Autor Wątek: Akryloamid  (Przeczytany 1485 razy)

Offline luk3Z

  • Jak pokonałem wczesną borelkę: pastebin.com/ZScxUjnV
  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Wykłady dr H.R. tinyurl.com/juk8s77
    • Wykłady dr H.R. http://tinyurl.com/juk8s77
Akryloamid
« dnia: Listopad 18, 2016, 11:30:04 »
Witam.
Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek gdyż nie znalazłem takowego na forum.
Do dnia dzisiejszego nie miałem pojęcia co to jest akryloamid.
To co się dzisiaj dowiedziałem trochę mnie zszokowało więc postanowiłem podzielić się to infomacją z innymi.

https://www.youtube.com/watch?v=AHZcUIstrm4
https://pl.wikipedia.org/wiki/Akrylamid
https://portal.abczdrowie.pl/trujacy-akrylamid
http://stressfree.pl/akrylamid-trucizna-w-jedzeniu/
http://dietetycy.org.pl/akrylamid/

Link do pdfu: http://www.phie.pl/pdf/phe-2009/phe-2009-2-171.pdf

Zakład Higieny i Ekologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie:

"Dieta stanowi ważny czynnik prewencyjny w zapobieganiu wielu chorobom.
Produkty spożywcze analizowane są między innymi pod kątem wartości
odżywczych, kaloryczności, czy zawartości witamin i mikroelementów. Dla
utrzymania lub redukcji masy ciała stosowane są produkty o obniżonej
wartości kalorycznej, np. chrupkie pieczywo, jako pełnowartościowe
śniadanie dla dzieci w wieku szkolnym polecane są płatki śniadaniowe. Są
to niestety produkty zawierające akryloamid, potencjalnie toksyczny dla
organizmu ludzkiego. Akryloamid tworzy się podczas obróbki termicznej
żywności (smażenie, pieczenie, prażenie) w reakcji cukrów redukujących
z aminokwasami (przede wszystkim asparaginą). Doświadczenia na
zwierzętach laboratoryjnych wykazały kancerogenny wpływ akryloamidu
w dużych dawkach.
Akryloamid znajduje się w wielu produktach
spożywanych codziennie (pieczywo, frytki, chipsy, ciastka, smażone mięso,
itd.). Oceniając produkty spożywane na śniadanie, chleb odznacza się
najniższym stężeniem akryloamidu, gdyż jego spożycie w jednej porcji
(30 g) jest ponad 10 razy mniejsze niż w porcji pieczywa chrupkiego (10 g)
i ponad 7 razy mniejsze niż w porcji płatków kukurydzianych (30 g). Istnieje
więc ciągła potrzeba promowania zrównoważonego i zróżnicowanego
odżywiania, w skład którego wchodzi duża ilość owoców i warzyw, przy
równoczesnym ograniczeniu produktów spożywczych poddanych obróbce
termicznej w wysokiej temperaturze."

Wniosek: jesteśmy truci a na opakowaniach, płatków chipsów itp. tego nie napisali...
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2016, 19:26:21 wysłana przez luk3Z »
Pozdrawiam. Łukasz
Wiedza w 1 archiwum: https://pastebin.com/dbaXCyYC (akt. XII.2017-podzielone na 2 części)
Do otwierania plików .mht polecam Firefox z dodatkiem UnMHT ewentualnie IE lub Operę 12.
eMule filmy dokument. frazy:
#ProPublicoBono# i lektor.PL.Planete

Offline Optimus

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 780
Odp: Akryloamid
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2016, 23:22:52 »
O akrylamidzie od dawna jest głośno.
Lata temu słyszałem o nim nawet w TV.
Musiałeś po prostu nie zwracać uwagi na te informacje.

W pierwszym linku dr zaprzecza sam sobie (1:33), a poza tym to słaby z niego ekspert żywieniowy skoro nie wie, że ma poważne niedobory wit. E.

Akrylamid i mała ilość błonnika to pięta achillesowa diety dr Kwaśniewskiego.
Ja ziemniaki zastępuję kaszą gryczaną nieprażoną.