Autor Wątek: cukrzyca insulinozależna  (Przeczytany 18418 razy)

Anna

• Gość
cukrzyca insulinozależna
« dnia: Lipca 01, 2012, 01:37:25 »
Proszę o pomoc w zakresie zastosowania ziół dla męża rencisty,  który choruje na cukrzycę od 18 lat. Obecnie jest insulinozależnym. 
Zwracam się w stronę ziół ponieważ nie możemy opanować tzw.  odbić. Lekarze  twierdzą, że tak to już jest i trzeba się pogodzić.
 Wczoraj w nocy pomiar cukru wynióśł  42 - wtedy  mąż  "wrzucał" w siebie wszystko (a najchętniej słodycze) a rano było 420.  Nie chę opisywać  jaki był przez cały dzień.
Czy można  ziołami  zniechęcić do słodyczy?
Czytałam na forum o ciekawych stosowanych przez Państwa propozycjach żywieniowych (np. chlebki), jednak nie bardzo rozumiem jak ułożyć jadłospis by rozkładało się coś dłużej?
Ja po prostu zaczynam wysiadać...
Dziękuję
Anna

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: cukrzyca insulinozależna
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2012, 09:09:19 »
Witaj Aniu. Po pierwsze, czy rozróżniasz w diecie cukry proste i złożone? A po drugie - czy znasz pojęcie indeks glikemiczny? bez tej wiedzy dietetycznej ciężko będzie pomóc ziołami. Fitoterapia to szerokie pojęcie.

Na razie pa - po wodospadowej burzy nocnej czas ruszyć na lipcowe zbiory.
widziałaś ten wpis Basi? http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=570.0
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2012, 09:12:32 wysłana przez ineslik »

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2012, 21:53:51 »
Dziękuję,
całą niedzielę  studiowałam materiały według  Twoich podpowiedzi. Dotarłam  też do koła "glibetic, który wskazuje indeks glikemiczny. Widzę, że  długa droga przede mną, by  dalej zmieniać  żywienie.

widziałaś ten wpis Basi? http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=570.0

- dla mnie  bardzo istotne potwierdzenie  tego, że po  śniadaniu z płatkami owsianymi wyskakiwał bardzo wysoki cukier;  zrezygnowaliśmy w ogóle z płatków owsianych a w tej chwili już mam jęczmienne.

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 02, 2012, 23:13:31 »
Proszę, napisz jeszcze, co oprócz samej, formalnej cukrzycy się dzieje.
Pozdrowienia :-)

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 02, 2012, 23:40:38 »
Leczył się na arytmię, niskie ciśnienie, stopę cukrzycową. Często boli brzuch oraz ma problemy z oddychaniem/momentami płytki, ciężki oddech, zaćma, dość mocno bolą stawy i barki . Dziwne, ale jako cukrzyk nie  ma potrzeby picia płynów.
Trzy lata temu  dokładnie w czerwcu odrzucił wszystkie lekarstwa zostając tylko przy insulinie. Odrzucił, ponieważ  brał  rano 9 tabletek + insul,  w południe 3 + insul,  wieczorem   2  tabl + insul.  Doprowadziło to do tego, że ledwo chodził, widział coraz gorzej i miał  niesamowitą  niechęć do wszystkiego, zaczął wyłączać się z życia.
Parę lat temu był w szpitalu - groziło  amputacją stopy. Obecnie nogi w miarę sprawne, ale stopy bardzo bolące, na łydkach żylaki.  Wyniki ogólne w miarę dobre oprócz cukru.
 Staram się wprowadzać  więcej warzyw, ostatnio  wyże wzmiankowane odbicie cukru prawdopodobnie było po herbacie ziołowej  "złoty korzeń". Bardzo dużo pracuje w ogrodzie bo to zbija mu cukier, czasami aż za mocno.
Tak ogólnie to tyle..

Mam nadzieję,  że coś zmienię  przy Waszej pomocy.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 03, 2012, 08:19:14 »
Widzę , że jest dużo trudności a jeszcze więcej pozytywów - ciężką pracę w ogrodzie wykonywać może tylko ktoś, komu bliżej do zdrowia niż choroby. Plus znakomity instynkt przetrwania (o tych 9 tabletkach).

Zbić cukier - spójrz na sprawę w taki sposób. Jeśli trzustka działa poprawnie, to potrafi korygować nasze błędy żywieniowe. Błędy polegają na dostarczaniu nieodpowiedniej  ilości paliwa w stosunku do aktualnych potrzeb . Jeśli dobrze pokombinujesz z dietą i ziółkami, będziesz wiedziała ile cukru potrzebuje chłopak w danej porze dnia, jakie pożywienie jest mu to w stanie zapewnić i na jak długo. No przecież nie może być jakiś kawałek tkanki mądrzejszy od człowieka!

Macie chyba aparat do mierzenia cukru? Testowanie diety ma polegać na podawaniu  w tej samej porze podobnych glikemicznie posiłków, żeby ustalić optymalną dietę i dawkę insuliny.

Cukier we krwi to nie wróg, to życie. Wrogiem jest nadmiar lub brak, a to już szczegóły techniczne.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 03, 2012, 10:52:22 »
Konkretnie nie stosowałem u nikogo tych ziół, ale czytałem dużo prac i badań na ich wpływ na cukrzycę.

Dla cukrzyków z cukrzycą typu 2 zaleca się
karczocha - można parzyć ale jest gorzki lub brać suplement Cynarex
ostropest plamisty - można kupić całe nasiona, mielić i jeść lub kupić suplement Sylimarol
korzeń mniszka lekarskiego - kupić w zielarskim lub wykopać i zaparzać

Z witamin to
witamina C  - u cukrzyków występuje niedobór tej witaminy i ważny jest też fakt, że witamina C powoduje zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę. Niszczy też wolne rodniki.
witamina D3 (badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że niedobór witaminy D3 powoduje zmniejszenie syntezy i wydzielania insuliny przez trzustkę, inne badania wskazują duże niedobory witaminy D3 u cukrzyków zarówno typu 1 jak i typu 2)
Można tu się pokusić o mały teścik, a konkretnie zobaczyć jak się zachowuje organizm męża podczas opalania lub przebywania na słońcu bez filtrów UV, a jak w dni pochmurne.
witaminy grupy B - suplement witamina B Complex - chronią przed uszkodzeniami nerwów
witaminy A i E - chronią przed wolnymi rodnikami, a tych podczas cukrzycy jest bardzo dużo

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 03, 2012, 11:15:01 »
I jeszcze ciekawostka.

Badacze z Chin odkryli, że substancje zawarte w dyni powodują regenerację komórek trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.

http://www.diabetes.co.uk/news/2007/Jul/pumpkin-could-have-positive-diabetes-effects.html

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 03, 2012, 13:44:24 »
Adrian,jesteś Wielki  :)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 03, 2012, 15:23:07 »
Kasiu dziękuję, ale w sumie nie wiem za co ;)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 03, 2012, 18:08:22 »
Za całokształt, z przewagą dyni  ;)

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 03, 2012, 21:10:29 »
Ineslik
Błędy polegają na dostarczaniu nieodpowiedniej  ilości paliwa w stosunku do aktualnych potrzeb .
Święta racja. Ale właśnie tego nie potrafimy dojść. Jak skomponować odpowiednie paliwo? Jedno co istotne  to to , że  teraz mąż na własną rękę ustala wielkość dawki insuliny w zależności od tego co będzie robił.
Macie chyba aparat do mierzenia cukru? Testowanie diety ma polegać na podawaniu  w tej samej porze podobnych glikemicznie posiłków, żeby ustalić optymalną dietę i dawkę insuliny
Bez  aparatu ani rusz, czasami  mąż mierzy  do 7 do8 razy w ciągu dnia. 
Wg ciebie przykładowo jakie  by były podobne glikemicznie posiłki?

Adrian
Można tu się pokusić o mały teścik, a konkretnie zobaczyć jak się zachowuje organizm męża podczas opalania lub przebywania na słońcu bez filtrów UV, a jak w dni pochmurne.

Witaminy są jak najbardziej do uwzględnienia. Mąż uwielbia pochmurną, dżdżystą pogodę. Słońce nie przeszkadza, ale woli swój ogród w deszczyku lub w siiąpidełku.

Badacze z Chin odkryli, że substancje zawarte w dyni powodują regenerację komórek trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
Nie wiem o co chodzi, ale mąż nie cierpi dyni, cebuli, czosnku, mam trudności z przemyceniem ziół w potrawach. Gdzieś na  tut. forum czytałam, żeby miksować i na siłę  do zup i sosów.  Do terj pory w naszej rodzinie nie było tradycji, by dopieszczać jedzenie rozmarynem, majerankiem itp.

Anna

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 03, 2012, 22:16:06 »
Święta racja. Ale właśnie tego nie potrafimy dojść. Jak skomponować odpowiednie paliwo? Jedno co istotne  to to , że  teraz mąż na własną rękę ustala wielkość dawki insuliny w zależności od tego co będzie robił.

IG ma wartości do 100. Przyjmijmy , że chodzi o 100 jednostek czasu. Czas liczymy od 100 do zera.

Twoim zadaniem jest dostarczenie cukru na 100 najbliższych jednostek. Komponujesz więc
odrobinę ziemniaków smażonych- 95
marchewkę gotowaną -80
i burakami gotowanymi - 60
do tłuczonych ziemniaków dodajesz otręby owsiane- 40
i mąkę z ciecierzycy - 35
do tego sałata z rzodkiewką - 15
i mięsko , jajko czy inne białko i tłuszcz. - okolice 0

IG podawany jest w przeliczeniu na masę, ilość paliwa na 80, 60 , 40 itd musi być podobna - nie chodzi o  furę ziemniaków posypaną szczyptą owsa.

W moich chlebkach stosuję bardzo dużo ziaren o różnym indeksie - wtedy cukier dostaje się do krwi powolutku, a przez długi czas.

inny przykład -  piwo ma b. wysoki IG, dlatego po piwie zawsze orzeszki.

Tabla IG nie mówi nam o wpływie białek i tłuszczu na poziom cukru - to trzeba wybadać samemu. Bo oczywiście i te składniki nie są obojętne.

Na pocieszenie - kiedyś natknęłam się na przestrogę , że zbyt rygorystyczne przestrzeganie zaleceń związanych z IG może wywołać komplikacje - wyłączenie trzustki z procesu trawienia (gdyż stanie się niepotrzebna).

Jeszcze coś - nerwy, adrenalina ma również wpływ na cukier we krwi.

« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2012, 09:05:32 wysłana przez ineslik »

Offline Anna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 04, 2012, 20:54:17 »
Zdaję sobie sprawę ile przede  mną.Zrozumiałam, że trzeba oprócz lekarza samemu dać sporo od siebie. Ja - obowiązkowo muszę zmienić  kuchnię :). Widzę, że przede  wszystkim muszę opanowac  indeks. Chyba pójdę razem z mężem na szkolenie do diabetyka.

Druga sprawa to   sprawa pH u cukrzyków, dotarłam do tego:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=6&ved=0CFIQtwIwBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DA6mKQ6EhqD4&ei=SI_0T7XyGcTotQaf3KXnBQ&usg=AFQjCNGdnPl6Er5QO_whYfJK8Uk-j4dtig

Trzecia sprawa
Jeszcze coś - nerwy, adrenalina ma również wpływ na cukier we krwi.

.  Nie znając bliżej męża świetnie zaakcentowałaś tę sprawę.  Niestety ani  jeden lekarz nic na ten temat nie mówił. W przypadku mojego męża to jest bardzo istotna sprawa gdzie sytuacje stresowe (szczególnie rodzinne)  pięknie :(  windują przez dłuższy czas czas do góry - dla nas poważny problem.

Natomiast nie za bardzo cukier spada po gotowych mieszankach ziołowych  na razie kilka razy złoty korzeń pomógł= ale  na jak długo.

Pozdrawiam  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 04, 2012, 23:22:54 »
Zdaję sobie sprawę ile przede  mną. Zrozumiałam, że trzeba oprócz lekarza samemu dać sporo od siebie. Ja - obowiązkowo muszę zmienić  kuchnię :).

Na początek wyrzuć białą mąkę i maksymalnie ogranicz cukier.

Widzę, że przede  wszystkim muszę opanowac  indeks. Chyba pójdę razem z mężem na szkolenie do diabetyka.

Sprawa indeksu glikemicznego to tylko jedna z metod ilustrowania problemu. Nieco inny sposób ustawiania diety podał Władysław Kierst w książce "Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka", ale w sumie to też jest sposób określania wartości poszczególnych szkładników pożywienia w stosunku do wagi, stanu otyłości lub wychudzenia i wieku chorego. Można ją dostać na Allegro za głupie pieniądze. Ja swoją kupiłam za 10 zł + poczta. To jest dietetyka dla lekarzy. Autor fajnie opisuje różne teorie żywieniowe w cukrzycy. Zwraca uwagę na to, że walcząc o wyniki badań krwi i moczu można doprowadzić do tego, że człowiek będzie umierać, ale wyniki będzie mieć perfekcyjne. Autor także zwraca uwagę na sprawę związku stresu i poziomu cukru we krwi.

Muszę przyznać, że osobą Władysława Kiersta zainteresowała mnie Ewa (Ewaryn), czytując jego książkę o leczeniu witaminami. Jakoś tej książki nie namierzyłam, ale zaczęłam szukać innych jego książek. On był też współautorem przynajmniej jednej książki kucharskiej dla osób na różnych dietach. Ja mam "Zdrowo i smacznie", też za głupie pieniądze z Allegro.

Czy warto iść do dietetyka? Pewnie warto, ale warto zainwestować we wiedzę na papierze, do której zawsze można bezpłatnie zajrzeć.

Są osoby, które opanowały cukrzycę za pomocą diety "jaskiniowca". W skrócie, to oznacza dużo surowizny, pełnych ziaren, grubych kasz, orzechów, mięsa i tłuszczu.

No właśnie - mięso: sprawdź po jakim mięsie cukier skacze lub nie. W tej chwili mięso ze sklepów zawiera tyle dodatkowych świństw, że trudno ocenić, co jest zdrowe, a co nie.

Druga sprawa to   sprawa pH u cukrzyków, dotarłam do tego:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=6&ved=0CFIQtwIwBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DA6mKQ6EhqD4&ei=SI_0T7XyGcTotQaf3KXnBQ&usg=AFQjCNGdnPl6Er5QO_whYfJK8Uk-j4dtig

Warto sprawdzić, ale nie należy przesadzać. Kwasica jest objawem cukrzycy, ale nie jej przyczyną. Kierst w swojej książce to stwierdza bardzo wyraźnie.

Natomiast nie za bardzo cukier spada po gotowych mieszankach ziołowych 

Co stosowaliście?

A teraz sprawa tej stopy cukrzycowej, czyli pewnie zakrzepów.
Co z nią było robione?

Pozdrowienia :-)