Jak ktoś interesuje się roślinami pół biedy, bo wiadomo oprócz wielu aspektów życia w których są one z nami związane na stałe uważa się go za nieszkodliwego. Nawet taki przedstawiciel (ka) homo sapiens nieco zyskuje wśród współplemieńców urozmaicając im jedną z podstawowych czynności fizjologicznych.
Kiedy znowu inny przypnie się do pnia drzewa łańcuchem i własnym ciałem broni przed zmasowanym atakiem zębów miły motorowej przed przedwczesnym zejściem drzewa z pozycji wertykalnej w horyzontalną urasta dla wielu do rangi współczesnego bohatera, mimo, że nie widzi spraw daleko bardziej istotnych dla ochrony życia na naszej Mateczce Ziemi.
Ale niechże która lub który zacznie majaczyć, ze roślina może coś poza głodem wyleczyć...
Szarlatan jakiś, moherowym glonem mózg zarośnięty, zatwardziały średniowiecznik ... można tak sobie mnożyć epitety w długą listę.
... może to dlatego niewielu ludzi mających wybitne osiągnięcia naukowe lub praktyczne ma odwagę wyjść przed kamery, zasiąść przed mikrofonem i coś powiedzieć o leczniczych właściwościach roślin i tych egzotycznych jak i rodzimych.
Jednym z takich ludzi jest Pan Piotr Kardasz, którego audycji słucham kiedy tylko to możliwe w soboty między 8:30 a 9:30 w radiu eM ( do posłuchania w woj. śląskim lub przez stronę internetową radia eM )w stałej audycji o nazwie "Sekrety Przyrody".
Oprócz wielu ciekawych omówień roślin ozdobnych lub użytkowych w każdym programie opowiada o ciekawej roślince i jej często zaskakujących właściwościach leczniczych lub prozdrowotnych.
Zaawansowani zielarze z pewnością potrafią na konkretny temat powiedzieć znacznie więcej, jednak taki ledwo wyłażący z ziarenka ziołowy kiełek jak ja, sporo się dzięki takiej audycji może dowiedzieć.
Oprócz tego można Pana Piotra Kardasza obejrzeć w lokalnym wydaniu TVP Katowice
http://www.tvp.pl/katowice/edukacja/tajemnice-przyrody-piotra-kardasza/wideo/29-wrzesnia/8662931?id=&sort_by=POSITION&sort_desc=false&start_rec=16&listing_mod=&with_video=lub też w TVS
http://www.tvs.pl/tv/video,ok_no,1870.htmlMoże w programach telewizyjnych o ziółkach mniej ( prawie nigdy nie oglądam) jednak audycje radiowe godne polecenia, zwłaszcza, że Pana Piotra słucha się naprawdę z chęcią.
Swym gawędziarskim tonem, dużą erudycją i dbałością o kulturę języka powoduje się, że jego audycji słucha się z dużą przyjemnością i zainteresowaniem.
teraz wracam do tematu nowego wątku:
Czy w Waszych regionach można kogoś podobnego obejrzeć lub posłuchać. Jeżeli tak proszę o podlinkowanie i krótki komentarz, za co jak mam nadzieję nie tylko ja będę wdzięczny.
Pozdrawiam.