Autor Wątek: Żarnowiec miotlasty  (Przeczytany 4477 razy)

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
Żarnowiec miotlasty
« dnia: Kwiecień 24, 2011, 17:54:30 »
Dziś widziałam już pierwsze kwiaty Żarnowca miotlastego (Sarothamnus scoparius) i przeczytaniu dość ciekawej wzmianki o nim
Do jego najważniejszych substancji czynnych należą alkaloidy chinolizydynowe (sparteina, lupanina) oraz 20 innych, flawonoidy, izoflawony, kumaryna i olejek eteryczny.

Chciałabym się dowiedzieć coś więcej ciekawego i praktycznego o nim.  

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Żarnowiec miotlasty
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2011, 20:21:15 »
Żarnowiec jest składnikiem herbapolowskiej mieszanki Cardiosan. Skad jest w wątku "Herbapol - stare mieszanki ziołowe" w dziale o przetworach ziołowych. Opis jest też i w blogu naszego Gospodarza: http://rozanski.li/?p=212
Ogółem roślina ładna, ale trzeba przy niej wiedzieć, co się robi.
Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2015, 13:22:46 »
Przeklejam własny komentarz z rozanski.li - inne zastosowanie żarnowca :D

Czytałem dość obszerne opracowania z badań dowodzących, że żarnowiec jest świetnym "przeciwzapałem-antyoksydantem" dermatologicznym działającym na poziomie analogicznych syntetyków. Więc mamy kolejne grochowate obok lukrecji, wyki itd. zdatne do tego typu zastosowań. Niestety zastosowanie wewnętrzne w przypadku np. AZS/RZS odpada ze względu na sparteinę - dawki potrzebne do wywołania efektu "kortykoidowego" (o ile by następował) zapewne przekraczają dawkę trującą... Sporządziłem "infusum-intractum 1:2" (taka "moja szkoła": zalewam wiele surowców 1:1 wrzątkiem, potem dodaję kolejną część spirytusu 96% do wytrawienia jak każdą nalewkę) na samych kwiatach i stosuję jako składnik bardzo skutecznych "multumiksów" wyciągów ziołowych do kremów na AZS. W tej roli bardzo go sobie chwalę. Warto też pamiętać, jak coś w terenie utnie w łapę - komar czy bąk. Jeśli akurat nie ma pod ręką trędownika ani kobylaka, a jest żarnowiec - to dobra nasza, na świeżo powinien zaziałać lepiej od hydrokortyzonu ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2015, 22:58:42 »
Kwiat cieciorki pstrej też ma o ile pamiętam określone działanie nasercowe - i jest sterydopodobny. Tyle, że nadaje się do takich doustnych terapii w przeciwieństwie do żarnowca.
Różnice, głupcze!