Autor Wątek: choroby oczu - jaskra i zaćma  (Przeczytany 32197 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
choroby oczu - jaskra i zaćma
« dnia: Lipca 22, 2012, 11:00:02 »
Urocza Maria Treben jaskrę i zaćmę skwitowała krótko - objaw choroby nerek. Życie nie jest jednak takie proste - choroby oczu mogą mieć różne podłoża. (nerki, cukrzyca, sterydy, urazy mech.)

Głównym czynnikiem powodującym uszkodzenie nerwu wzrokowego w jaskrze jest nadmierny wzrost ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Leczenie jaskry polega na zmniejszaniu ciśnienia śródgałkowego poprzez stosowanie leków ułatwiających odpływ cieczy wodnistej z gałki ocznej i/lub zmniejszenie jej produkcji. Stosuje się głównie leki w postaci kropli do oczu, czasem podaje się leki doustne. Jaskrę można leczyć także operacyjnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jaskra

dla zmniejszenia ciśnienia należy stosować
1. zioła wspomagające pracę nerek i obniżające ciśnienie
 z łatwych do zdobycia dla początkującego fitoterapeuty pietruszka, seler, liść brzozy, kwiat , kora i liść dzikiego bzu, nawłoć (jeszcze chwila i zacznie kwitnąć), rzepik, krwawnik, rdest ptasi, liść maliny, poziomki, pączki /gałązki drzewek iglastych.
więcej http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=449.0

2. szczególną rolę może pełnić miłorząb japoński http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=295.0

wikipedia zauważa terapeutyczną rolę marihuany w przypadku jaskry
Stosowanie marihuany i kannabinoidów (przede wszystkim THC) powoduje obniżenie ciśnienia śródgałkowego i przez to ma działanie terapeutyczne. Czysty (–)-trans-Δ9-tetrahydrokannabinol, główny aktywny izomer THC występujący w marihuanie, jest stosowany w postaci tabletek pod nazwą handlową Marinol w Stanach Zjednoczonych, Niemczech i kilku innych krajach.[2][3]

W Polsce i wielu innych krajach stosowanie marihuany lub jej pochodnych w celach leczniczych jest przestępstwem.
co z odprowadzaniem cieczy z gałki ocznej? jak powinny być skonstruowane krople do oczu w przypadku jaskry? proszę o podpowiedź.

i tak na marginesie - warto rozpoznać własne rośliny z ogrodu pod kątem choroby - może to , co najskuteczniejsze rośnie pod oknem.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: choroby oczu - jaskra i zaćma
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2012, 13:17:19 »
/index.php?topic=295.0

i tak na marginesie - warto rozpoznać własne rośliny z ogrodu pod kątem choroby - może to , co najskuteczniejsze rośnie pod oknem.
Podpisuję się pod tym droga Inez.
Od siebie dodam że wobu przypadkach warto do codziennej diety dorzucić olej z wiesiołka.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 26, 2012, 09:08:03 »
Pokrzywa indyjska jest stosowana w leczeniu jaskry. Szczególnie aktywny składnik forskolina, robi się z niego nawet krople do oczu . Krople działają w ten sposób, że obniżają ciśnienie w gałce ocznej.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3554560

Spożywanie pokrzywy / ekstraktu z pokrzywy indyjskiej leczy nadciśnienie ogólnie.
o innych zaletach pokrzywy indyjskiej http://www.antylicho.pl/forskolin.html

jak widać forskolina ma działanie, które lubią sportowcy . W sklepach z odżywkami są preparaty z  pokrzywy indyjskiej, jednak z suplementami to nigdy nie wiadomo...

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2012, 20:16:15 »
Kwas liponowy stosowany jest też w zapobieganiu bądź wspomaganiu terapii takich schorzeń jak:
- układu krążenia (w przypadku zwężania naczyń krwionośnych pod wpływem zalegających tłuszczów)
- katarakty – może chronić przed jej formowaniem – mechanizm działania: powstanie katarakty związane jest z ograniczoną aktywnością antyoksydacyjną soczewki oka, a kwas liponowy sam jest antyoksydantem, a ponadto pozwala regenerować się innym antyoksydantom
- cukrzycy – pozwala zredukować w pewnym stopniu wywoływane chorobą symptomy dysfunkcji systemu nerwowego (drętwienie kończyn, mrowienie).
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/kwas-liponowy,t567.html

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 05, 2012, 10:12:52 »
Mój sąsiad ma trochę opuchnięte i zaczerwienione oko.Taka sytuacja powtarza się co jakiś czas-wtedy bierze jakiś antybiotyk,który pomaga na chwilę.Przyczyn może być dużo-te chore oko.Ktoś poradził,aby stosował sok z glistnika na te oko,ale wydaje mi się,że można spróbować innych ziół.Jakie polecacie?
:)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 05, 2012, 11:05:17 »
Mnie w takiej sytuacji pomagały okłady na noc z wiązówki.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Września 05, 2012, 20:05:24 »
dzięki, mam przy okazji pytanie o triphalę - niedawno kupiłam u Bogutyna, jest to brązowy pył. Czy to dobrze?

Zważywszy na składniki liściokwiatu (w składzie mieszanki triphala), zarówno liścia, jak i owocu warto zwrócić uwagę na dobroczynny wpływ flawonoidów, witaminy C i kwasu galusowego/elagowego na stan naczyń krwionośnych gałki ocznej. Poprawia krążenie oczne i może wpływać stabilizująco na siatkówkę oraz naczyniówkę oka. Ze swojej strony polecam preparaty liściokwiatu w uzupełniającej terapii uszkodzenia rogówki, siatkówki i naczyniówki.
http://rozanski.li/?p=1565
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2012, 21:25:28 wysłana przez ineslik »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2012, 07:33:29 »
Tak, poproszę. Szczególnie , że wątek założyłam dla konkretnej , chorej osoby zainteresowanej zielarskim podejściem do jaskry - (osoba z oficjalnego nurtu medycyny, zdecydowanie szanująca zioła).

Byłabym również wdzięczna za wątek triphali poświęcony - szczególnie sposoby zażywania, aplikowania.
mój proszek http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=4454&idc=77&page=

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 06, 2012, 07:55:54 »
Proponowałam sąsiadowi rumianek-u mnie jeszcze ładnie kwitnie,ale stwierdzono,że eh,to tylko rumianek...no,cóż,ja uważam,że rumianek ma wielką moc,a nie zaszkodzi spróbować.W tym oku u sąsiada jest wewnątrz powieki jakaś narośl.Zaproponuję też zioła szwedzkie-prawie mam gotowe.
Czy sok z glistnika jest bezpieczny-jak ktoś sąsiadom doradził?

Bardzo ciekawy ten proszek Triphali :)

Halino,nie mam wiązówki,ale przekażę sąsiadom -może kupią w zielarskim.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Września 06, 2012, 08:45:55 »
W czasie plukania w pierwszej chwili odczuwa sie lekkie szczypanie i lzawienie, ale to mija,
piecze znacznie  :o , ale mija. To gardło jakoś się specjalnie płucze po ajurwedyjsku?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Września 06, 2012, 21:12:03 »
to zdecydowanie spektakularna metoda, bardzo mi się podoba.

co do porannej kąpieli oka - wieczorem już nie szczypało! Warto przemyśleć geniusz tej techniki. Otóż jak pielęgnować cerę naczynkową wiemy (flawonoidy i wit c). Ta ajyrwedyjska technika to coś podobnego - dajemy oku bezpośredni kontakt z flawonoidami i witaminą, dodatkowo w obecności kwasów - dopiero to jest idealne trio dla uszczelnienie naczynek.

flawonoidy + witamina C + kwas uszczelniają i wchłaniają się lepiej.

Triphala jest bogata w te 3 składniki (i pewnie wiele wiele innych).

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2014, 08:48:44 »
Witam.
Pół roku temu zrobiła mi się cysta na górnej powiece.Jak sobie pomóc,jakie zioła stosować?

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 04, 2015, 12:44:54 »
"Dr Edward Koniecko w swojej pracy pt. "Rola glutationu (trójpeptydu) w formowaniu zaćmy ocznej (1973 Uniwersytet Guelph, Kanada) podaje, że chrom (1 mg -co drugi dzień), cynk (50 mg dziennie) oraz cysteina (ACN -5 mg dziennie" ratują przed zaćmą i z niej leczą.
Przy czym tak chrom jak i cynk powinny być chelatowane (związane z aminokwasami, więc przyswajalne)"
- źródło "Kuchnia i medycyna" -J. Aleksandrowicz, strona 125

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 04, 2015, 15:19:09 »
Do okładów polecam niezawodne receptury Doktora
http://rozanski.li/?p=196

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 21, 2017, 21:22:35 »
to zdecydowanie spektakularna metoda, bardzo mi się podoba.

co do porannej kąpieli oka - wieczorem już nie szczypało! Warto przemyśleć geniusz tej techniki. Otóż jak pielęgnować cerę naczynkową wiemy (flawonoidy i wit c). Ta ajyrwedyjska technika to coś podobnego - dajemy oku bezpośredni kontakt z flawonoidami i witaminą, dodatkowo w obecności kwasów - dopiero to jest idealne trio dla uszczelnienie naczynek.

flawonoidy + witamina C + kwas uszczelniają i wchłaniają się lepiej.

Triphala jest bogata w te 3 składniki (i pewnie wiele wiele innych).

Ines możesz napisać coś więcej o tym płukaniu oczu, czym i w jaki sposób , bo mam wrażenie że wpis się zdekompletował albo ja nie potrafię odnależć reszty. Dziękuję.