Często w gospodarstwach pasiecznych pszczelarze używają jeszcze narzędzi ocynkowanych lub aluminiowych np: miodarki (wirówki). Do uzyskania zezwolenia na sprzedaż miodu z własnej pasieki wymaga się, aby narzędzia tego typu wykonane były np: z nierdzewnej stali kwasoodpornej.
Mam pytanie - jaki wpływ na miód ma jego krótkotrwały kontakt z aluminium lub stalą ocynkowaną ?
Kontynuując.
"JAKOŚĆ MIODÓW PRODUKOWANYCH NA PODKARPACIU"
Dżugan Małgorzata, Wesołowska Monika.
"Powodem zanieczyszczenia miodu na poziomie jego pozyskiwania i przetwarzania
może być nieodpowiednia praktyka pszczelarska. Zastosowanie
przyborów i urządzeń nie przeznaczonych do kontaktu z miodem
może prowadzić do wtórnego zakażenia miodu przez metale
toksyczne. Miód jest produktem, którego jakość jest uzależniona
między innymi od warunków przechowywania. Czynnikami, które
wpływają na jakość miodu podczas przechowywania są nie tylko
temperatura i wilgotność, ale przede wszystkim opakowanie,
w którym miód jest przetrzymywany zanim zostanie rozlany do
słoików. Poważnym zagrożeniem dla jakości miodu jest jego
przechowywanie w pojemnikach, które nie są przeznaczone do
kontaktu z żywnością o niskim pH. Metalowe pojemniki, czy stare
aluminiowe kanki na mleko mogą powodować metaliczny posmak lub co gorsze prowadzić do
wtórnego zanieczyszczenia miodu metalami szkodliwymi np. aluminium. Silny odczyn kwaśny
miodu, w połączeniu z aluminiowym opakowaniem powoduje jego stopniową korozje
sprzyjając migracji aluminium do produktu.
Aby sprawdzić możliwość przenikania aluminium z opakowania do miodu wykonano
następujące doświadczenie: miód nawłociowy (pH 3,4) przechowywano w kubku
aluminiowym (z anodową powłoką ochronną), w analogicznym kubku, w którym porysowano
dno oraz w zlewce wyłożonej folią aluminiową. Jako kontrolę użyto miód przechowywany
w szklanym słoiku. Wszystko szczelnie zabezpieczono i przechowywano w temperaturze
pokojowej. Po okresie 1 oraz 2 miesięcy we wszystkich próbkach zbadano zawartość Al.
Badania potwierdziły możliwość migracji aluminium podczas kontaktu miodu o kwaśnym
odczynie z aluminiowym opakowaniem zastępczym, przy czym dynamika procesu migracji
była silnie zależna od rodzaju powierzchni i czasu przechowywania".
Zadałem pytanie w jednym instytucie i odpowiedz też odnosiła się do naczyń w którym miód jest przechowywany. Stare miodarki ( Miodarka - urządzenie do odwirowywania miodu z plastrów pszczelich) wykonane z aluminium lub stali ocynkowanej mają w zasadzie krótki czas kontaktu z miodem, więc z poprzedniej informacji " dynamika procesu migracji była silnie zależna od rodzaju powierzchni i czasu przechowywania" można wysunąć wniosek, że zanieczyszczenie jest mniejsze (? )
Szukając wartościowego produktu warto zapytać pszczelarza jak wyposażona jest jego pracownia.