Przepraszam za słowa , ale cieszę się , że ta skolioza się wydała. Przez chwilę poczułam paranoję - kogoś boli stopa - wyrokuję kręgosłup.
migrena - kręgosłup
depresja - kręgosłup
Idę ulicą i widzę , co komu dolega - kręgosłup. Widzę zablokowane stawy krzyżowo - biodrowe, napięte ramiona i inne takie.
Kiedy zapytałaś o nadgarstki ....wiesz, co myślę.
Moim zdaniem należy przede wszystkim zapytać, dlaczego te mięśnie są słabe. Czy kobieta miała nadgarstki w gipsie przez miesiąc, że zanikły?
Nie, wykonywała czynności, które powinny podtrzymywać ich siłę.
Czy w ostatnim czasie rozwinęła mega bicepsy zapominając o nadgarstkach w codziennym treningu?
Nie, mięśnie zanikły sobie same z siebie,
dlaczego?
W wypadku problemów z kręgosłupem lędźwiowym obserwuje się zanik mięśni uda i pupy. Człowiek ledwo chodzi, skóra, tłuszcz i kości. Po reperacji mięśnie się same regenerują (w zakresie codziennych czynności i obciążeń).
W przypadku nadgarstków - pewnie szyja bądź odcinek piersiowy, albo oba. Jakieś mięśnie w tych rejonach niewłaściwie działają. Czynności , które kobieta powinna wykonywać rękoma / mięśniami nadgarstków są wykonywane przez całkiem inne mięśnie. Mięśnie gruchoczące jej przy okazji stawy kręgosłupa.
Izolowane ćwiczenia nadgarstków mogą narobić kłopotów / ćwicząca nie potrafi ich wykonać poprawnie. Należałoby - jak podpowiada Ingwer - skonsultować się z terapeutą (masaż czy terapie manualne). Upewnić się, że nie robi sobie krzywdy .
Niedawno fajną stronkę w temacie podesłał mi Ulq.
http://www.menshealth.pl/zdrowie/Powiez-sekret-sily-Twoich-miesni-4390-6.htmlw czytelny sposób wyjaśniono , że ból / słabość w nadgarstkach może wynikać z nieprawidłowości w całkiem innym rejonie ciała. Coś jak moje motto , że wszystko jest związane z pośladkami.
Esencja artykułu -
mamy na sobie piankę do nurkowania . Pianka jest termokurczliwa. W niektórych miejscach się nam skurczyła i powstały niewygodne napięcia - przyzwyczajamy się do tego.
Możemy sobie piankę zregenerować , za pomocą fizjoterapii i ćwiczeń.
Kluczowe ćwiczenia (szczególnie z obciążeniem) są jak szok dla układu mięśni - pod ich wpływem pianka może się sama rozprostować.
Zainteresowanych szczegółami odsyłam do artykułu.