinne - bo wkurza mnie przemysłowe dręczenie krów! Z podobnej przyczyny nie jem mięsa.

Offline anavilma

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 08, 2016, 15:02:53 »
Reasumując: czy jest jakie mleko roślinne, którym można zastąpić mleczko w kawie? Jeszcze nie próbowałam kokosowego, a sojowe i ryżowe zupełnie nie pasują mi do kawy. Są ponoć jakieś śmietanki roślinne, ale pewnie super sztuczne, nawet nie wiem czy chcę ich próbować...
Jestem świeżą weganką, dopiero szukam swoich smaków i jakoś z kawą nie mogę sobie poradzić. Przyjdzie się  z nią pożegnać, co pewnie też mi na zdrowie wyjdzie...

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 08, 2016, 16:22:39 »
Miałem ten sam problem i męczyłem się z tworzeniem "mleka" owsianego i jemu podobnych wynalazków, aż wreszcie zacząłem pić czarną kawę (taka jest najsmaczniejsza moim zdaniem), a po kilku miesiącach odstawiłem też samą kawę. ;) Odpuść sobie i energię przeznacz na ciekawsze zajęcia. :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 08, 2016, 18:35:27 »
Jak komuś nie pasuje krowie mleko do kawy, a czarna kawa nie wchodzi, to może lepiej odstawić i kawę?
Są inne środki roślinne dodające energii o wiele lepiej, niż kawa. Mam na myśli adaptogeny: cytryniec chiński, wąkrotę azjatycką, żeńszeń, różeniec i inne. Wybór jest naprawdę szeroki, więc można dobrać sobie środki odpowiednie dla każdego :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline anavilma

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 08, 2016, 20:21:23 »
Tak właśnie myślę, że kawa nie jest mi do życia niezbędna :)

Offline kerovyn

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 09, 2016, 09:49:10 »
no a ja właśnie, cholerka, lubię kawę z mlekiem. Lubię ten smak, parujący kubek o 5,00 rano na werandzie....

StokrotkaZwyczajna

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 09, 2016, 16:33:56 »
Czy to wątek o rehabilitacji margaryny?

Offline kerovyn

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 11, 2016, 11:26:43 »
A skąd taki wniosek?

StokrotkaZwyczajna

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 11, 2016, 19:09:14 »
A skąd taki wniosek?
Polecane tu są typowe składniki margaryny.

Offline Tomas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 11, 2016, 15:14:30 »
Mleko migdałowe też jest dobre do kawy :P Jeśli ktoś lubi smak migdałów ;)
I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu.
Paulo Coelho

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 08, 2016, 22:17:40 »
"........Czy kiedykolwiek jakikolwiek pediatra poinformował Panie, że mleko sojowe przyczynia się do bezpłodności dziecka?
Już w 1995 roku  angielscy lekarze obliczyli, że dziecko spożywające produkty sojowe, na przykład mleko, w stosunku do swojej wagi dostaje 3-5 razy więcej fito estrogenów, aniżeli wielkości mogące zakłócać cykl menstruacyjny dorosłej kobiety.
 Zmienia to gospodarkę hormonalną noworodków, zmniejszając płodność. Ten nadmiar estrogenów może powodować także  wzrost komórek rakowych, szczególnie raka piersi.
Francuska Agencja ds Bezpieczeństwa Żywności  – AFSSA – odradza podawanie soi dzieciom do 3 roku życia. Od 2001 roku Francuskie Towarzystwo Pediatryczne również odradza podawanie mleka sojowego dzieciom.
 A w Polsce?
W POlsce lekarze pediatrii właśnie zalecają mleko sojowe jako nie powodujące uczuleń!!!
Dlaczego nie piszą o tym czasopisma medyczne? Zastanawiałyście  się nad tym Szanowne Panie? A odpowiedź jest prosta: ponieważ są finansowane przez przemysł.
Dodam, że 95% soi na rynku, to soja genetycznie modyfikowana! Same musicie sobie, Szanowne Czytelniczki, resztę dopowiedzieć.............
c.d.:

http://www.polishclub.org/2015/05/05/dr-jerzy-jaskowski-krwawy-biznes-aborcja-kanibalizm-plody-w-formie-maseczek/
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2016, 22:19:14 wysłana przez werbena »