link do jednej ze stron jaskiniowych
http://www.cavemanpower.com/food/caveman_power_diet.htmlw diecie tej najbardziej podoba mi się zezwolenie na przekąski- jedz, jeśli ci się chce. Przekąski to są orzeszki przede wszystkim, czy co tam w jaskini można znaleźć w szafce.
Inna odmiana przekąski to własnoręcznie zrobione batoniki zbożowe. Ogólnie warto inwestować w ziarna. temat muśnięty tu
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=584.0w temacie mąki - np.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=421.0mąkę możesz sobie robić z migdałów, płatków owsianych, soczewicy , kaszy gryczanej, jęczmiennej itd. Mielić w młynku do ziaren - ręczny lub elektryczny.
Na forum o diecie Montignaca (to takie odchudzanie za pomocą IG) przeczytałam kiedyś
"dopiero od kiedy stosuję tę dietę to znam smak dobrego jedzenia"
dzieje się tak, bo życie zmusza cię do poszukiwań nowych składników, kompozycji smakowych. Ustalanie nowej diety to jak wyprawa w egzotyczne kraje - będzie fajnie.
oto krótki spis zakupów do kuchni
orzechy (migdały, nerkowce, ziemne, włoskie, laskowe) - jako przekąska, jako wzbogacenie zup, sałatek, domieszka do ziemniaków i na mąkę, do serka i jogurtu
ziarna (siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak, ostropest, dynia, słonecznik ) - jak wyżej
kasze i ziarna (gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż - różne odmiany oprócz "białego", szarłat czyli amarantus)
płatki przeróżne
mąka z ciecierzycy albo z soi
polecam własny wypiek chleba, mój aktualny specjał to klasyczny chleb z maszyny do pieczenia chleba kupionej za 80zł.
skład
mąka z kukurydzy - zaspokoi pierwsze minuty głodu
mąka pszenna
orkiszowa
żytnia
siemię lniane
słonecznik
dziki ryż i amarantus (moczone kilka godzin w wodzie) - te sycą nawet 2 godziny po zjedzeniu porządnej kromki.
chleb sycący na długo, uwalnia cukier małymi porcjami
smacznego