Autor Wątek: "Zapomnij o Alzheimerze!"  (Przeczytany 5802 razy)

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
"Zapomnij o Alzheimerze!"
« dnia: Września 03, 2012, 05:53:58 »

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: "Zapomnij o Alzheimerze!"
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2012, 09:18:48 »
Nie wspomniano w tekście o statynach, lekach na cholesterol, które jako podstawowy skutek uboczny powodują zaniki pamięci, a którymi faszeruje się społeczeństwo dość nachalnie od wielu lat.
Być może to one są podstawową przyczyną wzrostu "zachorowań" na Altzheimera w ostatnich latach.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2012, 11:20:03 »
Z własnego doświadczenia widzę, że medycyna oficjalnie leniwa umysłowo ignoruje sprawy krwawień w układzie nerwowym. Prawdopodobnie źródłem problemów jest system, w którym lekarze pracują na kilka etatów, poza tym mają dyżury, czyli są praktycznie odmóżdżeni - nie mają czasu na naukę własną, nie mówiąc nawet o porządnym śnie.
Częstymi "lekami" są środki poprawiające ukrwienie mózgu, które w przypadku kruchości i nieszczelności naczyń krwionośnych tylko pogarszają sprawę. W mieszance z lekami przeciwzakrzepowymi, w postaci chociażby aspiryny, czyli Acardu niby na serce to otwiera się kaskada przyczyn i skutków. Każdy hydraulik po zawodówce wie, że jeśli rura jest dziurawa, to zwiększenie ciśnienia na pompie powoduje tylko większe wycieki. Chyba niestety medyków o tym nie uczą.
Porządne zioła rutynowe z dodatkami neuroprotekcyjnymi rozwiązują wiele problemów starszych ludzi.

Pozdrowienia :-)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2012, 11:44:54 »
Halinko, możesz podać źródło?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2012, 12:10:10 »
Źródeł jest całe mnóstwo, szczególnie po angielsku.
Na przykład: http://www.jonbarron.org/heart-health/statin-drugs-jama-lower-ldl-cholesterol
Statyny są strasznie niebezpieczne na dłuższą metę.

Jeżeli nie ma problemu otyłości u starszej osoby, należy jeść tłusto, jednak nie margaryny, czy miksy, a problem trawienia i miażdżycy załatwiać delikatnie ziołami.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2012, 12:39:54 »
Plik wysłałam na priv.
Ojawy zaburzenia pamięci po statynach obserwowałm u bliskich i znajomych.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 03, 2012, 18:38:19 »
 Znam przypadek kobiety,która mając cholesterol powyżej normy ,obawiała sie utraty pamięci i zażywała statyny,eliminując jednocześnie z diety tłuszcz zwierzęcy oraz mięso czerwone.Skutek-zaburzenia pamięci plus wymyślanie niestworzonych historii,zaburzenia emocjonalne.Wszelkie moje, co prawda intuicyjne ,perswazje były bezskuteczne.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 22, 2012, 12:42:27 »
Przyznam, ze sama mialam dosc dlugi okres pogarszania sie pamieci, lecz nie umialam znalezc wlasciwej przyczyny. O tyle skomplikowane u mnie jest wszystko, ze ataki Grand-Mal sa takze przyczyna "luk pamieciowych". W tym momencie kojarze,
ze w danym czasie bylam wraz z mezem na etapie "zbijania" cholesterolu statynami. Niepokoj wzrastal, ja bylam zdezorientowana,
lecz, tak jak w wielu momentach, dziala u mnie "wewnetrzna intuicja" - lub cos w formie jakiegos przeczucia ...
Odstawilam calkowicie statyny, wykluczylam preparaty z aspiryna syntetyczna,
i zrobilam sobie termin w Klinice Uniwersyteckiej na profilaktyczne badania na prawdopodobienstwo demencji i choroby Alzheimera. Poddano badaniu plyn mozgowo-rdzeniowy, ku mej radosci lekarz poinformowal mnie, ze te sprawy mi nie groza przez najblizsze 20 lat. ;) :D
Zmieniajac definitywnie sposob odzywiania i pozostawiajac leki, bez ktorych nie moge funkcjonowac (p/epi,)
wszystkie inne odstawilam u siebie i u meza. (informujac lekarza)
Mamy lekkie podwyzszone cisnienie, podwyzszony cholesterol, ale pomoc ziolowa jest naprawde widoczna,
i czujemy sie - jak na nasz wiek - dobrze  ;D

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 24, 2012, 11:16:36 »
Halinko,
jest wspomniane w artykule o statynach jako jednej z przyczyn „Alzheimer” ...
Nasuwa się przypuszczenie, że dążenie do obniżenia poziomu cholesterolu  (wspomniany wyżej prof. Beyreuther przez lata bardzo aktywnie promował zażywanie statyny jako leku przeciw „Alzheimerowi”) – także może negatywnie wpływać na sprawność umysłu, co potem zdiagnozowane jest  jako „Alzheimer”.

W miedzyczasie czytalam , ze statyny syntetyczne mozna zastapic naturalnymi.
Nie zanozowalam i teraz nie umiem do tego ponownie dojsc.
Moze Ktos z Was wie cos na ten temat ? - bylo by istotne dla wielu z Nas ...