Autor Wątek: Przemiana materii - zastosowanie ziół  (Przeczytany 16218 razy)

Yang Sheng

• Gość
Przemiana materii - zastosowanie ziół
« dnia: Lutego 08, 2010, 10:00:33 »
Witam,
Założyłem wątek o szerszym zakresie tematycznym niż mnie obecnie interesuje, żeby tych wątków nie było za dużo i łatwiejsza była nawigacja.

Interesują mnie bowiem jedynie zioła zwalniające przemianę materii. Stosunkowo łatwo - być może ze względu na popularność odchudzania - można znaleźć informację o ziołach przyspieszających przemianę materii.

Jakie znacie zioła zwalniające tę przemianę?

Czy przykładowo melisa zwalnia przemianę materii? (spotkałem przeciwstawne tezy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Przemiana materii - zastosowanie ziół
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2010, 19:53:21 »
A co jest przyczyną problemu? Czy wiadomo?
Czasami nadczynność tarczycy powoduje wychudzenie.
Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2010, 09:41:45 »
Potocznie, przyśpieszenie przemiany materii to rozluźnienie- luźne stolce, czyli wszystkie zioła działające odwrotnie spowalniają.
Według mnie takim ziołem jest pokrzywa, pobudza apetyt i powoduje zatwardzenie.
Zioła sprzyjające uszczelnieniu jelit, skutkują lepszą przyswajalnościa składników pożywienia i też sprzyjają przybieraniu na wadze.
Tyciu sprzyjają fitosterole w ziołach, działaja podobnie jak sterydy, używane do różnych celów.
Swego czasu wymyśliłam trunek kocankówkę. Lepsze to od wszystkich innych, do tego oczyszcza watrobę, wspomaga trawienie i zero kaca. Niestety po dłuższym zażywaniu można przytyć, zaczyna się od tycia w ramionach - wygląda na to, że to wpływ fitosteroli.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 10, 2010, 18:21:45 »
Samo pojęcie "przemiana materii" sugerowałoby raczej zjawiska na poziomie komórek.

Zjawisko odchudzania ma dwie strony: jedna, to oczywiste zjawiska chorobowe, najczęściej zaburzenia hormonalne i zaburzenia wydalania, druga strona to wynik nieciekawego trybu życia, czyli dużo jedzenia i mało ruchu.
Wszelkie środki przeczyszczające próbują pozwolić człowiekowi dobrze zjeść i mieć nadzieję, że skutków nie zobaczą na wadze.
Są mieszanki ziołowe, które próbują działać głównie na tarczycę - niedoczynność tarczycy może powodować tycie.
Sprawa tycia z powodu prowadzonego trybu życia jest raczej problemem obyczajowym czy psychologicznym niż medycznym.

Wróćmy do początkowego problemu: jak się objawia ta "zbyt szybka przemiana materii"?
Dlaczego pojawia się taka diagnoza?
Czy człowiek jest wychudzony? Czy może ma pasożyty? Czy może ma zaburzenia trawienia i brak apetytu? Czy ma nadczynność tarczycy?
A może człowiekowi jest ciągle gorąco? A może ciągle się poci?

Pozdrowienia :-)

Offline mięta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2010, 20:24:03 »
Zbyt szybka lub zbyt wolna przemiana materii to jest zła przemiana materii.Zioła regulują prace narządów.Wzmacniająco działają nasiona kozieradki(nie zażywać w ciąży),porostu istlandzkiego. Kwiat wiązówki reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego.
Ale może to zbyt żarłoczne mitochondria?

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2010, 08:59:31 »
Potocznie, przyśpieszenie przemiany materii to rozluźnienie- luźne stolce, czyli wszystkie zioła działające odwrotnie spowalniają.
Według mnie takim ziołem jest pokrzywa, pobudza apetyt i powoduje zatwardzenie.
Zioła sprzyjające uszczelnieniu jelit, skutkują lepszą przyswajalnościa składników pożywienia i też sprzyjają przybieraniu na wadze.
Tyciu sprzyjają fitosterole w ziołach, działaja podobnie jak sterydy, używane do różnych celów.
Swego czasu wymyśliłam trunek kocankówkę. Lepsze to od wszystkich innych, do tego oczyszcza watrobę, wspomaga trawienie i zero kaca. Niestety po dłuższym zażywaniu można przytyć, zaczyna się od tycia w ramionach - wygląda na to, że to wpływ fitosteroli.

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2010, 09:02:21 »
No tak, nie zdążyłam się dopisać - a mam pytanie do Haliny:
- Czy tę kocanówkę można podawać nastolatkom? Mam takiego chudeusza w domu, moze po tym by przytył? Ma 14 lat.
- i jak ją zrobić?
Pozdr. :)
B.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2010, 10:00:30 »
Że się wtrącę  :). Miałam podobny problem. Chudeusz był przy tym zdrów, jak przysłowiowa ryba. Nie sprawdził się żaden sposób na to, żeby wyglądał "jak człowiek", a nie jak eksponat dla studentów anatomii. Kilka lat minęło i wygląda całkiem przyzwoicie. Może po prostu niektóre "typy" tak mają. Jeżeli nic mu nie dolega, to powiedz sobie (i wszystkim zatroskanym), że lepsze i zdrowsze to, niż otyłość.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 01, 2010, 14:24:24 »
Mój starszy syn podobnie, był chudzielcem , póki był w domu.
Jak się wyprowadził, piwo oraz śmieciowe jedzenie uczyniły go grubym.
Długo nie mógł w to uwierzyć, tak był zakodowany na chudego.
Teraz oszczędza się z jedzeniem, ćwiczy , zawsze jak przyjdzie do domu najpierw wchodzi na wagę.
Kocankówka to napój dla dorosłych na wódce.

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 04, 2010, 15:58:22 »
Dziękuję :).