Autor Wątek: Czy konserwanty są szkodliwe?  (Przeczytany 9192 razy)

Yang Sheng

  • Gość
Czy konserwanty są szkodliwe?
« dnia: Listopad 29, 2009, 22:27:58 »
a propos "kontrowersyjnych składników w artykułach spożywczych", o czym mowa w nagłówku tego tematu na forum:

"Zbyszko ukarany za reklamę

2009-09-07

Reklama Veroni Mineral Fit wprowadzała konsumentów w błąd – uznała Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na producenta napoju – spółkę Zbyszko Company – została nałożona kara finansowa w wysokości ponad 240 tys. zł
 

Uznaje się, że reklama wprowadza w błąd, gdy na jej podstawie konsument uzyskuje fałszywe wyobrażenie na temat towaru lub usługi a wprowadzające w błąd informacje mogą wpłynąć na jego decyzję dotyczącą nabycia towaru lub usługi. Nie ma przy tym znaczenia, czy konsument zdecyduje się na skorzystanie z danej oferty.Obecnie UOKiK prowadzi 30 postępowań dotyczących reklam.

Zakończone przez Prezes UOKiK postępowanie przeciwko spółce Zbyszko Company w sprawie kampanii promocyjnej produkowanego przez nią napoju Veroni Mineral Fit miało wyjaśnić m.in., czy zawarta w reklamie sugestia, że za wyjątkiem reklamowanego produktu wszystkie inne aromatyzowane napoje bezalkoholowe są szkodliwe ze względu na zawarte w nich konserwanty, mogła wprowadzić konsumentów w błąd co do szkodliwości stosowania dozwolonych substancji dodatkowych. Chodzi o zastosowane w przedmiotowej reklamie zabiegi socjotechniczne mające nakłonić konsumentów do nabywania reklamowanego produktu (m.in. sformułowanie: większość z Państwa nie kupuje wód smakowych. Trudno się dziwić – benzoesan sodu, sorbinian potasu – to konserwanty. Jeszcze trochę a będziemy wszyscy świecić. Dodatkowo postać aktorki otaczała łuna świetlna, a butelka z napojem zawierającym konserwanty została wyrzucona do kosza na śmieci. Skargi w tej sprawie złożyli do UOKiK Polska Federacja Producentów Żywności i Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy.
 
Obowiązujące przepisy pozwalają na dodawanie do aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, jakim jest Veroni Mineral Fit, środków konserwujących wymienionych w reklamie. W toku postępowania Prezes Urzędu uzyskał w szczególności opinie Instytutu Żywności i Żywienia oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego w sprawie szkodliwości konserwantów dodawanych do żywności. Eksperci potwierdzili, że stosowanie ich zgodnie z przepisami nie powinno być szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Zdaniem Prezes UOKiK oceniana reklama skonstruowana była w sposób, który sugerował, że za wyjątkiem promowanego produktu wszystkie inne tzw. „wody smakowe” są szkodliwe ze względu na zawarte w nich konserwanty i przez to konsument mógł zostać wprowadzony w błąd.

 

Urząd uznał również, że podkreślanie w kampanii szkodliwego działania konserwantów znajdujących się w tzw. „wodach smakowych” innych niż Veroni Mineral Fit, może wywoływać u konsumentów lęk. Zgodnie z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czynem nieuczciwej konkurencji w zakresie reklamy jest w szczególności przekaz odwołujący się do uczuć klientów poprzez wywołanie lęku.

Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów daje Prezesowi UOKiK możliwość nałożenia kary finansowej w wysokości 10 proc. ubiegłorocznych przychodów na przedsiębiorcę, który narusza zbiorowe interesy konsumentów. W tym wypadku kara wynosi 240 856 zł. Decyzja nie jest ostateczna. Spółka złożyła odwołanie od decyzji Prezesa UOKiK. Sprawa będzie rozpatrywana przez Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Nie tylko reklama może wprowadzać konsumentów w błąd – także informacje zawarte na opakowaniu produktu. Co roku UOKiK zleca Inspekcji Handlowej kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania soków, napojów bezalkoholowych i wód. W toku ostatniej kontroli Inspektorzy wnieśli zastrzeżenia do 135 ze 1138 skontrolowanych partii towarów. Nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z przepisami i deklaracjami producentów jakości oraz niewłaściwego oznakowania – niewymienienie w składzie konserwantów, których obecność potwierdziły badania laboratoryjne czy podawania informacji nie słodzony albo bez dodatku cukru, podczas gdy w składzie wymieniono cukier.
 
Urząd przypomina konsumentom, którzy zostali wprowadzeni w błąd, że mogą w takiej sytuacji skorzystać z pomocy m.in. rzeczników konsumentów. Bezpłatne porady udzielane są pod numerem infolinii 0 800 800 008. Dochodzenie roszczeń może ułatwić również ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, która daje konsumentom możliwość wytoczenia powództwa w ich indywidualnych sporach z przedsiębiorcami. W toku takiego postępowania sąd weryfikuje, czy dana praktyka rynkowa przedsiębiorcy jest nieuczciwa. W takim przypadku to przedsiębiorca musi udowodnić przed sądem, że stosowana przez niego praktyka rynkowa nie wprowadza konsumentów w błąd."

źródło:

http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art632.html

na dole strony, do której zmieściłem link znajduje się w PDF'ie decyzja UOKIK w tej sprawie. Zbyszko miał odwołać się od tej decyzji do sądu, jednak dalszych losów tej sprawy nie znam.

gumppek

  • Gość
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:00:52 »
Jak to się mówi jak się psa chce uderzyć to zawsze kij się znajdzie. Widać firma Zbyszko nie sponsorowała lub za mało sponsorowała jakąś partię lub grupę posłów. A może sponsorowała ale opozycję  ;D UOKiK to dziadostwo. Kolejny przytułek dla rodzin polityków i polityków na aucie.  Miałem co prawda do czynienia z delegaturą ale napisałem też do centrali ale bez odzewu. Szkoda do nich pisać. Lepiej dać łapówkę komu trzeba. Może wyjdzie drożej ale nerwów się zaoszczędzi. Odnoszę wrażenie, że niektórym urzędnikom to zaraz po zatrudnieniu wycięto pół mózgu. A może  i więcej  >:(

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2009, 14:48:04 »
Niestety, firma Zbyszko się głupio podłożyła, a sąd ich i tak potraktował łagodnie, bo w potocznej opinii, świecenie jest związane z napromieniowaniem bynajmniej nie od żył wodnych czy piramidek.

Po pierwsze, a czymże niby jest "woda smakowa"?
Czy to jest identyczne z wodą mineralną czy raczej jakąś lemoniadką?
Reklama rzeczywiście nie była uczciwa, bo rzeczywiście benzoesan sodu ani sorbinian potasu nie powoduje świecenia ani w produkcie, ani u konsumenta.
Ja oczywiście nie dyskutuję strony merytorycznej, czy te substancje są czy nie są szkodliwe, lub, w jakim stopniu zależy to od stężenia w produkcie i skłonności do alergii u konsumenta.

Sama staram się czytać etykiety, ale czasem mam problemy: jakoś czcionka jest malutka, jest jasna na jasnym tle albo ciemna na ciemnym tle...
Chyba kiedyś, w napadzie pieniackiego amoku napiszę do UOKiK prośbę o ustalenie minimalnej wielkości czcionki i skali kontrastu wszystkich napisów na etykietach.
Pozdrowienia :-)

Offline bapona

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 155
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2009, 21:20:55 »
Acha, ja też zawsze spoglądam na etykiety. Myślę, że celowo te czcionki są takie malutkie, aby zniechęcić do czytania ::)
Żebym mogła spokojnie poznać skład - noszę w torebce niewielkie, ale dosyć silne szkło powiekszające. I wiem wtedy prawie wszystko  :).

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2009, 07:33:08 »
Zgadzam się z Panią Basią.

Kwas sorbowy, sorbitolm sorbiniany występują naturalnie w ziołach, podobnie jak kwas benzoesowy i jego pochodne. Nie są to szkodliwe substancje i lepiej żeby były w produktach i ograniczały rozwój bakterii oraz grzybów. Kwas sorbowy stanowi nawet źródło energii dla ustroju. Kwas benzoesowy na działanie przeciwzapalne i przeciwgoraczkowe, słabsze od salicylanów. Przecież kwas salicylowy to kwas o-hydroksybenzoesowy.
Najgorsze są konserwanty wymyślone przez człowieka na drodze skomplikowanej syntezy, nie występujące w naturze.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2009, 15:34:53 »
UOKiK w tej sprawie nie analizuje ewentualnej szkodliwości środków, urząd analizuje nie/uczciwość reklamy.
Gdyby "Zbyszko" podparł się jakimikolwiek danymi o wpływie konserwantów na świecenie produktu lub konsumenta, to sprawa by wyglądała inaczej.
Niestety, firma się głupio podłożyła, a urząd też popełnił błąd próbując dyskutować dawki nie/dopuszczalne poszczególnych związków.
To nie jest tak, że nie wolno podważać zasadności stosowania legalnych substancji.
Codziennie słyszymy o szkodliwości nadużywania alkoholu, cukru, papierosów, mleka, truskawek, czekolady, chińskich przypraw, środków przeciwbólowych i tysięcy innych rzeczy, jednak nikt nie ciągnie za to nikogo do sądu.
Tak to już jest, a marketingowcy "Zbyszka" dostali bolesną lekcję do odrobienia.
Miejmy nadzieję, że wyciągną wnioski i jeśli ich produkty są rzeczywiście dobre, to znajdą na nie klientów.

Offline ts

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:55:04 »
Kwas sorbinowy (inaczej kwas sorbowy, sorbinowy, nazwa systematyczna: kwas (2E,4E)-heksa-2,4-dienowy, CH3(CH=CH)2COOH) - organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych  kwasów karboksylowych. Stosowany jako  konserwant, głównie w margarynie i serach. Na listach składu pożywienia, zgodnie z listą E jest kodowany jako E-200. Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia. Po raz pierwszy został otrzymany poprzez  ekstrakcję z owoców  jarzębiny (Sorbus aucuparia) skąd pochodzi jego nazwa.
 
WŁAŚCIWOŚCI
MOŻE MIEĆ FORMĘ NATURALNĄ LUB POSTAĆ SYNTETYCZNĄ

 
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. 0-25 mg/kg masy ciała.
Kwas sorbowy ulega w organizmie człowieka procesowi beta-oksydacji typowemu dla kwasów tłuszczowych, dzięki temu jest zaliczany do najbezpieczniejszych z pośród znanych konserwantów.
 
FUNKCJA:

Kwas sorbowy wyciąg np. z liści  Rubus caesius lub jarząbu Sorbus aucuparia, jest
przydatny do utrwalania żywności dzięki hamowaniu rozwoju drobnoustrojów w stężeniach niższych niż próg wyczuwalności smakowej. Ekstrakt z liści Rubus caesius hamuje rozwój pleśni i drożdży (fungicyd) w produktach o pH 3-6, zaś w pH 7 wykazuje słabą aktywność.
W medycynie ludowej rozdrobnione liście jeżyny popielicy z łac.  Rubus caesius stosowano dla leczenia chorób skórnych - liszajów, egzemy, wrzodów lub ropiejących ran jak np. w przypadku gronkowca złocistego. Stosowane też. w krwotokach wewnętrznych: płucnych, żołądkowo - jelitowych oraz w czerwonce. Stosowane są też jako środek napotny przy przeziębieniach.
Właściwości bakteriobójcze rośliny potwierdziła współczesna nauka, a obecnie sorbinin potasu ma szeroki zastosowanie w naturalnej konserwacji żywności. Może mieć tez swoja odmianę chemiczną.

Podsumowując, kwas sorbowy i jego sole hamują rozwój pleśli i drożdży w pH 3-6, natomiast wykazują ograniczone działanie w stosunku do bakterii, szczególnie nie niszczą bakterii kwasu mlekowego, co sprawia, że kwas sorbowy jest bardzo użyteczny przy produkcji serów oraz przyjazny dla środowiska przewodu pokarmowego.

Sorbiniany są efektywne w stosunku do większości bakterii, natomiast praktycznie nie działają na bakterie kwasu mlekowego czyli nie niszczą naturalnej mikroflory jelit w organizmie, ale ją wzmacniają, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Dzięki temu również jest użyteczny w procesach kiszenia warzyw i w serowarstwie

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1238
Odp: Czy konserwanty są szkodliwe?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 04, 2019, 14:49:59 »
"Ponad dwa kilogramy - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami czy wzmacniaczami smaku - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli.
Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport "Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności".
 Kontrola objęła okres od 2016 do początku 2018 roku.
 Wnioski są porażające - nie ma nadzoru nad  stosowaniem dodatków chemicznych, istniejący system nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności...............

https://www.rp.pl/Konsumenci/301039957-NIK-Brak-nadzoru-nad-stosowaniem-dodatkow-do-zywnosci.html