Autor Wątek: cukrzyca insulinozależna  (Przeczytany 18404 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: cukrzyca insulinozależna
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 05, 2012, 08:31:56 »
link do jednej ze stron jaskiniowych
http://www.cavemanpower.com/food/caveman_power_diet.html

w diecie tej najbardziej podoba mi się zezwolenie na przekąski- jedz, jeśli ci się chce. Przekąski to są orzeszki przede wszystkim, czy co tam w jaskini można znaleźć w szafce.
Inna odmiana przekąski to własnoręcznie zrobione batoniki zbożowe. Ogólnie warto inwestować w ziarna. temat muśnięty tu http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=584.0

w temacie mąki - np. http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=421.0
mąkę możesz sobie robić z migdałów, płatków owsianych, soczewicy , kaszy gryczanej, jęczmiennej itd. Mielić w młynku do ziaren - ręczny lub elektryczny.

Na forum o diecie Montignaca (to takie odchudzanie za pomocą IG) przeczytałam kiedyś
"dopiero od kiedy stosuję tę dietę to znam smak dobrego jedzenia"
dzieje się tak, bo życie zmusza cię do poszukiwań nowych składników, kompozycji smakowych. Ustalanie nowej diety to jak wyprawa w egzotyczne kraje - będzie fajnie.

oto krótki spis zakupów do kuchni
orzechy (migdały, nerkowce, ziemne, włoskie, laskowe) - jako przekąska, jako wzbogacenie zup, sałatek, domieszka do ziemniaków i na mąkę, do serka i jogurtu
ziarna (siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak, ostropest, dynia, słonecznik ) - jak wyżej
kasze i ziarna (gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż - różne odmiany oprócz "białego", szarłat czyli amarantus)
płatki przeróżne
mąka z ciecierzycy albo z soi

polecam własny wypiek chleba, mój aktualny specjał to klasyczny chleb z maszyny do pieczenia chleba kupionej za 80zł.
skład
mąka z kukurydzy - zaspokoi pierwsze minuty głodu
mąka pszenna
orkiszowa
żytnia
siemię lniane
słonecznik
dziki ryż i amarantus (moczone kilka godzin w wodzie) - te sycą nawet 2 godziny po zjedzeniu porządnej kromki.
chleb sycący na długo, uwalnia cukier małymi porcjami
smacznego

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 05, 2012, 23:21:26 »

Na początek wyrzuć białą mąkę i maksymalnie ogranicz cukier.

To da się zrobić, ale pytanie czy Ksylitol też?  Nie słodzimy  w tej chwili żadnego napoju, wyjątkowo  była stewia i  jest ksylitol.
Książek Kiersta poszukam. Z ziół byL m.in. diabetosan dłuższy czas, morwa, i inne, z zielarskiego, ale nie pamiętam bo wyrzucałam kartoniki.  Może za często zmienialiSmy?
sprawdź po jakim mięsie cukier skacze lub nie
Mięso ograniczyliśmy do 1-2 razy w tygodniu, przede wszystkim drób, rzadko wędliny, chyba, że  grilowe.  Już  teraz wiem analizując - cukier skacze po  smażonych mielonych i kotleciku :-[
Kwasica jest objawem cukrzycy, ale nie jej przyczyną
Bardzo cenna dla mnie uwaga, nie patrzyłam na cukrzycę z tej strony.
Co z nią było robione?
Stopa  była bardzo obrzmiała,   nieziemsko czerwona, zapalona, nie można było jej dotknąć.
W szpitalu zrobili w stopie dwa przeciwległe otwory w poprzek stopy, założyli dren, którym ściekała ropa z wnętrza stopy.  Na zewnątrz nie było  zmian wrzodowych-wszystko działo się w środku.

Ineslik , ale mam zadanie do odrobienia :))) 

Szanowni Państwo ! Czy mam rozumieć , że mało który Polak dobrze się odżywia?  Dziewczyny, jak wy dajecie radę z taką kuchnią? ???  U mnie chwilowa załamka...
Pozdrowionka, Anna

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 06, 2012, 08:53:25 »
Na początku jest trudno, masz podstawowe produkty w szafce , masz ich nawet sporo, ale wydaje Ci się , że jesz w kółko to samo. Jak  jak kura - ziarno, liść , robak, ziarno, liść , robak...
ale po jakimś czasie masz coraz więcej ziaren, strączków, przypraw. Zamiast prostego twarożku z siemieniem lnianym kombinujesz całkiem nowe dania, raz z formie na ostro, raz na deserowo.
Takie moje pralinki (ziarna mielone, kakaowiec i miód) to mogą być chyba nawet lekiem dla cukrzyka, nie zagrożeniem.

Kolejne zioło do wypróbowania - witania ospała. http://rozanski.li/?p=1028 chociaż i tak Adrianowy news o regeneracji dynią jest nr 1 . Jak postępy z pestkami? możesz je lekko uprażyć, może będą lepiej smakować. możesz zmielić i zakamuflować w innym posiłku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 06, 2012, 10:59:04 »
Książek Kiersta poszukam. Z ziół byL m.in. diabetosan dłuższy czas, morwa, i inne, z zielarskiego, ale nie pamiętam bo wyrzucałam kartoniki.  Może za często zmienialiSmy?

Niemożliwe - zmieniać zioła można za rzadko, ale nigdy za często.
Warto zbierać zioła samemu, bo wtedy ma się przynajmniej wpływ na ich jakość.

Jest masa róznych możliwości, ale dieta to fundament.
Moja rada: nie jedz mięsa przemysłowego, a drobiu w szczególności. Kupuj baraninę, może wołowinę. Nie chodzi tu o tłuszcz, ale o hormony, antybiotyki i inne świństwa.

Stopa  była bardzo obrzmiała,   nieziemsko czerwona, zapalona, nie można było jej dotknąć.
W szpitalu zrobili w stopie dwa przeciwległe otwory w poprzek stopy, założyli dren, którym ściekała ropa z wnętrza stopy.  Na zewnątrz nie było  zmian wrzodowych-wszystko działo się w środku.

Czyli pewnie zakrzepy. Czy oprócz spuszczenia ropy coś zrobiono?

Rada, jeżeli nie ma stentów, tętniaków czy rozruszników:
teraz kwitnie żółty nostrzyk.
Przeczytaj sobie dokładnie instrukcję suszenia dla uzyskania kumaryn w ziołach:
http://rozanski.li/?p=889
Nasz Gospodarz mówił, że to samo dotyczy na przykład trawy żubrówki.

Postaraj się znaleźć fachowców od stawiania pijawek.

Pozdrowienia :-)

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 07, 2012, 00:38:52 »
Basiu, wszystkie wiadomości na fiszkach segreguję, żeby się nie pogubić w tym ogromie informacji.
nie jedz mięsa przemysłowego, a drobiu w szczególności.
- nie powinno być z tym problemu, tylko rozejrzę się za baraniną.

Przeczytaj sobie dokładnie instrukcję suszenia dla uzyskania kumaryn w ziołach:
http://rozanski.li/?p=889
Nasz Gospodarz mówił, że to samo dotyczy na przykład trawy żubrówki.
.

Niestety, jestem początkująca z  ziołami więc nostrzyk musze przepracować. Ale mam w ogródku  ;D żubrówkę i do niej zmuszę męża- bo to jest na już.

Czy oprócz spuszczenia ropy coś zrobiono
Na szczęście wyszło mnóstwo brudów i na tym się skończyło. Gdyby wyciek ropy  był za słaby lekarze  przygotowali męża na amputację stopy. Dzwięczy to w uszach do dziś.
Obecnie mąż ma  zewn. żylaki,  a na skórze na łydkach po uderzeniu pozostają  brązowe plamy i takie wgłebienia.

Pijawki byłyby możliwe lecz niestety mąż odmówił. Dwa lata temu widział moje nogi i brzuch  po pijawkach i nie chce. U mnie ślady zostały do dziś.

Na początku jest trudno

Ineslik, jest trudniej niż myślałam, najpierw  długie ;) dysputy z mężem a potem moje kombinacje. Ale do rzeczy , jak wspomniałam na początku zaczęłam informacje  fiszkować, mam już orzechy, migdały (rozbierać ze  skórki?), morele, śliwki suszone  oraz ciecierzycę i ziarno orkiszowe. Dostałam też płatki czyli rozgniecione ziarna pszenicy - ale to chyba jest wykluczone  bo wysoki IG?   Więc już coś mam.

Takie moje pralinki (ziarna mielone, kakaowiec i miód) to mogą być chyba nawet lekiem dla cukrzyka, nie zagrożeniem
Jeśli mogę prosić o bliższe dane to chyba udobrucham mojego łasucha. Ale co z miodem, wbrew lekarzom zaryzykować i kontrolować  cukromierzem?

Kolejne zioło do wypróbowania - witania ospała
Dziękuję , witania ma szeroki wachlarz działania i to chyba  spasuje
Dobrej jakości preparaty Withania są przydatne w leczeniu zaburzeń pamięci i kojarzenia, choroby Alzheimera, niedoczynności tarczycy, stanów lękowych, stresowych i depresyjnych, przy trudnościach adaptacyjnych do środowiska, nowego otoczenia (np. u dzieci nieśmiałych, zestresowanych, zmieniających szkołę), zaburzeń snu, cukrzycy, miażdżycy, chorób nowotworowych, reumatyzmu, dny, alkoholizmu, migreny, padaczki, nadciśnienia, choroby wieńcowej
.  Mąż od pewnego czasu twierdzi, że po takim skoku cukru o wiele gorzej widzi i myśli był nawet incydent, że wiedział co powiedzieć ale nie potrafił prawidłowo artykułowac i powstawały jakieś pseudowyrazy. Dostał skierowanie do neurologa.

Adrianowy news o regeneracji dynią jest nr
Dynia rośnie w warzywniaku,  wyczytałam, że można  mielić małe  dynie razem z nasionami i nie trzeba czekać do jesieni.Więc mój pomysł  z dynią, której mąż nie lubi, jest taki, że   spróbuję dodawać do leczo.

Dziękuję  Wam wszystkim, trochę mi się rozjaśnia ;D;  Anna
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2012, 14:52:42 wysłana przez Basia »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 07, 2012, 08:30:02 »
jak to mawia Krzyś vitara - orzeszki najlepiej moczyć kilka (migdały nawet kilkanaście) godzin przed jedzeniem, warto obierać ze skórki. Wzrasta wtedy przyswajalność.

Ogródek. Przestań na kilka dni kosić i pielić, zobaczysz
pokrzywę, gwiazdnicę, żółtlicę, niecierpki, jaskółcze ziele, babkę, koniczynę, rdest,mniszka, może nawet serdecznika i trędownik. Poza tym co tam ci rośnie? może masz więcej ziół niż myślisz. Liść poziomki, maliny, porzeczki? niektóre rośliny ozdobne to rośliny lecznicze. większość z nich przydatne, bo większość ziół obniża cukier. czy mogę namówić Cię na małe zwierzenia? http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1198.0

oto link do pralinek http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=370.0

i jeszcze w sprawach światopoglądowych.
Przemysł spożywczy i farmacja dążą do wyeliminowania ludzi , a już koniecznie tych po 60. Przeciwstawienie się to swoista rewolucja, partyzancka walka z systemem. Zapytaj męża, czy nie ma przypadkiem ochoty zrobić rządowi psikusa i żyć w zdrowiu do 120 lat? Bo właściwie czemu nie? zawsze jest wybór - zostajesz w  obozie, albo uciekasz. (tylko z głową!)

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 10, 2012, 17:14:12 »

namówić Cię na małe zwierzenia? http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1198.0
Teraz chodzę i komórką sprawdzam co mam - wkrótce wrzucę do obejrzenia .  Chyba masz rację trzeba tylko otworzyć oczy i widzieć a nie tylko patrzeć.
Mam wspaniałe stokrotki, których mąż nie może kosić - już trochę nazbierałam.
Pralinki ma obiecane dopiero  na niedzielę   :D

Wrócił mąż do diabetosanu, sprawdziłam skład i jest tylko w składzie korzeń cykorii, owocnia fasoli i liść pokrzywy. Dołożyłam  liść mniszka z ogródka i  miętę.

Pozdrawiam  słonecznie, Anna

« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2012, 20:13:05 wysłana przez Basia »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 11, 2012, 11:48:22 »
Inesilk,chciałam Cie zapytac o te pralinki,które robisz,dzieciaki zyc nie daja jesli chodzi o słodycze wiec wypróbowałabym taki zdrowych słodyczy,mozesz podac dokładniejszy przepis:)
Może masz dobry przepis na chleb tylko zytni na zakwasie,jescze nigdy nie robiłam takiego zakwasu wiec sie troche obawiam.

PS.to forum jest cuudne  ;D
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2012, 11:54:20 wysłana przez tusia221 »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #23 dnia: Października 11, 2012, 20:02:31 »
Jeśli nie wystarcza opis z działu jedzenie, to poczekaj kilka dni - będzie na mojej stronie fotorelacja .

Offline anna.loren

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Października 07, 2016, 14:33:09 »
Trochę odświeżę temat.
Choruję na cukrzycę typu I (insulinozależną) od 10 roku życia. Trzustki już praktycznie nie mam (taka mała fasolka).
Jakie zioła mogą mi w związku z tym pomóc w trawieniu. Trzustka również bierze w tym udział, a mało siena tym wszystkim znam.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 07, 2016, 14:55:49 »
Można zastosować suplementację enzymami trawiennymi.