leo ale są produkty, które zawierają znaczne ilości potasu, np. wspomniany już przecier pomidorowy. Wypicie szklanki 200 ml, jako elementu diety, to nie problem. Tutaj nawet picie 400 ml dziennie to nie jest jakaś nierealna ilość - to akurat z doświadczeń domowych, mój Tato, będący pod stałym nadzorem kardiologa, jest "pożeraczem" domowego przecieru pomidorowego (wynik ostatniego badania 4,3).
Poza tym przedawkowanie potasu jest wbrew pozorom bardzo realne i to przy stosowaniu nawet suplementów diety i mino sportu. To akurat wiem od lekarza sportowego, który ma pod sobą m.in. karateków, w tym finalistów mistrzostw świata (juniorów i seniorów). Podobną opinie słyszałem też od lekarza drużyny hokejowej, czyli coś w tym jest.
Choć oczywiście tutaj zawsze pojawia się kwestia jakie dawki były brane.
Natomiast przedawkowanie magnezu jest bardzo trudne. Przy stosowaniu doustnym praktycznie nie występuje. Trzeba też naprawdę poważnych chorób zaburzających wchłanianie - nowotwory, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia hormonalne. Kiedyś na oddaniu osocza krwi rozmawialiśmy z kardiologiem (ponad 30 lat praktyki), który opowiadał, że z przedawkowaniem magnezu spotkał się 3 razy w życiu, każdorazowo po podaniu dożylnym.
Jak pisałem ja nie neguję suplementacji potasem. Zawsze zalecam dietę, jeśli jest niewystarczająca (np. ktoś może nie lubić lub nie tolerować produktów bogatych w potas a wtedy jak pisałeś ilość produktów do spożycia jest ogromna), wtedy suplementacja. ale i tak wcześniej zawsze zalecam, żeby dana osoba wykonała sobie badanie poziomu potasu.
Ponadto jeśli weźmiesz pod uwagę podaną na początku dawkę (60 mg na kilo masy ciała) to osoba ważąca 100 kg, ma już 6 gram dostarczonego potasu (co przekracza dobową dawkę 4,5 grama), do tego dieta... robi się sporo.
Oczywiście zapotrzebowanie też nie jest stałe - wystarczy podać jako przykład sportowców czy kobiety w ciąży.
Zresztą tutaj w ogóle należy pamiętać, że mówimy wyłącznie o cukrzycy typu 2, bo w typie 1, bardzo często występuję zaburzenie poziomu/nadmiar potasu, związany z faktem, że insulina (tak upraszczając) transportuje jony potasu do wnętrza komórek.