Autor Wątek: Kąpiele ziołowe  (Przeczytany 66333 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Kąpiele ziołowe
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 11, 2012, 14:19:55 »
Z pewnością glistnika nie powtórzycie.
Żonę on swędzi, czy bardziej piecze podczas kąpieli - ale efekt bywa znakomity. Przy czym zaraz po kąpieli wszystko jest czerwone, ale to nie jest stan zapalny tylko, jakby to określić - stan szczególnego dogrzania i przekrwienia pokąpielowego, nawet może podrażnienia. Ale szybko znika. Przy lukrecji szczegóły tego 'procesu' bywają inne, ale efekt żona ocenia jako pozytywny (dzień, dwa po).
Różnice, głupcze!

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 11, 2012, 21:51:01 »
jak przygotowujecie kąpiel glistnikową? Interesuje mnie jakich ilości używacie i ewentualnie z jakim innym zielem łączycie.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 12, 2012, 08:06:20 »
Hoho! Ja ekspeerymentuję z różnymi połączeniami. Np. w garze wody wygotowuję do cna szklaneczkę skrzypu (albo garść skrzypu, garść rdestu ptasiego, garść kłącza pokrzywy...), a na koniec wrzucam do tego dwie garście suchego glistnika i zostawiam do zaparzenia.
Właściwie wszystkie kąpiele ziołowe wywierały jak dotąd pozytywny efekt, ogólnie ratują tyłek przy ostrym AZS. Nie każda daje efekt spektakularny i wielodniowy, ale właściwie każda przynosi widoczną poprawę, uelastycznia i oczyszcza skórę itp. (kąpiel w samej wodzie tego nie daje).
Jak potrzebowałem uzyskać kąpiel o wielkiej mocy, to łączyłem wrotycz z glistnikiem i z jeszcze paroma składnikami. Świetna jest jeżówka, zwłaszcza na bakterie (także ziele do wygotowania - korzeń jeszcze lepszy ale kosztowny).
Po przedwczorajszej czterdziestominutowej lukrecji (normalnie kąpiel trwa 20 minut) żona ma bardzo dużą poprawę, tak nawiasem mówiąc ;)
Różnice, głupcze!

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 12, 2012, 10:28:14 »
Toć ta woda była już zimna :)...no, ale dochodzenie do zdrowia wymaga poswięceń. Ciesze się, ze piszesz o tych kąpielach, stanowisz dla mnie inspiracje.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 12, 2012, 10:45:04 »
Raczej letnia, ciepława. Ale z fusów zrobiłem drugi odwar i wlałem gdzieś w połowie kąpieli - co znacznie poprawiło jej termikę ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 12, 2012, 21:55:10 »
Poprawa się utrzymuje, wygląda to tak jakby miała wyzdrowieć. Oczywiście będzie szło falą - ale dwa dni temu plecy wyglądały naprawdę marnie, przeciętny dermatolog bez szpitalnej praktyki byłby wówczas przerażony (my nie ;)
Sam mam wrażenie, że wyciąg z lukrecji (doustny) usuwa mi swędziawki (pokrzywki) - zwłaszcza w połączeniu z nalewką arcydzięglową (właściwości uspokajające?).
Nie byłoby to wcale dziwne zważywszy na fakt, że takie np. petazyny (lepiężnik) działają zarówno przeciwuczuleniowo, jak i przeciwmigrenowo - po prostu hamują syntezę prostaglandyn ;)
[Topaz? Proszę Pani, toż to zwyczajny sześciofluorokrzemian glinu!]
Dlatego właśnie zacząłem testować lukrecję antyświądowo - bo działa mi na migreny.
Cudowne zielsko...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 22:03:25 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 12, 2012, 23:07:37 »
Powiem szczerze że również bardzo lubię kąpiele ziołowe i też trochę eksperymentuje w tym kierunku. Dobierając zioła posiłkuje się oczywiście literaturą. Nie mam pojęcia o składzie chemicznym ziół, poza tym chyba nie za bardzo w niego wierzę, że tak powiem. Wolę klasyfikację typu: podanie ziela - efekt, skutek :). Życzę powodzenia w walce z AZS. Zdaje sobie sprawę, że zioła pomagają, ale może warto zainteresować się czymś jeszcze. Bardzo możliwe, że wiecie to o czym napiszę, ale chciałem się podzielić na wszelki wypadek :)))) Czytałem troszkę pozycje Pani Korżawskiej, Klimuszkę i oni pięknie piszą o tym np, że chorobie trzeba odciąć "dopływ paliwa", a sama umrze. Mnie udało się np wyeliminować silną alergię na pyłki traw i zbóż po całkowitym wyłączeniu z diety nabiału. Informacje o tym zaczerpnąłem akurat z TMC. Sądzę, że jest dużo więcej takich zależności. Polecam również książkę - "Żywność twój cudowny lek". Bardzo możlwe, że jest jakiś związek przyczynowo skutkowy pomiędzy tym co spożywa Żona a AZS...

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 12, 2012, 23:11:07 »
Gluten sama chce wyeliminować próbnie na jakiś czas - i zobaczymy.
Dobry jest wyjazd latem na plażę w Rumunii - wszystko schodzi. Niestety trzeba potem wracać - i zaczyna się od nowa.
Oczywiście sam na co dzień operuję zielskiem tak jak ty. Jednostką jest ziele, a nie jakiś składnik chemiczny. Tym niemniej pewne składniki potrafią być kluczowymi, odpowiadać w wielkiej mierze za działanie zioła w określonym kierunku. Wielu ludzi to kręci i interesuje ;)
Różnice, głupcze!

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 13, 2012, 09:05:24 »
Drynio masz racje. Ja nie mam azs, ale miałam 2 powazne epizody dermatologiczne w swoim zyciu, tak, że jeden zakonczył sie na oddziale, ze sterydami w tle. Człowiek był wtedy piękny i młody i nikt nie uswiadomił, że branie kilku tabletek na raz na rózne wtedy przypadłosci moze doprowadzic do tego, że wątroba powie pass. Jestem przekonana, że tak wtedy było. Nie nadążała z przerobem, "zbuntowała się" i zaczęła wyrzucac to przez skórę. Było i całe szczęscie mineło.
Teraz zauważyłam, że nie moge ulegac pokusom na słodkości, czuje wyrazny dyskomfort. Może jakis grzybek? Jesli załoze, ze jem zdrowo z dobrego zródła, to sądzę, że w duzej mierze za niedyspozycje odpowiadają uboczne produty przemiany i nimi trzeba sie zająć. To one osłabiają jakość życia.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 23, 2013, 19:44:46 »
jakie zioła do kąpieli polecalibyście przy alergii skórnej? tabletki zyrtec pomagają niestety swędzenie jest tak uciążliwe, ze co kilka dni muszę je brać :/ a chciałbym całkiem wykluczyć tabletki ze swojego jadłospisu. dziś sobie testowo zrobiłem wywar garść wrotyczu + 2 garści niecierpka drobnokwiatowego, zaraz będę próbował, bo właśnie się zaczyna swędzenie.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 23, 2013, 21:16:14 »
Właśnie kwitnie rdestowiec.
Wczoraj zrobiłam kąpiel w wywarze z kwiatków. Bolał kręgosłup- ból minął. Skóra super.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 23, 2013, 21:40:43 »
dużo tych kwiatów na kąpiel trzeba ?:) mam rdestowca kawałek za domem przy pięknej łące chyba się pokuszę i nazrywam.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 23, 2013, 22:23:31 »
Ja na kąpiele pozyskam ziele z kwiatami w większej ilości, a do kremów zrobię wyciąg z samych kwiatów. Gdzieś w listopadzie-grudniu nakopię ponownie kłączy.
Różnice, głupcze!

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 24, 2013, 08:46:56 »
Kwiatów było 2 porządne garście.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 24, 2013, 09:05:08 »
NAJPIERW POGOTOWAĆ CZY WYSTARCZY ZALAĆ WRZĄTKIEM ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/