Autor Wątek: pianka termoplastyczna  (Przeczytany 5499 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
pianka termoplastyczna
« dnia: Kwiecień 23, 2012, 08:58:58 »
Interesuje mnie termoplastyczna pianka - szczególnie chodzi o poduszki (te z "pamięcią kształtu"). Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: pianka termoplastyczna
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2012, 23:37:07 »
Interesuje mnie termoplastyczna pianka - szczególnie chodzi o poduszki (te z "pamięcią kształtu"). Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?

Inez! Ja od lat śpię na takiej poduszce. Najpierw kupiłam tanią i szybko zrobił się z niej "placek". Wyrzuciłam i pięć lat temu kupiłam taką, na której śpię do dzisiaj. Trzyma się świetnie, nie odkształciła się. Niestety nie podam Ci producenta, bo tego nie pamiętam. 5 lat temu kosztowała 130 zł, kupiłam ją w sklepie ze sprzętem ortopedycznym.Śpi mi się na niej dobrze.Tyle tylko, że jak się budzę, to i tak mam ręce pozaplatane pod głową.
Czytałam, że najlepiej w czasie snu  kłaść głowę na specjalnym wałku (taka poducha-wałek), ale jeszcze nie próbowałam.
Pozdrowienia Ewa

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2012, 19:49:58 »
kupiłam poduszkę rehabilitacyjną z lateksu - CUDOWNA. Dosyć droga , fakt. Warto skorzystać z wiosny i żywić się z przyrody - oszczędności na poduszkę jak znalazł, naprawdę warto.

Już myślę o materacu...

Offline katja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2012, 00:15:26 »
A z łuski gryki poduszka i materac by Ci nie odpowiadały? Materac jest specyficzny - trzeba lubić spać na twardym raczej i mieć łóżko z porządną dechą na spodzie a nie drabinką, bo materac jest ciężki i nie usztywniony. Poduchy/wałki "zapamiętują kształt" a głowa się na nich nie poci - nawet główka niemowlaka była sucha podczas porządnych upałów.
My pierwszy materac mieliśmy dodatkowo z gorczycą, teraz sama łuska gryczana - nie czuję różnicy, ale ja generalnie bólów kostno-stawowych nie miewam.
A poduszki nie oddałabym za żadną inną. Chyba że nową z gryki ;) nowa ładnie szeleści ;)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2012, 08:19:05 »
Dzięki, masz rację, spróbuję. Na razie poduszkę.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2013, 15:27:58 »
Nie zapominajcie o tej gryce, śpi się na tym naprawdę wyśmienicie. Zrobiliśmy kiedyś rodzinie prezenty z tych poduszek i wszyscy byli bardzo zadowoleni - włącznie z ludźmi, którzy nieszczególnie siedzą w alternatywnych stylach życia ;)
Różnice, głupcze!

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2013, 19:32:54 »
Ja mam materac z pianką termoelastyczną od niedawna.

Mój akurat jest całkiem miekki, śpi się bardzo dobrze. Jak leżę, czytam, oglądam filmy czy coś to jest bardzo wygodnie. Dużo rzadziej zmieniam pozycje, jest wygodnie. Jeżeli chodzi o wwpływ na układ kostny - dużo łatwiej jest mi się zwlec z łóżka teraz. Wcześniej czasami pobolewały mnie plecy w okolicach lędźwiowych i musiałem spać na podłodze. :P