Autor Wątek: choroby oczu - jaskra i zaćma  (Przeczytany 32644 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: choroby oczu - jaskra i zaćma
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 21, 2017, 22:00:20 »
Ewo, chodzi o płukanie oczu ochłodzonym naparem z triphali. Przykładowy link http://superfoodprofiles.com/triphala-eye-wash

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 22, 2017, 17:10:33 »
Bardzo dziękuję za odpowiedz. A możesz napisać jakie efekty osiagneliście po dłuższym stosowaniu i co o tym myślisz z perspektywy czasu ?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 22, 2017, 18:07:46 »
Nie robiłam tego terapeutycznie, raczej by zaspokoić ciekawość. Terapeutycznie robię do picia Krople Sokoła: destylowana borowina, aronia, miłorząb, kwas l-askorbinowy i galusowy plus jakieś sezonowe składniki. Działa ogólnie antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i uszczelnia naczynka, również w gałce. Preparat ma więc wiele zastosowań. Nazwa Krople Sokoła i wyobrażenie o sokolim wzroku okazały się trafne, bo pod płaszczykiem poprawy wzroku wzmacniasz kompleksowo organizm.

Receptura (piszę z pamięci, sprawdzę jutro - zbyt dużo garbników może robić galaretkę)

destylat borowinowy 30g
aronia ekstrakt z kwasem bursztynowym i etanolem 15% 30g
miłorząb z etanolem 30% 15g
gliceryt z młodych liści dębu etanol 15% 10g
ruszczyk etanolowy ekstrakt 30% 5g
młode owoce orzecha włoskiego ekstrakt na zimno, 45% etanol 10g
ekstrakt z winobluszczu 15% etanol 10g
kwas galusowy 3g
kwas l-askorbinowy 6g

taki preparat wydaje się skomplikowany, jeśli nie masz pod ręką butelek z gotowymi ekstraktami ;)
ekstrakty mają nieco bardziej skomplikowany skład, na przykład robię je na solance Ringera, dodaję kwas bursztynowy, glicerynę. Postaram się bardziej szczegółowo to pisać w dziale fitochemia.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2017, 18:28:36 wysłana przez ineslik »

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 22, 2017, 21:21:13 »
Dziękuję. Fajny skład mają twoje krople . Robiłam podobne tylko bez aronii bo w tym sezonie nie udało mi się jej zdobyć ale antocjany zapewniam czarną porzeczką i jagodą kamczadzką które uważam są bardzo niedoceniane.  Solutio Ringerii też używam . Najlepszy do ekstrakcji wrażliwych surowców , no i poprawia przyswajanie gotowych preparatów.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 23, 2017, 18:31:19 »
Dziękuję. Ewo, może dasz i swoją receptę? różnorodność jest przydatna, bo ktoś może zobaczyć, że nie jedna droga do sukcesu. Chodzi o zrozumienie, że na przykład w takim preparacie muszą być antocyjany, a czy to aronia, czy inna czarna jagoda, co za różnica?

Ewa Fitoterapeutka, ten sam kurs, co ja.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 23, 2017, 19:00:01 »
Czy Wasze receptury można stosować zamiennie dla jaskry / zaćmy?

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 23, 2017, 20:52:35 »
Chociaż jaskra i zaćma to zupełnie inne choroby jednak wgłębiając się w badania na temat obu można zauważyć że u podłoża jednej i drugiej leżą te same czynniki a głównym jest nadmierny STRES OKSYDACYJNY. W przypadku jaskry powoduje nadmierne złuszczanie nabłonka naczyń krwionośnych oraz nabłonka w otworkach które są w kącie przesączania  i zapychanie ich tymi komórkami co w rezultacie prowadzi do wzrostu ciśnienia w gałce ocznej i obumierania komórek nerwowych w siatkówce i ślepoty. W przypadku zaćmy STRES OKSYDACYJNY powoduje zmętnienie soczewki i także ślepotę.
Oczywiście są też pewne czynniki ryzyka o których nie będę się rozpisywać .Jednak głównego podejrzanego w obu przypadkach pomogą trzymać w ryzach właśnie takie receptury jak Krople Sokoła Iness. Ja do swoich dodaję jeszcze kilka neuroprotekcyjnych ziół ponieważ w jaskrze o komórki nerwowe należy dbać szczególnie.

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 08, 2023, 17:21:50 »
A jak w wypadku jaskry niskociśnieniowej?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 09, 2023, 22:15:24 »
A jak w wypadku jaskry niskociśnieniowej?

Problem z jaskrą jest taki, że mało kto jest mądry na ten temat, a nawet, jeśli jest mądry, to i tak niewiele z tego wynika. Ani nowoczesna, ani tradycyjna medycyna za bardzo z jaskrą sobie nie radzą.
Zostaje próbować zioła przeciwzapalne, ochronne dla tkanki nerwowej (np wiązówka), poprawiające stan limfy i czyszczące krew. No i wszystko, co stosuje się dla oczu z witaminą A i czarnymi owocami na czele.
Zaczyna się już borówka kamczacka, nawet u mnie.

Powodzenia :-)

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 10, 2023, 11:02:28 »
Dziękuję. Basiu, a jak myślisz, można przy niskociśnienieowej pić napar z glistnika?

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 10, 2023, 12:46:43 »
Zastanawiam się, w jakim celu chcesz pić napar z glistnika. Czy jest to związane z jaskrą czy też w innym celu a obecność jaskry może tu być problemem. Ciekawi mnie jakich efektów oczekujesz od glistnika lub jaki mechanizm miałby tu zadziałać....

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 10, 2023, 16:09:48 »
Bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe własności glistnika mnie interesują. Grzybicze zapalenie zatoki zębowej. Chciałabym dotrwać do zabiegów hiperbarii za tydzień, a antybiotyków już nie jestem w stanie przyjmować. W dodatku egzema na rękach się pojawiła od jakiegoś czasu i od tej egzemy też tutaj trafiłam z glistnikiem. Okazało się, że mam go, całą kępę, tuż obok.  No i ból, stres i lęk mnie zabija.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 10, 2023, 16:52:39 »
Hmm... na szybko możesz spróbować ratować się propolisem - roztwór łyżeczka na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody - do picia i do płukania jamy ustnej (dość dobrze przenika błony śluzowe). Sam stosuję w przypadku zaostrzenia się infekcji stomatologicznej - od jakichś dwóch lat. Jest wyjątkowo skuteczny.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2023, 16:55:08 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Marten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 10, 2023, 17:37:42 »
Dziękuję, znam propolis i od tego zaczynałam, ale od strony jamy ustnej juz nie jestem też wstanie nic brać bakteriobójczego. Mam zanik flory bakteryjnej, naturalnej. To trwa trzy lata. Byłam przerzucana miedzy stomatologiem, chirurgiem szczękowym a laryngologiem. Jestem po dwóch zabiegach na zatokę - wszysko szło od zęba. Tzw cicha zatoka.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 11, 2023, 01:11:07 »
Wszystko przede mną ... ale jak na razie okazjonalne pędzlowanie czystym propolisem załatwia problem na kilka-kilkanaście dni, a nie niszczy flory ogólnie. Stomatolog radzi usunięcie zęba (ale nie bierze odpowiedzialności za ewidentną perforację podczas leczenia kanałowego), chirurg nie zachęca do resekcji korzenia z uwagi na niepewny efekt, pozostaje samopomoc :-) Na szczęście nie mam żadnych objawów bólowych, poza okazjonalną, lekką opuchlizną dziąsła, a czynnik zapalny reaguje natychmiastowo na propolis stosowany miejscowo. Co ciekawe, na tomografie brak oznak stanu zapalnego