Autor Wątek: Pokrzywka brazylijska, czyli Coleus  (Przeczytany 15370 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Pokrzywka brazylijska, czyli Coleus
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 03, 2022, 10:33:37 »
Dzięki za odpowiedź. :)
Nalewka kupiona, czy samodzielny wytwór? Jak samodzielny, to w jakich proporcjach?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 04, 2022, 08:34:44 »
Nalewka swoja - ziele włożone w miarę ciasno do słoika, ale bez ubijania i zalane wódką. Nie wiem jakie to proporcje wagowe.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 04, 2022, 23:39:38 »
A objętościowo?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 05, 2022, 06:11:01 »
A objętościowo?
:) - też nie wiem. Jak będę robił nową to poważę , pomierzę wszystko i powiem. Standard u Doktora to 1:5, ale nie chce mi się bawić w aptekę aż tak dokładnie - jak będę używał czegoś mocno działającego, to zrobię dokładnie, a tak - to tylko w przybliżeniu i tylko później sobie ustalam dawkę.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 06, 2022, 17:25:59 »
Zainteresowaliście mnie tą roślinką więc posiałem nasiona do skrzynki - chętnie bym zgubił  kilkanaście kilogramów wagi ciała bo praca w ogrodzie i rowerek latem  to tylko kilka, które zimą wracają  na swoje od lat upatrzone miejsce . Może ktoś zna inne zioła które by wzmocniły działanie nalewki z pokrzywki ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 06, 2022, 20:25:47 »
Spróbuj mandarynek :) : https://everethnews.pl/newsy/molekula-z-pomaranczy-i-mandarynek-na-choroby-serca-i-miazdzyce/
Ta nobiletyna jest w skórkach, więc na swój użytek zrobiłem nalewkę z całych mandarynek pokrojonych w plastry i zalanych spirytusem. Dawka jak dla mnie - 1-2 łyżeczki rano - więcej już skutkuje nadpobudzeniem, ale to sprawa indywidualna.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 10, 2022, 18:37:52 »
Dzięki za odpowiedź. :)
Nalewka kupiona, czy samodzielny wytwór? Jak samodzielny, to w jakich proporcjach?
Nalewka swoja - ziele włożone w miarę ciasno do słoika, ale bez ubijania i zalane wódką. Nie wiem jakie to proporcje wagowe.

Teraz zrobiłem trochę świeżej nalewki - poważyłem wszystkie składniki i wyszło, że jak robię tak jak opisałem, to proporcje wagowe zioło : alkohol 40% wynoszą 1:3

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 11, 2022, 10:51:35 »
Zainteresowaliście mnie tą roślinką więc posiałem nasiona do skrzynki - chętnie bym zgubił  kilkanaście kilogramów wagi ciała bo praca w ogrodzie i rowerek latem  to tylko kilka, które zimą wracają  na swoje od lat upatrzone miejsce . Może ktoś zna inne zioła które by wzmocniły działanie nalewki z pokrzywki ?

Ten, kto odpowie na takie i podobne pytania będzie żył bogato, a może i nagrodę Nobla dostanie ;-)

Powodzenia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 11, 2022, 12:21:17 »

Ten, kto odpowie na takie i podobne pytania będzie żył bogato, a może i nagrodę Nobla dostanie ;-)

Powodzenia :-)

Też jestem tego zdania:) - ale - wynalazki to robią osoby, które nie wiedzą, że coś jest niemożliwe, inne powiedzonko: kto szuka, ten znajdzie :) . Absolutnie bym się nie zniechęcał tym, że to niemożliwe i jednak próbował - może jednak w końcu komuś się uda :) .

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 11, 2022, 12:41:52 »
Coś już mamy - Coleus + skórki mandarynek . Do sezonu na mandarynki zdążę wyhodować pokrzywkę i jesienią gdy moja waga jak zwykle zaczyna rosnąć zacznę kurację . ;) 8)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 17, 2022, 12:57:14 »
Ponieważ posiane nasiona dotychczas nie wykiełkowały kupiłem kilka sadzonek , jutro przesadzę je do większych doniczek i niech rosną . Do nalewki użyć zielonych pędów  czy poczekać aż  zakwitną ?
https://zapodaj.net/665b52a88f369.jpg.html

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 19, 2022, 07:01:32 »
Doktor wskazuje jako surowiec liść lub ziele. Moje coleusy nie kwitną - na nalewkę biorę czubki pędów z lisciami, ale jak jeszcze byłyby na tym kwiaty też byłoby dobrze.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 19, 2022, 08:17:09 »
Moje zakwitły, kwiaty piękne. Stało się to po podlaniu wodą z gotowania na parze brokuła.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 21, 2022, 21:43:36 »
Przyłączam się do klubu miłośników koleusa. Na wysiew za późno więc będzie kupiony. Trochę czasu minie zanim się oczyści ale jestem cierpliwa 😀

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 09, 2022, 08:55:28 »
Moje coleusy już "dojrzały" na nalewkę czy poczekać aż wszystkie zakwitną ?
https://zapodaj.net/a6a8e411c7933.jpg.html
https://zapodaj.net/dcbc48e062ad5.jpg.html