Autor Wątek: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)  (Przeczytany 32036 razy)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 03, 2017, 12:54:25 »
leo ale są produkty, które zawierają znaczne ilości potasu, np. wspomniany już przecier pomidorowy. Wypicie szklanki 200 ml, jako elementu diety, to nie problem. Tutaj nawet picie 400 ml dziennie to nie jest jakaś nierealna ilość - to akurat z doświadczeń domowych, mój Tato, będący pod stałym nadzorem kardiologa, jest "pożeraczem" domowego przecieru pomidorowego (wynik ostatniego badania 4,3). :)

Poza tym przedawkowanie potasu jest wbrew pozorom bardzo realne i to przy stosowaniu nawet suplementów diety i mino sportu. To akurat wiem od lekarza sportowego, który ma pod sobą m.in. karateków, w tym finalistów mistrzostw świata (juniorów i seniorów). Podobną opinie słyszałem też od lekarza drużyny hokejowej, czyli coś w tym jest.
Choć oczywiście tutaj zawsze pojawia się kwestia jakie dawki były brane.

Natomiast przedawkowanie magnezu jest bardzo trudne. Przy stosowaniu doustnym praktycznie nie występuje. Trzeba też naprawdę poważnych chorób zaburzających wchłanianie - nowotwory, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia hormonalne. Kiedyś na oddaniu osocza krwi rozmawialiśmy z kardiologiem (ponad 30 lat praktyki), który opowiadał, że z przedawkowaniem magnezu spotkał się 3 razy w życiu, każdorazowo po podaniu dożylnym.

Jak pisałem ja nie neguję suplementacji potasem. Zawsze zalecam dietę, jeśli jest niewystarczająca (np. ktoś może nie lubić lub nie tolerować produktów bogatych w potas a wtedy jak pisałeś ilość produktów do spożycia jest ogromna), wtedy suplementacja. ale i tak wcześniej zawsze zalecam, żeby dana osoba wykonała sobie badanie poziomu potasu.

Ponadto jeśli weźmiesz pod uwagę podaną na początku dawkę (60 mg na kilo masy ciała) to osoba ważąca 100 kg, ma już 6 gram dostarczonego potasu (co przekracza dobową dawkę 4,5 grama), do tego dieta... robi się sporo.
Oczywiście zapotrzebowanie też nie jest stałe - wystarczy podać jako przykład sportowców czy kobiety w ciąży.

Zresztą tutaj w ogóle należy pamiętać, że mówimy wyłącznie o cukrzycy typu 2, bo w typie 1, bardzo często występuję zaburzenie poziomu/nadmiar potasu, związany z faktem, że insulina (tak upraszczając)  transportuje jony potasu do wnętrza komórek.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 03, 2017, 13:35:51 »
Tak ogólnie - nie tyle jestem fanem suplementacji potasu, co zwolennikiem nie demonizowania tematu Np. LD50 dla KCl (chlorek potasu) wynosi 2600mg/kg masy ciała - podobnie jak chlorku sodu - dla człowieka 100kg wynosiłoby to 260g KCl lub NaCl - skonsumowane daje 50%  szans na zejście. NaCl się nikt nie przejmuje - jemy to łyżkami, jeśli chodzi O KCl - to już jesteśmy ostrzegani przed każdą ilością - mimo, że zapotrzebowanie na potas mamy 3x większe.
O co mi w tym wszystkim chodzi? - Czy ktoś wie np. że wodę wewnątrz komórek "trzyma" potas?, że od puli potasu zmagazynowanej indywidualnie przez każdego z nas zależy np. jędrność naszego ciała i pochodne tematu - ilość zmarszczek, kondycja stawów, w ogóle nasza kondycja zależą właśnie od tego . O wpływie na cukrzycę było wcześniej. O tym wszystkim  się nie mówi. Dla mnie to rzecz strategiczna dla zdrowia, a niech ktoś zajdzie porządny artykuł, żeby rzeczy były nazwane po imieniu :-)
To badanie poziomu potasu jest robione we krwi, a 95% potasu zmagazynowanego w organizmie jest wewnątrz komórek - nie ten pomiar.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2017, 13:57:31 wysłana przez leo »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 03, 2017, 15:00:42 »
Ale nie wierzę że nie ma korelacji między poziomem potasu we krwi a w komórkach.
Może optymalny poziom we krwi to ten w górnej granicy, każdy poniżej to niedobory, a poniżej normy to już poważny stan patologiczny?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 03, 2017, 15:12:44 »
We krwi regulowany przez organizm jest poziom sodu, poziom potasu to bodajże wynikowa podaży i pracy nerek - część trafia do wnętrza komórek, ale nie ma prostej zależności potas we krwi - potas wewnątrz komórek w artykułach zwracają na to uwagę.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 03, 2017, 15:55:28 »
Ta odpowiedź brzmi zniechęcająco, ponieważ można by sądzić, że nie ma sensu ładować ten potas, bo skoro zwiększone spożycie zwiększa poziom we krwi, a zwiększony poziom we krwi nie ma przełożenia na poziom w komórkach, więc pojawia się pytanie: "Po co te wszystkie starania?".

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 03, 2017, 17:41:19 »
Ta odpowiedź brzmi zniechęcająco, ponieważ można by sądzić, że nie ma sensu ładować ten potas, bo skoro zwiększone spożycie zwiększa poziom we krwi, a zwiększony poziom we krwi nie ma przełożenia na poziom w komórkach, więc pojawia się pytanie: "Po co te wszystkie starania?".

Jakąś odpowiedzią jest art Doktora - dla potasu nerki nie są barierą - ( jeżeli nie będzie podaży) nerki nie zabezpieczą przed stratami, nawet jak będzie go za mało. Zwiększone spożycie nie zwiększa znacząco poziomu K  we krwi, bo pilnują tego nerki. A wejścia dowolnego do wnętrza komórek potas nie ma - tym dyrygują mechanizmy - pompa sodowo - potasowa, coś może zrobić insulina, czytałem wzmianki, że potas do wnętrza komórki dostaje się z glukozą - nie trafiłem jeszcze na całościowy, przekonywujący, spójny opis tego.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 05, 2017, 10:01:42 »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 06, 2018, 09:59:34 »
"...Chrom natomiast w połączeniu ze związkami jodu, fitosterolami, ekstraktami z Bitter Melon i Trigonella (kozieradką) oraz pinitolem wywoływał u wszystkich osób spadek poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, a także obniżenie glukozy we krwi o ok. 30-40%.
U 3 pacjentów spośród 11 ochotników wystąpiło nawet zjawisko hipoglikemii, co zmusiło ich do odstawienia preparatu...….."

http://rozanski.li/1205/chrom-chromium-jako-biopierwiastek/

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 24, 2019, 11:52:19 »

UPRAWIANE I DZIKO ROSNĄCE ROŚLINY HIPOGLIKEMICZNE dr n. biol. Henryk Różański ZIELARSKIE TRENDY 2019

https://www.youtube.com/watch?v=3GSd6hj74X8

Uprawiane i dziko rosnące rośliny hipoglikemiczne – obiecana prezentacja przedstawiona podczas wykładu na IV Sympozjum Zielarskim oraz II Targach Zielarskich i Fitoterapeutycznych zorganizowanych przez Polską Grupę Zielarską oraz Polską Izbę Zielarsko-Medyczną w dniach 28-29 września 2019 r., w Kielcach.

http://luskiewnik.strefa.pl/hypoglycemic_plants.pdf

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 21, 2020, 22:28:30 »
Werbena dzięki  za link ,wytłumaczyło mi moje ,,odkrycie,, jeszcze we wrześniu moja cukrzyca zaczeła dostawać chopla i miałam duże cukry zwłaszcza rano ,od 2 lat waga zatrzymała się i nie mogłam schudnæć. W necie znalazłam przepis na zupę owsianą, trochę jæ zmodyfikowałam i ku mojemu zaskoczeniu cukry zaczęły się normować na poziomie 100-110 co przy 200 było rewelacją.  I zaczełam chudnæć.  Do kleiku owsiane go dodawałam jeszcze mielone siemię odtłuszczone i natkę pietruszki, czosnek ,cebulkę . w smaku doprawiałam jak krupnik. 1 dzień 2 litry takiej zupki a w tygodniu 2 pierwsze ranne poisiłki. Lekarka chciała mi wprowadzić jardance ale nie zgodziłam się i zeszłam z metforminy z 3000 do 1500_2000 mg/dzień.  Pracuję nad przejściem na zioła. Od stycznia udało się odstawić stopniowo 60 mg diaprelu i 1000 mg metforminy.  Biorę Ala i kompleks cynamon,gymnea,morwa już w sumie 6 lat. Ale startowałam zbardzo wysokiej wagi i hemoglobiny glik na poziomie 16. Tak właśnie dumam by do mojej zupki dołożyć pokrzywę i ew mniszka napisze jaki efekt