Autor Wątek: "Poparzanie" pokrzywą  (Przeczytany 27518 razy)

Offline buka

• Nowy
  • *
Odp: "Poparzanie" pokrzywą
« Odpowiedź #15 dnia: Września 11, 2012, 12:59:28 »
ineslik! ja tez tak mam, niemal zadnej reakcji, poza woda.
Tez czesto wtykam rece w pokrzywy, robie oleje do masazu.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 12, 2012, 20:34:20 »
Sekcya Wydawnicza Sodalicyi Maryańskiej w Starejwsi Koło Piotra Skargi wydało w 1914 Kuracye wiosenne .W opisie pokrzywy jest zalecenie,aby w przypadku paraliżu wywołanego wylewem pekiem pokrzywy piekącej obnażonego chorego biczować po stronie bezwładnej.Nie daje to poprawy od razu ,ale nie pozwala zamierać nerwom tej części ciała,chory prędzej do zdrowia i władzy powraca. :)

Offline buka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Września 12, 2012, 22:52:01 »
No i slusznie, dzis tez sie to robi (stosuje terapie bodzcowa), tylko nie tak brutalnie  :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #18 dnia: Września 13, 2012, 06:50:05 »
W sobotę jadę sobie zrobić pierwszą kurację. Postaram się zdać relację.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Mary

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 14, 2012, 22:53:06 »
Miłych, zdrowotnych wrażeń  :)   Ale tak w razie czego  dobrze byłoby przygotować balię z zimną , studzienną wodą   :D

Przygotowując pokrzywy do  wyciskarki  nie mam  z reguły żadnych  śladów po myciu, przycinaniu itp. Zastanawiam się  dlaczego?

Z wielką obawą  przygotowywałam pierwszą  porcję soku z pokrzywy do picia.  Bałam się  o mój przewód pokarmowy .  Pierwszy zdecydował się mąż potem dopiero ja.  Nie ukrywam,  że byłam zdziwiona, bo kompletnie nic nie parzyło. 
Pozdrawiam
Mary

Offline buka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Września 14, 2012, 23:19:44 »
O jakiej wyciskarce mowisz? Jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic soku z pokrzywy.

Mary

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 14, 2012, 23:38:23 »
Witaj Buko,
moją wyciskarką próbuję co się tylko da.  Sama nie dowierzalam, że z liści tyle można "wydusić".  Ale jest to niesamowity koncentrat.  Nie wiem czy mogę  nazwę wyciskarki podać  oficjalnie  na forum ?  Może na priv?
pozdrawiam

Offline buka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Września 15, 2012, 08:08:30 »
tez nie wiem, ale jakkolwiek to zrobisz, bede wdzieczna :) Mozesz nawet emailem, adres podalam.
Serdecznosci !

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 15, 2012, 09:40:08 »
Co roku,wiosną wyciskam sok z pokrzywy i zamrażam.Potem,zimą  łączę z miodem(1:4) i zażywamy na czczo 1 łyżkę.
W tym roku też posłużyłam się wyciskarką :)
Mam również zamrożony sok ze szczawiu.
:)

Offline buka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Września 15, 2012, 10:03:33 »
No to Ci dobrze! ;)
Tylko, ja ciagle nie wiem, co to ta wyciskarka >:( ;) :D

Mary

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 15, 2012, 22:56:22 »
W innym wątku  dot. tematu wyciskarka a sokowirówka" padły  konkretne nazwy maszynek.
Chyba nie będzie problemu  jeśli podam namiary na to co ja mam:
http://www.eujuicers.pl/pl/katalog/sokowirowki-i-wyciskarki/dla-domu/wyciskarki-jednoslimakowe/omega-8004

Jestem bardzo z niej zadowolona. Np.  z pokrzywy robię sok a z wytłoczek  macerat wg przepisu Gospodarza.

Offline buka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Września 16, 2012, 04:39:04 »
Juz wiem, gapa ze mnie :-[ , wystarczylo wejsc do allegro..

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #27 dnia: Września 16, 2012, 09:52:26 »
Miłych, zdrowotnych wrażeń  :)   Ale tak w razie czego  dobrze byłoby przygotować balię z zimną , studzienną wodą   :D

Mary

Juz po. Obyło się bez wody(parzyło i swedziłąo z 10 min ale to było przyjemne). Efekt? Cos niesamowitego , ból w lewym barku ustępował wraz ze narastającym sędzeniem. Dzisiaj jadę zrobić powtórkę bo po treningu lekko sie odzywał. Może zrobię fotki  :) Zachęcony pozytywem będę kontynuował przez cztery kolejne dni. Żona , która wykonywała zabieg od szaleńców mnie wyzwała(plecy były poparzone bardzo okazale  :))

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Września 16, 2012, 22:13:21 »
Potwierdzam, że można się przyzwyczaić, szczególnie, kiedy się chce narwać pokrzywy, a nie tylko się przez nią przemknąć unikając jakiegokolwiek dotyku. Wiem, wiem, zdarza mi się to, a nie powinno. Trzeba podchodzić otwarcie do pokrzywy z otwartymi dłoniami ;-)

Moja babcia każdego lata przerzucała tony pokrzywy bez rękawic - to był składnik paszy dla zwierząt gospodarskich na świeżo i po wysuszeniu na zimę.
Czy to pomogło na reumatyzm? Hmmm... najbardziej zniekształcony ma kręgosłup lędźwiowy, to chyba oznacza, że nie siadała w pokrzywach, ale dłonie wyglądają całkiem nieźle, jak na niedawno odimprezowane 98 lat ;-) Nawet i ten kręgosłup w sumie ujdzie od biedy, jak na ten wiek.

Pozdrowienia :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Września 18, 2012, 22:47:38 »
Basiu! Serdeczne gratulacje z okazji tej pięknej Rocznicy Babcinych Urodzin,oraz Twego sukcesu terapeutycznego.kasia