Autor Wątek: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)  (Przeczytany 32766 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)
« dnia: Czerwca 08, 2012, 00:10:29 »

Pojecie profilaktyka, odnosi sie w zasadzie do ludzi zdrowych,
ktorzy chca zapobiegac pogorszeniu sie stanu zdrowia.
Jednak, gdy padnie diagnostyczne stwierdzenie choroby ...
co wtedy ... na profilaktyke jest ciutke za pozno :(
Wlasnie w takim punkcie stanelam. Padla diagnoza - CUKRZYCA,
poczatki, stan niepodlegajacy leczeniu farmakologicznemu.
Cale szczescie, ze jest bardzo wczesne wykrycie, co - mam nadzieje - umozliwi mi rozpoczecie leczenia, zanim dojdzie do przewleklych powiklan.
Oczywiscie mam na uwadze leczenie srodkami naturalnymi.
Analizujac moja sytuacje, doszlam do wniosku, ze juz od pewnego czasu mam cukrzyce, okreslana jako -  tzw. cukrzyca nieznana.
Dlatego, pomimo wszelkich podejrzen, byla niezdiagnozowana,
a tym samym nie majaca szans na leczenie ...

Wszystkim zainteresowanym problemem,
proponuje zwrocic uwage na pewne, typowe objawy.
Jesli wystepuje otylosc brzuszna mierzona w talii 10 cm. nad szczytem kosci biodrowych :
> 94 cm. u mezczyzn, > 80 cm. u kobiet. Jest to pierwsze "czerwone swiatelko".
Przekroczenie normy triglicerydow we krwi, wysokie stezenie LDL, niskie stezenie LDH,
oraz podwyzszone stezenie kwasu moczowego.
Oraz  -  oczywiscie badanie poziomu cukru we krwi.

Sporo na ten temat przeczytalam, czytam w dalszym ciagu,
sa to sprawy obecnie najbardziej mnie interesujace,
od zebranych informacji bedzie zalezalo moje dalsze postepowanie, leczenie ...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Cukrzyca - poczatki. (tzw. cukrzyca nieznana.)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2012, 06:50:58 »
Cześć

Dobre w twojej sytuacji jest to że:

-żyjesz w tych czasach
-Jesteś to Ty (jesteś dociekliwa i inteligentn więc ...)
-z pewnoscią znajdziemy wszyscy wspólnie takie rozwiązania że po kilku tygodniach wyjdziesz na prostą

Życie ze skaczącą insuliną to stan ciągłej kontroli i jeśli wejdzie sie w stan samokontroli problem nie istnieje.. Droga Ingwer napisz ile masz lat i czy twoi rodzice mieli , mają problemy? JAk sądzisz co w tweoim codziennym menu powinnaś wyrzucić , tak szczerze :)?
Pozdrawiam - Robert
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2012, 09:14:11 »
Ingwer,Twój etap mam już za sobą.Kombinowałam z dietą różnie,miałam podwyższony cukier na czczo,po jedzeniu właściwie w normie.Po czasie okazało się,że nie poziom cukru trochę wyższy niż być powinno jest problemem,lecz wątroba i trzustka-tam jest przyczyna i tam trzeba szukać poprawy.Czyli nie obniżać poziom cukru drakońskimi dietami-bo to nic nie dało w moim przypadku,lecz zająć się wątrobą.Był efekt,cukry w normie-do czasu aż wątroba znowu się odezwała-cukry znowu skoczyły.Robiłaś może oczyszczanie wątroby?Ja w tym roku robiłam dwukrotnie (met.Andreasa Moritza),po tym właśnie zaczęła mi dokuczać wątroba ,a cukry skoczyły tak jak nigdy w górę.Każdy organizm jest inny,każdy ma inny bagaż życiowy ,inną historię zdrowia.Oczywiście dieta odpowiednia być musi ,słodycze -wiadomo,nie służą dobrze,to samo z białą mąką,alkoholem-to niezaprzeczalne.Pozdrawiam i życzę powodzenia w zdrowieniu,kasia

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:18:20 »
Osobiście zacząłbym od zbombardowania organizmu odpowiednią dawką witamin.
Rozumiem, że jest tu dużo przeciwników, ale stosowałbym wielokrotnie przetestowane przeze mnie witaminy "sztuczne", gdyż z pożywienia ciężko będzie je przechwycić w odpowiednich ilościach.

Witaminy A, grupy B, C, D i E.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:49:41 »
Popieram Kasię - prawie wszystko w organiźmie jest sterowane przez wątrobę, a Ty pisałaś wielokrotnie, że masz z nią problemy.

Oczywiście, są mieszanki ziołowe typowo przeciwcukrzycowe, na przykład stary, herbapolowski Diabetosan, a praktycznie każdy z zielarzy ma jakieś swoje przepisy.

Wniosek: dbaj o wątrobę (no i nerki), to reszta przyjdzie sama.
Ostatnio Halina pisała o listkach oliwnika - może warto je spróbować, jeśli je masz w swojej okolicy w jakimś rozsądnym miejscu?

Pozdrowienia :-)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2012, 16:51:19 »
Przedewszystkim - wielkie dzieki za tak natychmiastowa reakcje.  ;D
To stawia twardo na nogi
;D

Nie bede sie krygowac, bo akurat w tej sytuacji nie jest czas i miejsce.
Mam 60 lat, 159 wzrostu, 66kg. wagi.
Krotka epikryza.
Nadcisnienie - skaczace - koniecznosc przyjmowania Candesartancilexetil/Hydrohlorothiazid. Ziola: glog, jemiola.
Cholesteroli triglicerydy - norma przekroczona - statyny uzywalam przez krotki okres, odstawilam, przeszlam na ziola i zmieniona diete.
Epilepsja od wielu lat stosowanie roznych antyepileptykow.
Obecnie Levetiracetam dziennie 1000mg. /najnizsza dawka/.
Kardiomiopatia przerostowa,(choroba miesnia sercowego).
Problemy (mysle, ze jednak stress) ze skora glowy, wlosami.
Przerozne kombinacje wcierkowe  :D ;)
Rok 1998 - 2000 zapalenie watroby typu C.
leczenie interferonem i rybawiryna. zapalenie watroby typu C.
obecne wyniki watrobowe (GPT, GOT, GGT) - calkowicie w normie.
Jako trwale uszkodzenie pozostalo (stenosis)
zwezenie naczyn krwionosnych watroby II°
Wspomagam watrobe cale lata preparatem Sylivit 150
1 kapsułka leku Sylivit 150 zawiera: wyciąg z łuski ostropestu plamistego 214,3 mg o zawartość nie mniej niż 150 mg  flawonolignanów przeliczeniu na sylibinę, witaminę B1 – 10 mg, witaminę B2 – 4 mg, witaminę B6 – 10 mg, witaminę PP – 10 mg,
pantoteinian wapnia – 4 mg, i mieszanka ziol watrobowych od ksiezy Bonifatrow.
Z nerkami nie mialam i nie mam problemow. Wyniki w normie.
Odpowiednio do wieku  ;D
Obciazenia genetyczne ze strony Ojca - cala gama geriatrycznych schorzen, lacznie z cholesterolem, nadcisnieniem i cukrzyca.
Odszedl w wieku 73 lat.

No to sie przynajmniej wyspowiadalam ...  ;D ;)

Co do dalszych grzeszkow ... sklonnosc do slodkiego, lecz cukier calkowicie od kilku lat zastapiony stevia. Ciasto - okazjonalnie ...
Ale od cukierka, czy kawalka czekolady nie stronie ... Uwielbiam owoce, gotowane na parze warzywa z dodatkiem masla ghee.
Nie przepadam za miesami, wedlinami, ziemniakami, pieczywem. Lubie kasze jaglana i gryczana kuskus.
Lubie potrawy egzotyczne, z fantazja,  lekkostrawne (kocham gotowac).
Uwazam na laczenia w odzywianiu. Uwielbiam kawe, ale udoskanalam ja na rozne sposoby, poprzez gotowanie z przyprawami, w zaleznosci od apetytu.
Pije duzo herbat ziolowych, wody uzdatniane kamieniami,
(krysztal gorski, krzemien, ametyst) Soma, Zielona herbata, kombucha,
cale lata grzybek tybetanski, blonnik. Nie pije mleka slodkiego.
Nie uzywam zadnych margaryn, nie stosuje zadnych diet.
Watroby nigdy nie oczyszczalam, gdyz temat dosc rozlegly i systematycznie by trzeba bylo wszystkie organy i uklady oczyszczac. Podejrzewam, ze nie poradzilabym sobie sama.
O metodzie Andreasa Moritza poczytam. Nie pale, nie pije alkoholu.
Vitamine C przyjmuje codziennie w herbacie z ruta 1 raz dz. ok. pol plaskiej lyzeczki.
Kuracja Mumio, przeprowadzona dwa razy, kuracja dr. Budwig - olejem lnianym takze (omega3), kuracja B12 5 tygodni 1 iniekcja domiesniowa i nastepnie 1 iniekcja raz w miesiacu, raz w roku. Kuracja resveratrolem.
Wapno ze skorupek jaj kurzych, listkami oliwnika zainteresuje sie. Uprawiam sport odpowiedni do wieku :
Nordic walking, yoga, Tai chi, Falun Dafa,troche areobiku typu zumba, pilates ...

Opracowywuje plan "dalszej strategii", wkleje go jak skoncze,
z prosba o Wasza konsultacje  i korekture. Wiem, ze mnie nie pozostawicie bez wsparcia,
licze na Wasza pomoc i dlatego tez - powiem szczerze - nie boje sie, lecz zlosci mnie to,
ze robie co moge, a mimo to ... :-[ ::)
Widocznie za malo robie ...  ;) ;D

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2012, 21:58:51 »
 :) a toś mnie zadziwiła mnogością wszystkiego  ;D szczęka mi opadła aż do nóg  :) .chciałoby się zapytać-jak Ty to wszystko robisz.A tak na poważnie-na jakiej podstawie stwierdzono cukrzycę?czy był to test tolerancji?czy oznaczono insulinę?hemoglobinę glikolizowaną?Oczywiście nie neguję,że masz to schorzenie,ale może dokładniejsze info pozwoli zorientować sie na jakim jesteś etapie.Podwyższony poziom cukru-to  może być objaw czegoś co się u Ciebie dzieje.Też mam słabość do czekolady i słodyczy,jednak odstawienie całkowite cukrów prostych jest bardzo korzystne (zaobserwowałam).Sporo cukru mają owoce,ale moim zdaniem je trzeba jeść,szczególnie świeże,niepryskane (tylko skąd takie mają brać mieszczuchy  ??? )Pewnie spotkałaś sie z leczeniem cukrzycy przy pomocy diety opartej na surowych warzywach.To może być skuteczne(nie wiem czy zadziała na każdego,ale w przypadku cukrzycy typu drugiego-powinno)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2012, 22:24:50 »
jak to jest z Twoim ciśnieniem - wydawać się może, że jest to  aspekt zdrowia najłatwiejszy do unormowania ziołami. W połączeniu ze stanem nóg wygląda na nadciśnienie wywołane złym stanem naczyń krwionośnych.  Być może ruta i C to za mało. (pamiętam, że zainteresował cię kasztan i ruszczyk).Czy leki , które przyjmujesz na nadciśnienie , nie wywołują komplikacji? Według mnie leki na nadciśnienie wywołują 50% zła na świecie!

jak wygląda twa dieta pod wzgl. IG (indeksu glikemicznego)? czy miewasz objawy towarzyszące hipoglikemii?

pamiętajmy, że poziom cukru jest powiązany z hormonami, szczególnie adrenaliną. Nerwowe życie nie jest na to lekarstwem.

Bierz się za siebie, 60 lat przed tobą w rytmie zumba!

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2012, 00:11:13 »
Mam badania kontrolne w Uni-Klinic (klinice uniwersyteckiej)
dwa razy do roku. Sa przeprowadzane naprawde dokladne badania,  ;D
czasem pobieraja mi 12 strzykawek krwi.  :o
(To pod kontem kontroli po H-C)
Przy ostatniej wizycie w styczniu, lekarz poinformowal mnie, ze dodatkowo musze miec zrobione badania na diabetis.
Pilam glukoze po godzinie, analiza i nastepna porcja glukozy, analiza. W rozmowie zapewnil mnie, ze to sa zaburzenia, ze mam jedynie z dieta bardziej uwazac. W tym tygodniu mialam badania u lekarza domowego. Stwierdzila, ze mam wyniki poza norma, ze mam cukrzyce.
Wzielam kopie wynikow, analizowalam w domu, porownywalam ...
Jestem laikiem, ale z ogladanych wynikow, nie wynika na to co mi mowiono ...
Badania krwi oczywiscie na czczo.
W klinice wynik glukozy102 - norma 60-100
U lekarza domowego      93 - norma  55-109
Postaram sie o dokladne informacje.
Zaskoczenie, na skutek twierdzenia mojej lekarki, bylo dla mnie szokujace,
i dopiero gdy emocja opada, jestem w stanie zbierac mysli ...

jak to jest z Twoim ciśnieniem - wydawać się może, że jest to  aspekt zdrowia najłatwiejszy do unormowania ziołami.

Tez bym tak pomyslala ...  W zasadzie cisnienie (ostatnie lata) zawsze bylo podwyzszone,
ale nie odczuwalam tego w jakis klopotliwy sposob ... Pilam mieszanki ziolowe na bazie glogu i jemioly, regulowalam czesto cisnienie oddechem, bralam pol tabletki dziennie leku.

Ostatnia wizyta u lek. domowego narobila rabanu.
Wykrzyczala mnie wrecz, ze mam wysokie cisnienie, ze powinnam cala tabletke brac. Wieczorem, zmierzylam cisnienie - intuicyjnie, (nic mi nie bylo). Cisnienie bylo 220/168 ...  :o
Dostalam stracha ... Podano mi kapsulke na natychmiastowe zbicie, i do dzis sprawa sienie powtorzyla.

W połączeniu ze stanem nóg wygląda na nadciśnienie wywołane złym stanem naczyń krwionośnych.

Byc moze tu jest "diabel pogrzebany" ... lek na cisnienie przyjmuje juz dlugi czas,
tyle, ze od paru dni cala tabletke ...
Czy cos wspolnego moglaby miec z calym stanem stenoza watroby, czy sprawa z przerostem miesnia sercowego?
Z noga (lewa), problem jest czesto, gdy szybko biegne, bol pod kolanem i wlydce, omdlewanie.
Być może ruta i C to za mało.
To co wlaczyc jeszcze ? ...
czy miewasz objawy towarzyszące hipoglikemii
1> Łagodna - niepokój, pobudzenie, przyspieszenie czynności serca, złe samopoczucie, bladośc, wzmozenie potliwości, uczucie głodu
http://www.cukrzyca.akcjasos.pl/content/view/134/
To by sie pokrywalo, lecz nie sa to stany czesto wystepujace.

jak wygląda twa dieta pod wzgl. IG (indeksu glikemicznego)?
nie potrafie nic na ten temat powiedziec, nie kierowalam sie indeksem w odzywianiu.

Musze rozgryzc ten orzeszek !  ;D
Kusi mnie nastepne
60 lat przed tobą w rytmie zumba!
  :D ;)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2012, 06:42:24 »
Ingwer
Dużo zdrówka życzę:) :) :)
:)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2012, 08:20:28 »
przy takim ciśnieniu to konieczne pomiary bardzo częste, aż do opanowania. (nawet 3 razy dziennie) plus notatki/refleksja co takiego się zdarzyło, co na ciśnienie miało wpływ. Zrozum, że naczynia krwionośne są niezwykle ważne - zazwyczaj podkreśla się wątrobę, nerki, serce. Wszystko racja, lecz za mało. Naczynia krwionośne bardzo odczuwają upływ czasu. Zadbana wątroba, do której prowadzą wyniszczone naczynia , jest mało warta . Wiesz, jak wygląda kraj ze stadionami, a bez autostrad?

tabletki nadciśnieniowe i samo nadciśnienie wywołują ten problem z sercem.

Poczytaj proszę o IG, bo np. sama kasza jaglana przyczynia się do powstawania cukrzycy, jak ją zjesz z białkiem, szarłatem czy orzeszkami - już nie.

Ja się na tych sprawach trochę znam, bo 1953r. "born to live " pod moją komendą ma parametry dziecięce(ciśnienie, cukier) a nie tylko zumba mu w głowie...co najmniej kolejne 60 lat. Bez tabletek.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 09, 2012, 12:14:56 »
Inez,
w tym co piszesz, widze, czuje wiele slusznosci.
Analizujac wszystko , dochodze do podobnych wnioskow.
Watroba z fibroza - uposledzone funkcjonowanie i felerny krwioobieg poprzez to...,
serce z przerostem m. - uposledzone dzialanie krwioobiegu.
Tu mozna wyjasnic pzyczyny, nawet tak drobnych symptomow, jak zimne stopy,
dlonie i nos, :(, a nie tylko funkcjonalnosc calego mechanizmu metabolicznego...
Cisnienie moge mierzyc w kazdej chwili, przed kazda wizyta u lekarza
prowadze 2-3 tygodniowe zapisy pomiarow o stalych porach,
by miec podklad do rozmowy i "obraz" ev.
skokow cisnienia.
Wielokroc zastanawialam sie, co moze byc przyczyna podwyzszonego cisnienia,
wielokroc dochodze do wniosku, ze jedynie - pogoda, lub za dlugie siedzenie ...
Moze sie usmiejesz, lecz nawet w sytuacjach gdy w gre wchodzi "zumba"
- nie obserwuje podwyzszenia cisnienia, tylko ev. szybszy puls :)
Przyklad z tym wysokim cisnieniem
Cisnienie bylo 220/168 ...
nie mialo zadnej logicznej, wytlumaczalnej przyczyny.
( jak do tej pory jednorazowa sprawa),
a mierzylam - nie wiem dlaczego, ot, tak sobie, intuicja widocznie podpowiedziala ...
Chetnie pokieruje sie Twymi wskazowkami, gdyz, znow intuicja mi mowi,
ze w czyms masz racje, byc moze ja tego jeszcze nie rozumiem ... nie umiem uchwycic ...
Inez, musze znow wyjasnic - kasze jaglana jadam na rozne sposoby,
amarantus jest w wielu mieszankach u mnie, gdyz uzywam roznych "mak",
by jak najmniej spozywac pszennej.
1953r. "born to live " pod moją komendą ma parametry dziecięce(ciśnienie,
cukier) a nie tylko zumba mu w głowie...co najmniej kolejne 60 lat. Bez tabletek.
Ja tez tak chce ;D
Zadbana wątroba, do której prowadzą wyniszczone naczynia , jest mało warta .
Jesli mozesz - poprowadz mnie przez gaszcz moich naczyn krwionosnych, by je podratowac.
Dziekuje Ci za zaangazowanie.
Pozdrawiam.  ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2012, 12:38:50 »
Ostatnio testuję listki jabłonim + witaminnna C, aby wyhamować wylewy podskórne na nogach u babci. Teoretycznie powinno pomóc. Zobaczymy...

A ten skok ciśnienia to może być zupełnie spokojnie sprawa nerwicowa. Nawet istnieje coś takiego, jak nerwica serca - niby nic nie widać, a jednak coś jest.

Piguły na nadciśnienie, jeśli mają działać, a nie tylko truć, powinny być zmieniane co jakiś czas. Zioła zmieniamy, a leki chemiczne z jakiegoś magicznego powodu nie. Najczęściej pacjent mówi: najpierw lek działał, a potem przestał być skteczny. Organizm się przyzwyczaił i lekarz każe zwiększyć dawkę.
Prawdopodobnie gdzieś pisze o ich działaniach ubocznych. Sprawdź, czy aby coś nie pasuje i ewentualnie poproś o zmianę.

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 09, 2012, 15:28:14 »
grupa flawonoidów jest bardzo liczna, z badań wynika, że to antocyjany mają duży związek z cukrzycą tupu II. http://www.ajcn.org/content/95/4/925.abstract
. Higher intakes of anthocyanins were significantly associated with a lower risk of type 2 diabetes

antocyjany http://pl.wikipedia.org/wiki/Antocyjany obecne w plamiących owocach, osobiście jestem fanką aronii, czarnej porzeczki ,czarnej  jagody i hibiskusa . Te owoce w formie suszonej stosowałam w fazie leczenia nadciśnienia kilkanaście lat temu. Plus zioła . Widać cukier zrobił się wzorcowy gratis.

I dieta - IG to istotna wiedza. Szczególnie dla lubiących gotowanie - człowieka może ponieść i zrobi smaczne, a niekoniecznie zdrowe.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2012, 18:47:29 »
Mam dwa razy w tygodniu masarze. Olejek do masarzu przygotowalam sama.
Kompozycja : rokitnikowy, jasminowy, sezamowy, z pestek winogron,
dziurawcowy, zedrowy, drzewo herbaciane , sandalowy i odrobina fragrant.
Czesto robie maski, wcierki do wlosow na bazie zoltka i olejow ...
w sumie sezamowy, kokosowy i lopianowy sa dosc czesto w uzyciu ...
Ze stopami na noc wyprobuje.
Ostatnio testuję listki jabłoni + witaminnna C,
aby wyhamować wylewy podskórne na nogach u babci. Teoretycznie powinno pomóc. Zobaczymy...
Prosze, napisz mi, jak stosujesz, mysle, ze herbata z lisci + L-askorbina.
Ale moze by zalac liscie jabloni olejem sezamowym ? Co sadzicie o tym ?
Jako olej do nacierania skory, olej sezamowy i rutyna.

Flawonoidy pomagają to fakt, sa w warzywach i owocach, spozywamy je codziennie...
Antocyjany wystepuja takze w duzym stopniu w buraczku czerwonym i winie czerwonym (czego nie moge pic :( )
Mam zapas soku z jablka + sok z marchwi + buraczek czerwony.
Co roku szykuje taki na kuracje zimowe.
Hibiskusa przywiozlam z Egiptu 5 kg. :) , zapasik jeszcze jest .
Karkade - pijemy jako herbate zimowa.
Latem plamiaste owoce, na tyle co sie w rece dostanie. Przewaza malina i czarna porzeczka.
Na IG otworze szerzej oczy, z pewnoscia korzysci z tego wyciagne, na tyle co przeczytalam, dosc ciekawe - dzieki.