Autor Wątek: chleb na zakwasie czy na drozdzach?  (Przeczytany 12441 razy)

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« dnia: Listopada 01, 2012, 17:59:05 »
Witam!
Moze mi ktos wytłumaczyc,który chleb jest zdrowszy?Zrobilam super zakwas zytni i pieke chlebki zytnio orkiszowe z ziarnami oczywiscie ;)a moja mama mi mówi,ze zdziwiam,ze chleby na drozdzach sa zdrowsze bo maja witaminy z grupy B,co o tym sadzicie?
I drugie pytanko,chciałabym dodawac do chlebka ziarna ostropestu,czy beda sie nadawac,czy jest wogóle sens,czy nie traca swoich własciwosci pod wpływem temp?

Offline Katarzyna

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 864
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2012, 08:58:33 »
Ja bym sie skłaniała do chlebów na zakwasie. Ale jeśli mają byc zadowoleni wszyscy, to moze przyjmij taką opcję, że to co sama w domu zrobisz, jest najzdrowsze - bo wiesz co dałaś.
Ad hoc wit. B...ktos tu kiedys napisał, ze jak chce sobie dostarczyc, to wziasć drożdze, zalac wrzątkiem i ma się bombe witamin grupy B.
Co do drugiego pytania: nie mam z tym doświadczen

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2012, 10:55:18 »
sylimaryna z ostropestu odporna na temp. jest, pisałam o tym już tutaj z materiałami źródłowymi. Dodaję do  wypieku chleba.

U mnie w domu jest z chlebem tak
mój miłośnik chleba ma skłonności do AZS i dla niego chleb musi być lekki, nie obciążający wątroby. Robię lekką mieszankę na bazie mąk z Bogutyna,  piekę w automacie. W mieszance jest suchy zakwas ,  dodaje się również drożdze . 4 g. na kilo mąki. Dodatkowo ten chleb musi trochę odstać. Chleb wzbogacam tysiącem dodatków.

czyli każdy powinien jeść chleb, jaki mu służy

kwasy  spożywamy pod inną postacią

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2652
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2012, 11:46:40 »
Ostropest się od gorąca nie psuje, mogę potwierdzić. Żona zaczynała już cierpieć "wątrobowo" biorąc ogromną dawkę cyklosporyny (3 lata temu) - uratowała ją pseudoherbatka (napar) z nasion rozdrabnianych w moździeżu. Oj była z tym zabawa...
Teraz jemy czasami ostropest po prostu w całości (trochę takie orzechy) albo zmielony w maszynce do maku podany w kefirze - bardzo fajny deserek :)
W naleśnikach jest OK, w ięc tym bardziej nie będzie przeszkadzał w chlebie - tak żeby już nawiązać do tematu wątku... ;)
Różnice, głupcze!

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2012, 21:20:33 »
Piekę chleb na zakwasie, choć łatwiej, a na pewno szybciej robi się go na drożdżach.
W literaturze spotkałam się z opiniami,, że chleb drożdżowy odpowiedzialny jest za wzdęcia, niestrawność, nawet małopłytkowość krwi i niekorzystny wpływ na pracę jelit. Ponadto chleb drożdżowy przyczynia się do wzrostu drożdżowców Candidia.
Chleb na zakwasie ma wg naukowców takie zalety jak:
* dlugi okres uaktywniania się drożdży pozwala czynnikom fermentacyjnym na rozbicie frakcji błonnika i uwolnienie się w cieście składników pokarmowych, które poprawiają wartość odżywczą chleba
*chleb na zakwasie zawiera bakterie lactobacillus, które wspomagają tworzenie się prawidłowej flory jelitowej, koniecznej do odpowiedniego trawienia i wydalania
*bardzo ważne jest, że działanie naturalnych bakterii i pieczenie doprowadza do prawie całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego, jaki znajduje się w pszenicy i innych pełnoziarnistych mąkach (kwas fitynowy utrudnia metabolizm minerałów). W pieczywie drożdżowym pozostaje ok. 90% kwasu fitynowego.
*chleb na naturalnym zakwasie zachowuje znacznie dłużej świeżość, a jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu, po 5-10 dniach smakuje jeszcze lepiej i jest bardziej pożywny.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2012, 21:55:07 »
chleb na drożdżach przyczynia się do candida, jeśli ktoś ma takie skłonności . Jak wiadomo, candida pożywia się  martwymi drożdżami.

z drogiej strony martwe drożdże są składnikiem odżywczym zasobnym w witaminy.
czyli kto nie może drożdży powinien na zakwasie. Nie oznacza to nic poza tym.

natomiast info o rozkładzie kwasu fitynowego ciekawe. czy to ten sam?http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy

nadmieniam, że puchaty chleb to europejski wymysł. Płaskie podpłomyki rozwiązałyby sprawę. Polecam - chwilowo tylko sesja foto.
http://www.herbiness.com/gluten-free-chrupki-chlebek-sesja-fotograficzna/



Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 02, 2012, 22:08:25 »
Kwas fitowy czy fitynowy???
Chyba funkcjonują dwie nazwy: kwas fitynowy/kwas fitowy.
Dla przykładu wikipedia pisząc o zakwasie podaje kwas:fitynowy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

Offline Mama

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1585
    • Aga Radzi
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2012, 23:00:18 »
Ja jestem zwolenniczką zakwasu. Z resztą mąka żytnia nie "urośnie" na drożdżach. Drożdże to raczej do pszennych wypieków.

Wiele gospodyń do chleba na zakwasie dodawało jednak odrobinę drożdży tak więc i "wilk syty i owca cała" ;) Z literatury, do której miałam dostęp, drożdże piekarskie po obróbce cieplnej są sprzymierzeńcem  ;)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2012, 09:44:21 »
Ewo, to rozświetliła się lekko kwestia wchłanialności minerałów na diecie bogatej w pełne ziarna. Temat aktualny w świetle suplementacji magnezem....przez skórę.  Kwas wtedy nie straszny.

Testuję tę metodę od kilku dni, nie mam niedoboru magnezu (yerba-mate addict), więc mogę nie odczuć różnicy w funkcjonowaniu organizmu  :-\.

Faktem jednak jest, że po nasmarowaniu mięśni olejem magnezowym (po treningu) odczuwam różnice - ciałko jest dłużej rozgrzane, mięśnie super rozluźnione, jakby oddychały na "wyższym biegu". Tak coś czuję, że moje mięśnie się z tego magnezowego oleju cieszą.

Olej magnezowy robi się w następujący sposób
płatki chlorku magnezu (allegro) zalewa się wodą, po 24 godzinach "olej" gotowy do smarowania.

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1352.0
fotorelacja wkrótce w wiadomym miejscu, nie powiem gdzie, bo za autoreklamę kiedyś w końcu dostanę po uszach od moderatora  ;)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2012, 22:28:14 »
 tak wyglądają zachwalane przeze mnie chlebki

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2012, 17:35:02 »
Tak sie zastanawiam,czy stosowac wogóle drozdze,uwielbiam piec drozdzówki,pizze i ine smakołyki drozdzowe,oprócz chleba,bo ten to tylko na zakwasie,ale teraz praktycznie całkowicie je wyeliminowałam,bo naczytałam sie o tej candidi,ze one sa pozywka dla niej,moze za bardzo swiruje?Jak rozpoznac cadide,ze za bardzo sie rozpanoszyła w organizmie?

Offline Mama

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1585
    • Aga Radzi
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2012, 20:52:43 »
Wydaje mi sie że jak nie zjesz drożdży surowych to nie masz sie o co martwić, jak sie myle to mnie poprawcie  ::)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Taxus

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 25
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #12 dnia: Października 13, 2024, 17:24:48 »
Odświeżę dość stary temat.  Odpowiadając na pytanie w temacie to mamy do czynienia z dwiema fermentacjami. Kwas - fermentacja mlekowa a drożdże piekarskie to fermentacja alkoholowa - tak w dużym skrócie i przy przestrzeganiu technologii. Korzyści zdrowotne płynące z obu fermentacji są na korzyść bakterii mlekowych. Pomijając już kwas fitynowy ale pojawiają się też lektyny  Ostatnio wpadła mi w ręce książka " Roślinne kłamstwo" dr Steven R. Gundry w której głównym bohaterem są wspomniane lektyny.  Lektyny znajdują się m.in w zbożach i to zewnętrznej warstwie ziarna. Dlatego autor książki podaje, że to wbrew powszechnej opinii mąki białe ( pozbawione otoczki) są zdrowsze dla konsumenta od tych z pełnego przemiału. Nam wiadomo, że to zewnętrzna część ziarna jest bogatsza w witaminy i składniki mineralne, a bielmo to skrobia i białko. Znalazłem jednak wzmiankę w tej książce : "Czy byłbyś zaskoczony, gdy bym Ci powiedział, że chleb na zakwasie - powstałym w procesie fermentacji zboża wskutek aktywności bakterii i drożdży - nieustannie uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych i najmniej szkodliwych chlebów w kontekście nagłych skoków poziomu cukru we krwi ?. Bakterie i drożdże "zjadają" bowiem lektyny i sporą część cukrów".  Dziś wiele piekarni chwali się własnym chlebem na zakwasie ale niekoniecznie są to właściwe fermentacje. Dodatek różnych mixów powoduje ładne wyrastanie ciasta ale w środku niekoniecznie wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką. Tak samo jest z tym kwasem trzymanym w lodówkach i używanych wedle swoich potrzeb i wolnego czasu. W literaturze piekarskiej nie znalazłem takich praktyk ( jest konserwowanie zaczątku w niskiej temperaturze ale na krótki okres - max kilka dni) Zgodnie ze sztuką wyprowadzanie kwasu powinno odbywać się w odpowiednich warunkach czyli czas i temperatura. W 3, 4 lub 5 fazach, gdzie każda faza ma swoje znaczenie. 

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2652
Odp: chleb na zakwasie czy na drozdzach?
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 06, 2024, 09:42:27 »
Pieczywo na zakwasie zdecydowanie ma liczne przewagi, jedna z bardziej znanych ro znaczący rozkład ścian komórkowych (w grubszych mąkach) i udostępnienie w ten sposób składników odżywczych. Drożdże piekarnicze można wykorzystać jako "bombę odżywczą" w inny sposób, np. przyrządzając tzw. móżdżek z drożdży (ja lubię, raz na czas se zrobię). Można też dodać zdezaktywowane do ciasta, nawet są takie gotowe płatki drożdżowe.
Różnice, głupcze!