Autor Wątek: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)  (Przeczytany 32605 razy)

Offline werbena

• Dużo Pisze
Odp: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 10, 2016, 09:22:54 »
 "Już 30 lat temu prof. M.Gumińska z Uniwersytetu Jagiellońskiego udowodniła związek pomiędzy zachorowaniami na cukrzycę a nadmiarem fluoru w środowisku na przykładzie skażeń w okolicach huty aluminium w Skawinie. Podobną zależność udowodniły prace Akademii Medycznej w Gdańsku z lat 90 ubiegłego wieku, o wpływie fluoru na cukrzycę przeprowadzając badania skażenia środowiska przez Zakłady Nawozów Fosforowych działające od 1982 rok bez właściwych decyzji Urzędu Ochrony Środowiska. Np. największa dynamika zachorowań na cukrzycę wśród młodocianych wystąpiła w Gminie Pruszcz Gdańsku położonej najbliżej składowiska materialów toksycznych w Wiślince.

Jeżeli do tego dodamy stosowanie przymusowej fluoryzacji młodzieży i dzieci w szkołach oraz nagminne skażenie społeczeństwa pastami zawierającymi fluor, to mamy jedną z podstawowych trucizn odpowiedzialnych z powstawania cukrzycy. Wiadomo, że w czasie normalnego szczotkowania zębów dziecko może połknąć nawet do 5 mg fluoru, a dzienne zapotrzebowanie to ok. 1 mg. Nadmiar tego pierwiastka uszkadza właśnie m.inn trzustkę, kości etc.

O związku skażenia środowiska fluorem z występowaniem cukrzycy, chorób nowotworowych, obniżeniem IQ, [ dlatego stosowano fluor w obozach koncentracyjnych] podawali w swoich pracach w końcu lat 80 i początku lat 90 m.inn M. Gumińska – Kraków, Machoy-Szczecin. J.Jaśkowski-Gdańsk, J.Namieśnik – Gdańsk, K.Leśnikowska-Osielska- Gdańsk, Ganowiak – Gdańsk, Nabrzycki – Gdańsk.

Tak więc ilość polskojęzycznych publikacji przekracza setkę. Zdziwienie więc budzi fakt nieznajomości przez polskich diabetologów prawdziwych przyczyn powstawania cukrzycy..........."
c.d.:

http://www.polishclub.org/2011/12/01/dr-jerzy-jaskowski-cukrzyca-stary-nowy-problem/

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 05, 2016, 14:59:16 »
"....ważna rzecz o której nikt nie mowi:
 po szczepieniu w szóstej dobie zaczyna spadać poziom insuliny, spada maksymalnie do 12 doby i powraca do normy w 24 dobie.
Jest to przyczyna tzw. szkorbutu tkankowego.
 Spadek insuliny uniemożliwia wchodzenie witaminy C do komorek, rośnie poziom cukru. WIDAĆ, ŻE SZCZEPIONKA W BARDZO KONKRETNY SPOSÓB WPŁYWA NA DZIAŁANIE TRZUSTKI.
Pokażcie mi CHOCIAŻ JEDNĄ PRACĘ NAUKOWĄ TYCZĄCĄ TEGO TEMATU....nie ma...bowiem od lat 80-tych WSZYSTKIE PRACE NAUKOWE SĄ SPONSOROWANE PRZEZ KONCERNY.
Rząd już nie sponsoruje rzetelnych prac naukowych.
Tego należałoby sie dowiedzieć: JAK SZCZEPIONKI WPŁYWAJĄ NA PRACĘ TRZUSTKI ????
Bowiem pózniej nagle okazuje się, że mamy masę CUKRZYC  TYPU  1 .
Skąd my to mamy ???
Nie zdziwiłbym się, gdyby to były odległe powikłania poszczepienne......

c.d.:
http://prawdaoszczepionkach.pl/szczepic-czy-nie-szczepic,49,299.htm

Offline drekorter

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 26, 2017, 10:26:07 »
Pisząc o Czarnuszce jako suplemencie w cukrzycy zapomniałeś dodać ważną rzecz. Nie jest wskazana dla osób z IO   a takich jest mnóstwo. Na co i po co zwiększać wydzielanie insuliny  jak i tak ma się pod dostatkiem . Podobnie nadprodukcja glukagonu do produkcji w wątrobie glikogenu, powoduje m.in. nadmiar glukozy rano na czczo.

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 26, 2017, 20:19:29 »
Polecam pić napary z liści borówki czarnej (Vaccinum myrtillus),pozdrawiam.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 26, 2017, 21:17:25 »
Kiedyś Leo uświadomił mnie, że cukrzyca jest spowodowana niedoborem magnezu i potasu.

Poszukałem badań i faktycznie, a jakoś cicho o tym:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197792/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198400/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10218382

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/

Szkodliwy jest również nadmiar sodu.

Gdy zacząłem codziennie suplementować magnez i potas to cukier na czczo spadł mi o około 20.
A najlepiej spożywać ponad kilogram dobrej jakości warzyw dziennie.

Online zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 27, 2017, 10:43:43 »
Wygląda to tak, że generalnie w mediach się o tym nie mówi (ja przynajmniej się nie spotkałem) ale diabetycy o tym wiedzą.
Dużo osób przychodzi do nas po magnez z informacja - "bo wie Pan, ja mam cukrzycę musze brać".
Czyli świadomość jako taka jest.

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 27, 2017, 22:08:24 »
Optimus, a podzielisz się informacją, w jaki sposób skomplementowałeś magnez i potas? Jakie "prochy", w jakiej ilości (i na jaką masę najlepiej) i po jakim czasie zauważyłeś efekt? Może być prywatnie :) O ile z magnezem mam jako takie doświadczenie, to co z potasem, to nie mam pojęcia.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 02, 2017, 07:37:04 »
Oba pierwiastki przyjmuję w formie cytrynianów ze względu na to, że staram się codziennie suplementować wit. D.
Widziałem badania naukowe, że cytrynian potasu przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych, a że magnez jest antagonistą wapnia to podejrzewam że cytrynian magnezu byłby nawet lepszy.

Cytrynian magnezu w dawce 40 mg / kg m.c.
Cytrynian potasu w dawce 60 mg / kg m.c.

Powyższe dawki dzielę na dwie porcje, pijąc je godzinę po posiłkach pozbawionych kwasu fitynowego.
Picie na pusty żołądek powoduje podrażnienia.

Glukoza już po miesiącu mi się obniżyła w badaniach w przychodni więc efekty szybko przychodzą.
Ale staram się tez jak najwięcej warzyw zjadać.

Online zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 02, 2017, 18:59:58 »
Co do magnezu, nie widzę problemu. Bardzo ciężko go przedawkować.
Natomiast z potasem byłbym ostrożny. Wystarczy nadmierna potaż przy niewłaściwie działających nerkach (częste przecież w cukrzycy) i może wystąpić nadmierny poziom potasu we krwi (hiperkaliemia), co jest bardzo groźne dla zdrowia a nawet życia.

Ja akurat jestem zwolennikiem uzupełniania potasu z diety (chyba, że z jakiś przyczyn niezbędna jest suplementacja). Polecam książkę A. Cichockej "Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2" (miałem, pożyczyłem, tęsknię za nią:)). Są opisane rózne potrawy z uwzględnieniem zawartości potasu (bodajże było w tabelkach).

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 02, 2017, 19:33:09 »
Dużą zawartość potasu - 1072mg/100g - ma koncentrat pomidorowy. Morele suszone - 1666mg/100g.
http://ar.pl/wartosci-odzywcze/koncentrat-pomidorowy-30/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2017, 19:37:48 wysłana przez Klara2 »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 02, 2017, 20:09:33 »
Natomiast z potasem byłbym ostrożny. Wystarczy nadmierna potaż przy niewłaściwie działających nerkach (częste przecież w cukrzycy) i może wystąpić nadmierny poziom potasu we krwi (hiperkaliemia), co jest bardzo groźne dla zdrowia a nawet życia.

Bardzo cenna uwaga.
Poza tym z badań wynika, że te minerały przy zaawansowanej cukrzycy już nie pomagają.

Najważniejsza jest profilaktyka i walka ze słabościami, bo za każdym razem gdy chory obżera się słodkościami lub ładuje w siebie słodkie napoje to dochodzi do powolnych ale nieodwracalnych zmian.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 02, 2017, 20:27:06 »

Ja akurat jestem zwolennikiem uzupełniania potasu z diety (chyba, że z jakiś przyczyn niezbędna jest suplementacja). Polecam książkę A. Cichockej "Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2" (miałem, pożyczyłem, tęsknię za nią:)). Są opisane rózne potrawy z uwzględnieniem zawartości potasu (bodajże było w tabelkach).

Potas też ciężko przedawkować - większość co zjemy jest od razu zrzucane, człowiek jest uzależniony od regularnych dostaw potasu, a jeżeli z jakichś powodów dostarczamy go sobie za mało - po prostu wchodzimy w niedobory.
"Przeciętna dieta dostarcza człowiekowi w ciągu doby 60 mmol (2.34g) potasu, jednakże aż 55 mmol potasu zostaje wydalone z moczem. Ilość wydalanego potasu w moczu zależy od jego stężenia w płynach ustrojowych (w płynie pozakomórkowym). Z kałem i potem człowiek traci do 5 mmol potasu w ciągu doby. Nerki mają ograniczoną zdolność zatrzymywania potasu w ustroju, dlatego jego utrata może postępować pomimo niedoboru potasu w organizmie." - cytat z http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/kalium.htm
Wg https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=675 dawkowanie potasu powinno być na poziomie 40-100mmol/ dobę (1,5-3,9g - w przeliczeniu na czysty potas), a profilaktycznie 20 mmol/dobę ( 0,78g - w przeliczeniu na czysty potas). Optimus zastosował mniejszą dawkę ~0,6 g/dobę.
Oczywiście trzeba mieć świadomość w jakim się jest stanie.

Online zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 02, 2017, 21:21:24 »
To prawda ale w przypadku problemów z nerkami (zaburzenia funkcji wydzielniczych) może jednak pojawić się problem z nadmiarem potasu. A to już jest niebezpieczne dla zdrowia. Ja nie neguję zasadności suplementacji, tylko - jak wspominałem - polecam stosowanie odpowiedniej diety.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 03, 2017, 07:22:22 »
To prawda ale w przypadku problemów z nerkami (zaburzenia funkcji wydzielniczych) może jednak pojawić się problem z nadmiarem potasu. A to już jest niebezpieczne dla zdrowia. Ja nie neguję zasadności suplementacji, tylko - jak wspominałem - polecam stosowanie odpowiedniej diety.

W przypadku potasu kryterium skuteczności diety jest proste - ilość. Zapotrzebowanie dzienne na potas jest określane na 4,5g/ dobę, na sód - 1,5g/dobę. Jeżeli przyjmiemy, że w tym co jemy jest 250mg potasu/100g produktu - powinniśmy zjadać (przede wszystkim warzyw i owoców) 1,8kg/ dobę - tabela: http://pamietajosercu.pl/profilaktyka/menu_dlla_serca/tabela_wartosci_odzywczych_-_dieta_dla_osob_z_nadcisnieniem.html . Jeżeli jemy mniej, albo np. uprawiamy intensywnie sport - wchodzimy w niedobory - matematyka.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 03, 2017, 12:14:13 »
Najważniejszy jest rozsądek, a każdy rozsądny człowiek przebada się raz do roku, a można i co pół roku bo na darmowe badania podstawowe co tyle nam przysługuje prawo i żaden lekarz nie powinien protestować.
Gdyby coś złego w badaniach wyszło to lekarz pewnie powie czego należy unikać.