Autor Wątek: aerozole ziołowe  (Przeczytany 7014 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
aerozole ziołowe
« dnia: Marzec 31, 2012, 06:29:49 »
Kiedyś gdzies o to pytałem , ale chcę zapytać raz jeszcze: czy ktos słyszał o taki aerozolach w sprzedazy jezeli chodzi o problemy oddechowe. Pytam bo kiedys zaczytywałem się ze to wspaniała alternatywa dla astmatyków...

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: aerozole ziołowe
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2012, 10:13:25 »
gdy wpisałam w google zapytanie wyskoczyło na pierwszym miejscu Twoje pytanie z forum  :)
ale szukając dalej wyskakują inne strony:
http://www.domzdrowia.pl/30857,tymsal-spray-aerozol-30-g.html

jakiś czas temu zrobiłam wg receptury Gospodarza aerozol do nosa na dość obfity katar.
również do nosa stosowałam rozcieńczoną nalewkę z propolisu - pomogło jedno i drugie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2012, 06:53:52 »
W związku z ubogą oferta rozpatrzam wykonanie w warunkach domowych. Czy ma ktos jakies przepisy?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2012, 14:44:58 »
Myślę, że takie "psikadło" jak w lekach z apteki jakoś delikatnie rozbroić, wymyć, odkazić i tam nalać jakiegoś wywaru ziołowego i aplikować do dziurek. Nawet planuję wnet coś takiego zrobić:P

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline katja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2012, 12:27:23 »
Nie wiem jak przy astmie, ale na nieżyt alergiczny i zatoki Aboca ma fitonasal o składzie takim:
olejowy ekstrakt z kocanki w roztworze oleju słonecznikowego
olejek eteryczny z mięty pieprzowej
olejek eteryczny z eukaliptusa
liofilizowany ekstrakt z kwiatostanu kocanek frakcja lipofilna
Dla mnie dość skuteczny. Może coś ze składu natchnie do samoróbek.

A ad samego ustrojstwa do aplikacji do nosa, też się zatanawiałam ostatnio, czy da się coś pustego kupić, do wielorazowego użytku, co do góry tryska, a nie tylko w poziomie, ale nie znalazłam.
A gronkowca chciałam wypędzić. Zostały mi więc inhalacje.
Za to natknęłam się na ajurwedyjski sposób na płukanie nosa JALA NETI, tylko ustrojstwo do tego jest nieprzystojnie drogie jak na plastik. Sama nie próbowałam. Czytałam, że ludzie zwykłych dzbanuszków używają, ale może w temacie ktoś od ajurwedy skomentuje, czy można wodę fizjologiczną wzbogacić jakimś ziołem, czy nie i w ogóle?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2012, 14:30:18 »
Naczynko do plukania nosa, (zatok i calego obiegu laryngologicznego) JALA NETI,
nie jest nieodzowne ... jest bardzo wygodne.
Zerknij, prosze na watek :
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1012.0
tam pisalismy troszke, o mozliwosciach plukania przez nos.
W najgorszym razie, (ale nie najgorszy  ;) ) wystarczy przygotowany roztwor brac na "garstke" i wciagac jak powietrze  ;D
Pipeta mozna zakraplac, buteleczka po jakimkolwiek nadajacym sie do tego rozpylaczu ...
Mysle, ze dla chcacego, nie ma nic trudnego.

odnosnie gronkowca -
A gronkowca chciałam wypędzić. Zostały mi więc inhalacje.

mozna inhalowac, mozna plukac ...

Prof. Harry G. Preuss, fizjolog i biofizyk badał wpływ olejku z oregano na gronkowce.
Skuteczność olejku uczony porównywał ze skutecznością antybiotyków (np. streptomycyny, penicyliny i wankomycyny), umieszczając w próbówce z olejkiem gronkowce. Stwierdził, że nawet stosunkowo niewielka dawka olejku hamuje rozwój gronkowca tak skutecznie jak antybiotyki.

http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?&start=4020&nr=0

Pozdrawiam.

Offline katja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2012, 16:33:41 »
O! Oregano to akurat do nosa nie wciągałam, a mam, więc spróbuję.
Ja to mogę i na garstkę bez problemu wziąć, ale mój osesek dostaje siły pięciu byków jak coś mu trzeba zaaplikować i dwoje dorosłych o usposobieniu nierozczulającym się nie zaradzi ;)
Natomiast z buteleczkami tryskającymi w górę niezależnie od ułożenia (bo bywają takie rozpylacze, które trzeba pionowo trzymać) daje radę w pojedynkę. No ale wtedy pozostają mi tylko wody morskie z apteki (i stawianie przy główce cebuli i kominki wodne z olejkami), bo takich aplikatorów wielorazowego użytku tryskających w górę nie znalazłam.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2012, 06:17:08 »
Zrobiłem spray na bazie olejków : pichtowego , świerkowego i tymiankowego. Smak i zapach bardzo kojace. Zobaczymy jak efekty.

Pozdrawiam - Fresh

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 25, 2012, 11:23:06 »
Szklany pojemnik z pionowym dozownikiem mają krople na katar Allergodil. Może znajdziesz wśród znajomych kogoś używającego. Butelka mała, ciemna , z odkręcanym dozownikiem do wielokrotnego użytku.W ubiegłym roku sama poszukiwałam dozowników i niestety nic innego mi się nie udało wypatrzeć.Beata

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2012, 14:31:56 »
Jest takie zmyslne urządzenie jak nebulizator. Sadze, że tam można umiescic cos własnej produkcji, jak ktos ma takie życzenie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2012, 05:30:05 »
Tutaj jest sklep który ma tanią i dużą ofertę: http://www.ecospa.pl/butelki-c-18_25.html

Pozdrawiam - Fresh