Autor Wątek: kwas mlekowy  (Przeczytany 5449 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
kwas mlekowy
« dnia: Lipca 27, 2012, 11:35:24 »
Przyszła mi ochota na zjedzenie oliwek. W markecie zaczęłam oglądać ofertę. Czytałam etykiety...więcej chemii , niż oliwek. W końcu na najniższej półce znalazłam oliwki, w których składzie nie było całej gamy różnych E. Ale w zalewie jest podany kwas mlekowy.
W związku z tym mam pytanie:
czy kwas mlekowy jest szkodliwy dla konsumenta?
Ewa

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: kwas mlekowy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2012, 11:53:02 »
Cześć Ewo

Pytasz o E327 ( sól wapniowa kwasu mlekowego) . Jesli tak nie bo jest to antyutleniacz(kiedys też mnie tan temat "suszył" własnie ze względu na oliwki :) Niby nic tam nie było a jednak ta jedna iskra wiercila dziurę ;))

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2012, 21:51:38 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2012, 12:02:29 »
Kwas mlekowy to dobra rzecz - stanowi podłoże dla pożytecznych bakterii. Nieraz ginekolodzy zalecają do irygacji przy różnych zakażeniach pochwy.
Naturalny jest nie tylko w zsiadłym mleku, ale też i w kiszonych warzywach.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2012, 12:07:59 »
Hej Fresh! :)
Na etykiecie słownie napisano:"kwas mlekowy", ale skoro piszesz, że nie zaszkodzi, to OK.
Ciekawe, że oliwki dużo droższe napakowane są całą gamą E, a te najtańsze mają tylko kwas mlekowy. Czyli wniosek:"nie wszystko z górnej półki jest dobre". :)
Ciekawe czy oliwki pryskają jakąś chemią. Widziałam na Krecie całe gaje oliwne , położone w niedostepnych górskich miejscach. Gdyby lali je chemią musieliby to robić z samolotu...ale dręczące pytanie pozostało :)
Pozdrowienia
Ewa

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2012, 12:10:06 »
Kwas mlekowy to dobra rzecz - stanowi podłoże dla pożytecznych bakterii. Nieraz ginekolodzy zalecają do irygacji przy różnych zakażeniach pochwy.

Dziękuję Basiu...to fajnie, że mogę to wsuwać, ostatnio mam zachcianki jak .... ;D 
Pozdrowienia
Ewa

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2012, 12:13:45 »
Hej Fresh! :)
Ciekawe, że oliwki dużo droższe napakowane są całą gamą E, a te najtańsze mają tylko kwas mlekowy. Czyli wniosek:"nie wszystko z górnej półki jest dobre". :)
Ewa
Moze wlasnie dlatego to ma wpływ na cene :) W końcu za ta całą gamę E trzeba też zapłacic...co by produkcic siezutki był dla klienta...:)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline EAnna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2013, 21:55:26 »

Kwas mlekowy jest produktem przemiany cukru mlekowego - laktozy - pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego. Jest to proces fermentacyjny.
Bakterie te rozwijają się również na innych niż mleko podłożach, np. w ogórkach, kapuście i innych kiszonkach.
Zasiedlają również nasze jelita i pochwę działając bakteriostatycznie jako antagoniści innych drobnoustrojów. Obniżając pH utrudniają rozwój m. inn. bakterii gnilnych.
Pozdrawiam
EAnna
Pozdrawiam
EAnna