Autor Wątek: Nadgarstki - jak wzmocnić?  (Przeczytany 16627 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Nadgarstki - jak wzmocnić?
« dnia: Kwietnia 08, 2012, 22:13:20 »
Mam koleżankę 40+ lat, ma strasznie słabe ręce. Trochę pomyje podłogę, napisze coś na komputerze i już ją bolą nadgarstki. Cieśni lub innych podobnych zmian formalnie nie ma, ale siłę i wytrzymałość w dłoniach ma prawie zerową.

Jakie możnaby jej zalecić ćwiczenia? Może coś poglądowego z YouTube?

Pozdrowienia :-)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Nadgarstki - jak wzmocnić?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2012, 14:59:03 »
Małe hantle - góra 0,5 kg w łapki i 2x dziennie kręcenie dłońmi.

Ćwiczenia wymagające wysiłku palców dłoni - wzmacniają się mięśnie międzykostne dłoni i przy okazji prostowniki i zginacze palców.

Zastanawia mnie - z uwagi na wiek - gdyby nie ustępowało i nadgarstki nadal byłyby słabe i bolące, spróbować zrobić RTG nadgarstków. Ew. dalsze badania.

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2012, 17:24:05 »
Prześwietlenia i różne badania były - lekarz w końcu stwierdził, że to muszą być wyjątkowo słabe mięśnie i śćięgna, bo innego wyjaśnienia sprawy nie widzi.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2012, 17:51:44 »
Basiu,
czy byl zrobiony pomiar nerwu przez neurologa pod wzgledem (Carpaltunnelsyndrom`u), piszesz ze
zespol ciesni nadgarstka jest w porzadku, tylko czy jest to potwierdzone neurologicznie?
Pytam, poniewaz sama mialam jedna dlon operowana, i "slabosc" dloni byla faktycznie bardzo znaczna. Podobne objawy zaczely sie pare lat pozniej, i okazalo sie, ze przyczyna jest nerw idacy od kregoslupa, a wskazac na to moze tylko pomiar nerwu. Operacja stala sie przy drugiej dloni zbedna. Potrzebne byly masaze i fango (nagrzewania).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2012, 20:37:30 »
Prawdopodobnie może być coś podobnego, jak u Ciebie - przynajmniej Twój opis wygląda znajomo. Neurologicznie były badane nadgarstki, ale przeglądu kręgosłupa nikt nie robił. Pewnie to niezły pomysł.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 10, 2012, 07:34:56 »
Hej

wałkowałem z ludźmi ten temat na siłowni dziesiątki razy. Biorąc pod uwagę że jest to dama polecam trzy fazowe postepowanie. Krok pierwszy:
Naszykować sobie kilka stron czarno białej klasycznej gazety na zwykłym papierze , zmietolić w kłebek i ściskać przez 5 minut rano i wieczorem. I tak przez 2 tygodnie

Krok drugi:
Zakupić : http://www.sport-shop.pl/krazek-gumowy-sciskacz-do-sciskania-niebieski-p-2809.html Zacisnąc i trzymac jak njdłużej mozna(również pięć minut)- 1 tydzień

Krok trzeci :

Nasypać piasku do wiadra (do połowy) , zanuzyć dłoń w piasku i ściskac piasek przez pięć minut rano i wieczorem- 1 tydzień
Nastepnie powrót do początku.

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2012, 08:39:05 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2012, 17:12:54 »
Ściskacze dobra sprawa, też o tym samym pomyślałem czytając ten wątek. Moja mama ma/miała zespół cieśni - operacje na obie ręce były z jakimś tam odstepem czasowym. Mówiła, że fajnie się ściska i czuje jak jej mięśnie pracują od nadgarstków aż po bark. Mam czerwone, dosyć mocne ściskacze a że mama miała słabą rękę to na nich ie ćwiczyła, ale potem brat kupił jakiś niebieski szajs w tesco i były chyba dla mamy idealne. Z kolei kuzyn w anglii ma czarne, najmocniejsze - więc wydaje mi się, że kolorowo dopiera się "moc".

Można ściskać ustawiając dłoń w różny sposób, ustawiając ściskacz w różny sposób, więc sprawa fajna. Można zabrać na spacer, ściskać w kieszeni kurtki lub oglądając telewizję, rozmawiając przy herbacie. Powodzenia.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 11, 2012, 06:45:19 »
Bardzo dobre efekty daje to profesjonalne urządzonko: http://www.targimedyczne.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=349&flypage=flypage.tpl&product_id=1382&option=com_virtuemart&Itemid=54
Mozna wzmocnić dokładnie i równomiernie każdy palec.

Zdrowia - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2012, 09:28:59 »
Dziewczyna przyznała się do skoliozy - czyli rzeczywiście trop przez kręgosłup tez jest warty rozważenia oprócz ćwiczeń dla samych dłoni.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 11, 2012, 22:05:42 »
Przepraszam za słowa , ale cieszę się , że ta skolioza się wydała. Przez chwilę poczułam paranoję - kogoś boli stopa - wyrokuję kręgosłup.
migrena - kręgosłup
depresja - kręgosłup
Idę ulicą i widzę , co komu dolega - kręgosłup. Widzę zablokowane stawy krzyżowo - biodrowe, napięte ramiona i inne takie.

Kiedy zapytałaś o nadgarstki ....wiesz, co myślę.

Moim zdaniem należy przede wszystkim zapytać, dlaczego te mięśnie są słabe. Czy kobieta miała nadgarstki w gipsie przez miesiąc, że zanikły?
Nie, wykonywała czynności, które powinny podtrzymywać ich siłę.

Czy w ostatnim czasie rozwinęła mega bicepsy zapominając o nadgarstkach w codziennym treningu?
Nie, mięśnie zanikły sobie same z siebie,
dlaczego?

W wypadku problemów z kręgosłupem lędźwiowym obserwuje się zanik mięśni uda i pupy. Człowiek ledwo chodzi, skóra, tłuszcz i kości. Po reperacji mięśnie się same regenerują (w zakresie codziennych czynności i obciążeń).

W przypadku nadgarstków - pewnie szyja bądź odcinek piersiowy, albo oba. Jakieś mięśnie w tych rejonach niewłaściwie działają. Czynności , które kobieta powinna wykonywać rękoma / mięśniami nadgarstków są wykonywane przez całkiem inne mięśnie. Mięśnie gruchoczące jej przy okazji stawy kręgosłupa.

Izolowane ćwiczenia nadgarstków mogą narobić kłopotów / ćwicząca nie potrafi ich wykonać poprawnie. Należałoby  - jak podpowiada Ingwer - skonsultować się z terapeutą (masaż czy terapie manualne). Upewnić się, że nie robi sobie krzywdy .

Niedawno fajną stronkę w temacie podesłał mi Ulq.
http://www.menshealth.pl/zdrowie/Powiez-sekret-sily-Twoich-miesni-4390-6.html

w czytelny sposób wyjaśniono , że ból / słabość w nadgarstkach może wynikać z nieprawidłowości w całkiem innym rejonie ciała. Coś jak moje motto , że wszystko jest związane z pośladkami.

Esencja artykułu -
mamy na sobie piankę do nurkowania . Pianka jest termokurczliwa. W niektórych miejscach się nam skurczyła i powstały niewygodne napięcia - przyzwyczajamy się do tego.

Możemy sobie piankę zregenerować , za pomocą fizjoterapii i ćwiczeń.

Kluczowe ćwiczenia (szczególnie z obciążeniem) są jak szok dla układu mięśni - pod ich wpływem pianka może się sama rozprostować.
Zainteresowanych  szczegółami odsyłam do artykułu.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2012, 08:51:57 »
Przepraszam za słowa , ale cieszę się , że ta skolioza się wydała. Przez chwilę poczułam paranoję - kogoś boli stopa - wyrokuję kręgosłup.
migrena - kręgosłup
depresja - kręgosłup
Idę ulicą i widzę , co komu dolega - kręgosłup. Widzę zablokowane stawy krzyżowo - biodrowe, napięte ramiona i inne takie.

W wypadku problemów z kręgosłupem lędźwiowym obserwuje się zanik mięśni uda i pupy. Człowiek ledwo chodzi, skóra, tłuszcz i kości. Po reperacji mięśnie się same regenerują (w zakresie codziennych czynności i obciążeń).

To nie jest paranoja, kolega sportowiec -za młodu, znów wkręcił się w bieganie i zabawa biegowa zakończyła się operacją kręgosłupa. Zaniedbał mięsnie odpowiedzialne za stabilizację sylwetki i "ubił" sobie dysk międzykręgowy.
Zresztą sam sobie załatwiłem odcinek lędźwiowy, mądry po szkodzie. Ćwiczenia na stabilizację sylwetki to podstawa i nie zapominajmy o mięśniach oddechowych   http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=865.0

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2012, 17:45:21 »
migrena - kręgosłup
depresja - kręgosłup

To nie jest paranoja, kolega sportowiec -za młodu, znów wkręcił się w bieganie i zabawa biegowa zakończyła się operacją kręgosłupa. Zaniedbał mięsnie odpowiedzialne za stabilizację sylwetki i "ubił" sobie dysk międzykręgowy.
Zresztą sam sobie załatwiłem odcinek lędźwiowy, mądry po szkodzie. Ćwiczenia na stabilizację sylwetki to podstawa i nie zapominajmy o mięśniach oddechowych   http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=865.0

Święta prawda Janusz. Większość ludzi myśli że jak już sie zaczną ruszać to samo zdrowie płynie a tu trzeba bacznie patrzeć , szczególnie jak tego sportu jest coraz więcej.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 03, 2012, 22:34:49 »
Z bolącymi nadgarstkami poradziłam sobie tak: zlepiłam razem lepcem te palce między którymi nadgarstek bolał najwięcej. Nadgarstek obłożyłam rozerwanym liściem aloesu drzewiastego (Aloe arborescens) i owinęłam bandażem elastycznym. Starałam się dostarczyc z jedzeniem dużo witaminy C. Jadłam czarne porzeczki, zieloną pietruszke, kapustę kiszona itp. Kuracja trwała około tygodnia. Opatrunek stosowałam po kilka godzin i przerwa i zmieniałam na nowy. Było to jakieś 5 lat temu. Od tej kuracji zapomniałam o bolących nadgarstkach. Może się komuś przyda.