Autor Wątek: choroby oczu - jaskra i zaćma  (Przeczytany 32138 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: choroby oczu - jaskra i zaćma
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 11, 2023, 06:53:47 »
Na sprawy grzybicze można spróbować płukania r-rem kwasu borowego - stosowany nawet do płukania oczu. Na kondycję nabłonków + p-w bólowo dobrze działa kapsaicyna z papryki ostrej np. pieprz cayenne ( można nawet 1 łyżeczkę na raz rozmieszaną w np. kefirze/jogurcie z dodatkiem jakiegoś oleju, żeby nie piekło za bardzo) - opis u Doktora.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 11, 2023, 08:48:40 »
Jaskółcze ziele na egzemę - spróbuj okład ze świeżej paćki, ale tylko zewnętrznie. Jak masz, to dodaj ziele wilczomlecza.

Wewnętrznie jaskółczego ziela nie polecam - sam twierdzisz, że masz problemy z brakiem bakterii.
Jeśli martwi Ciebie zmartwienie, to zastosuj do picia świeżą lawendę, byle z zielarsko sensownego miejsca.
Solidne działanie przeciwwirusowe ma świeża melisa

Krople z kwasu borowego do oczu to jest jeszcze całkiem niedawna medycyna oficjalna, możliwe, że jeszcze sprzedają w aptekach. Jednak nikt nie zauważył, by to leczyło jaskrę.

Do wewnątrz cały możliwy alfabet witamin, probiotyki, kiszonki i porządne kwaśne mleko.

A teraz te zęby i zatoka proponuję:
1. płukanie 2 x dziennie ust rozcieńczonym Dentoseptem, bez wypluwania przez 5-10 min - tak długo, aż zejdzie śluz z błon śluzowych.
2. Posmarować dziąsła najpierw ziołami "szwedzkimi" z nalewki, a potem olejem z kwitnącego dziurawca.
3. Tak samo posmarować w okolicy tej trefnej zatoki od strony jamy ustnej i od strony skóry.

To zdjęcie śluzu ułatwi dostęp do komórek nabłonka w jamie ustnej i ułatwi wejście lekarstw, na ile to wykonalne.

Propolis może być, ale też go rozcieńcz, możesz dodać do oleju z dziurawca, to będzie pasować.
Można jeszcze rozważyć dodanie jakiegoś olejku.

Chodzi o to, by dojść jakoś do tej zatoki

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 11, 2023, 12:51:45 »
Hmm, że też wcześniej nie skojarzyłem - kompleksowo może pomóc przegorzan kulisty! Stosuje się przy zaniku nerwu wzrokowego, przy łuszczycy, zwiększa jednocześnie przepuszczalność błon, obniża ciśnienie i poprawia samopoczucie! Dokopałem się też działania antygrzybiczego w badaniach i przeciwbakteryjnego na wybrane szczepy gram+ i gram -. Do wyboru pozostaje kwestia formy i dawkowania - tu trzeba poeksperymentować, co sprawdziłem na sobie, ale z badań wynika, że ekstrakty alko mają większy potencjał :-)

Do płukania jamy ustnej, przy infekcjach - gdzieś w badaniach mi przemknęło przed oczyma, że Salviasept ma o kilka, kilkanaście procent większą skuteczność (więcej czynników prozapalnych na niego reaguje!).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2023, 13:15:27 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 11, 2023, 13:43:23 »
Hmm... to działanie obniżające ciśnienie nie jest na pierwszy rzut oka oczywiste. Niektóre źródła popularne w internecie podają, że podnosi ciśnienie, ale wynika to ze skomplikowanego i wielokierunkowego działania. Dokładnie przegorzan zwiększa amplitudę skurczów serca i przyspiesza rytm, rozszerzając jednocześnie naczynia. Według mnie występuje efekt w postaci lepszej retencji-dostępności składników odżywczych i regulujących funkcje organizmu... i tym tłumaczę tak wielokierunkowe, skuteczne działanie.

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 12, 2023, 20:30:36 »
Cztery lata temu moja dentystka zachorowała. Poszłam do stomatologa nieznanego. Z mikroskopem. Już na fotelu czułam ze coś nie tak. Potem (nie w związku z zębem) odnowiła mi się borelioza. I te antybiotyki tuszowały sprawę z zębem. Potem moja dentystka powiedziała, że używanie mikroskopu w czasie leczenia kanałowego doprowadza do nadinterpretacji i można czasami zrobić krzywdę. Po roku (tak jak napisałam) wyrwałam ząb, potem resekcja w miejscu wyrwania itd. Szkoda gadać. Granica trzech zakresów medycyny.

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 12, 2023, 20:35:10 »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Tak, Basiu, zrezygnowałam z glistnika stosowanego węwnętrznie. Nie chcę ryzykować, bo moja jaskra i tak już jest zaawansowana. Rzeczywiście to bardzo dziwna choroba. Niby niskie ciśnienie w oczach, a leczę od kilku lat nadciścienie. Na dłonie robię sobie (tak jak Doktor pisał) maceraty na wodzie i obmywam je, pozostawiając do wyschnięcia. Teraz, bo w poprzednim tygodniu zmiany traktowałam wręcz pomarańczowym sokiem:) Nie wypaliło, a  według mnie zaleczyło stan zapalny. Pojawiły się strupki, które leczę teraz Alantanem też wyczytanym u Doktora.