Autor Wątek: Kursy Zielarskie w całej Polsce  (Przeczytany 49615 razy)

Offline page

• Nowy
  • *
Kursy Zielarskie w całej Polsce
« dnia: Września 24, 2012, 14:50:32 »
Witam wszystkich,

Proszę o informacje gdzie można zrobić kurs uprawniający do prowadzenia sklepu zielarskiego.
Proszę o wpisywanie wszystkich miejsc jakie znacie.
Osobiście interesuje mnie kurs na terenie woj. Śląskiego lub woj. Małopolskiego.

z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich
Page

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Kursy Zielarskie w całej Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Września 24, 2012, 23:01:30 »
W Międzyborowie pod Żyrardowem teoria idzie przez internet - dostaje się linka do materiałów, należy się z nimi zapoznać ze zrozumieniem we własnym tempie, a po ich zrozumieniu i nauczeniu się należy się umówić na egzamin w dogodnym dla siebie i egzaminatora terminie. Proste i łatwe. Ja dopiero jestem po anatomii, a dużo przede mną - całe ziołolecznictwo :-)

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2012, 21:55:41 wysłana przez Basia »

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2012, 14:38:58 »
Ciekawy temat  został poruszony mnie też by interesował taki kurs ale oczywiście za przystępną cenę. Najlepiej aby był w woj lubuskim lub okolicach sam szukałem ogłoszeń ale niestety nie ma ich za wiele. Ten który znalazłem jest prowadzony przez izbę zielarską w sosnowcu a jego niewielki koszt wynosi 2900 zł  więc to raczej nie dla mnie ;D....... pozdrawiam

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2012, 16:30:36 »
W lubuskim? Skąd pochodzisz?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2012, 21:08:29 »
Jakby ten z sosnowca kosztował do 1500zł to już dawno byłbym po i otwierał własny gabinet w swoim mieście :D
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline page

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2012, 21:50:02 »
Ciekawy temat  został poruszony mnie też by interesował taki kurs ale oczywiście za przystępną cenę. Najlepiej aby był w woj lubuskim lub okolicach sam szukałem ogłoszeń ale niestety nie ma ich za wiele. Ten który znalazłem jest prowadzony przez izbę zielarską w sosnowcu a jego niewielki koszt wynosi 2900 zł  więc to raczej nie dla mnie ;D....... pozdrawiam

zgadzam się jakby koszt oscylował w granicach 1000-2000zł to można by było skorzystać !

możesz podesłać linka lub informacje do tego kursu w sosnowcu :)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2012, 23:59:08 »
Kurs ten jest prowadzony przez Polską izbę zielarsko medyczną. Jeżeli masz pieniądze to zrób takie szkolenie Potrzeba nam więcej zielarzy w Polsce :)..... pozdrawiam
poniżej link do strony
http://www.izbazielarska.org.pl/

Offline page

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2012, 22:53:18 »
a jest gdzieś kurs na terenie naszego pięknego kraju w cenach niższych ? jeśli tak to piszcie! :)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 08, 2012, 12:34:19 »
No właśnie ja też szukam taniego kursu zielarskiego. Obawiam się że niestety w Polsce takich tanich kursów jest bardzo mało :(  trudno dziś w Polsce wyrobić sobie uprawnienia do prowadzenia sklepu zielarskiego....... pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 08, 2012, 13:32:40 »
W Międzyborowie część internetowa, dająca formalne uprawnienia po zdaniu egzaminu w realu kosztuje 2000 złotych.
Część w realu nie dająca ŻADNYCH formalnych uprawnień kosztuje 400 złotych za sesję zajęć praktyczno-technicznych, w pakiecie do zapłacenia po 3 sesje. Do tego należy dołożyć koszty zakwaterowania, przejazdu i wyżywienia.
Na część w realu warto się przygotować z biochemii zielarskiej, przynajmniej na tematy podstawowe: saponiny, glikozydy i tak dalej w tych klimatach.

Czy to drogo? Może i drogo, ale i tak mniej, niż za wyjazdy gdzieś do Chin czy Nepalu.

Oczywiście, że za tą cenę można sobie kupić masę książek na Allegro i sobie przeczytać.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 08, 2012, 14:54:10 »
Książki ksiażkami zawsze być muszą pod ręką. Ale co innego dyplom i uprawnienia. Wtedy zaczyna się prawdziwa nauka prawdziwego ziołolecznictwa - czyż nie mam racji?
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2012, 19:32:39 »
Podobne uprawnienia można również uzyskać studiując Rośliny lecznicze i prozdrowotne na Uniwersytecie Rolniczym w Krk (jest również system zaoczny). Dodatkowo mając tytuł można zioła hodować, po badaniach sprzedawać. Studia przygotowują również do pracy w fabrykach produkujących herbaty itd. W tym semestrze mam na przykład przedmiot "substancje roślinne modyfikujące barwę, smak i zapach". Ja osobiście ze studiów nie jestem zadowolona, więcej się dowiaduję sama, ale one nie są nastawione na ziołolecznictwo, tylko na produkcję, dystrybucję itd. O samym leceniu ziołami... no cóż... Ale sprzedawać po tym można, ma się tytuł magistra inżyniera bla, bla, bla. Za to kadra profesorska jest genialna, myślę, ze gdyby odwalić od uniwersytetów ministerstwo edukacji wszyscy by na tym lepiej wyszli.

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 11, 2012, 10:43:34 »
Ja również uważam że ministerstwo edukacji poważnie szkodzi nauce w Polsce. Mają swój utarty program nauczania a jak ktoś się próbuje wychylić z czymś nowym to przypadkiem może stracić pracę. Także nowe odkrycia naukowe czy medyczne które mogłyby zburzyć podstawy już utarte są tajone i specjalnie przemilczane szczególnie w Polsce. Więc nie ma się co dziwić że na uczelniach wykładane są rzeczy żałośnie proste lub nie wystarczające dla rozwoju młodych ludzi. Ministerstwo po prostu ogranicza rozwój narodu i sprawia że od pokoleń nie uczymy się nic nowego....... pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 11, 2012, 11:33:02 »
Ministerstwo edukacji czy oświaty ustala tylko, co człowiek nauczyć się powinien, ale główne odmóżdżenie narodu idzie dzięki pracy ministerstwa kultury - to przecież oni sterują ogłupiaczami masowego przekazu.
Jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć, to żadne ministerstwo mu w tym nie przeszkodzi. Świat jest większy, niż system oświaty.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 11, 2012, 15:49:23 »
Studia są własnie po to, by "studiować" - sami mamy kopac w literaturze, badać, analizować, wyciągać wnioski, uczyć się.
Mi nikt wiedzy na kierunku nie wtłoczył, jedynie wyjaśnił, jak to jest, ale szczegółów trzeba było dojść samemu. A i tak nie było na wszystko czasu, to teraz się po torchu nadrabia. Ot, choćby biochemiczne aspekty ziołolecznictwa :D do biblioteki i wchłaniać, wchłaniać :)

Co do samych kursów - no niestety, wiele z nich nastawione jest na "sprzedaż" lub prowadzenie "zielarni". A tak szczerze, co to za sztuka odczytać na ulotce do czego toto je? Hih, ale szacun dla wszystkich sprzedawców w zielarniach, fajnie się z nimi rozmawia i dyskutuje :)