Autor Wątek: Postepowy zanik mięśni  (Przeczytany 4770 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Postepowy zanik mięśni
« dnia: Grudnia 14, 2012, 19:37:05 »
Co mozna stosować u chłopczyka 4 letniego z dystrofią mięśniową typu duchenne'a?
Wczoraj zostały mu zalecone sterydy,narazie encorton,a za rok operacja nóżek-na ściegnach.
Narazie chłopczyk chodzi wiec te strydy sa po to aby jak najdłuzej mógł funkcjonować samodzielnie.

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Postepowy zanik mięśni
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2012, 17:43:43 »
Za Marią Treben:
Olej tymiankowy:Do nacierania, do kąpieli. Kapiele w macierzance.

Tasznik i przywrotnik
"Gdy przy zaniku mięśni nic juz nie pomaga zastosuj: Tasznik drobno pokrojony, zalany wódką zbożową i prze 10 dni stojący w pobliżu pieca lub na słońcu, wcieraj kilka razy dziennie a do wewnątrz zazywaj 4 szklanki herbatki z przywrotnika pospolitego w ciagu dnia".
Nalewki z tasznika trochę mam.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 18, 2012, 06:56:43 »
A co z dietą? Czy zostały dane konkretne wytyczne? Jakie? Czy lekarz zasugerował potas dla chłopca?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2012, 09:19:05 »
Tragedia....Nie da rady wpłynąc poprzez silna argumentację? Szkoda chłopaka...Same sterydy to tylko środeczi na objawy..Nie załatwią sprawy... :(

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Anya

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:42:22 »
W starozytnej Grecji dystrofie miesniowe skutecznie leczono kapielami z dodatkiem soli z Morza Martwego.
Czytalam, ze kapiele z dodatkiem epsomitu wykazuja dzialanie lecznicze w przypadku dystrofii miesniowych.
I dobrze by bylo wprowadzic odpowiednia diete.