Autor Wątek: Jak zrobić mydło?  (Przeczytany 8142 razy)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
Odp: Jak zrobić mydło?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2012, 13:59:53 »
No jak się poczyta i popatrzy,to faktycznie,jakie to proste:)
Dziękuję Stukam Kopytkami.
:)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2012, 20:07:44 »
Agnieszko, dla skrócenia wystarczy Kopytko ;-)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2012, 20:14:34 »
Proszę bardzo:Kopytko:)
Kolorowych i pachnących snów:)
Jutro zabieram się do zrobienia mydła.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 15, 2012, 08:13:21 »
Chyba były pachnące wiosną, bo piękna zielona trawa i drzewa wiosenne mi się śniły.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2012, 09:22:10 »
Ten film, który wpuszczałam na temat :jak zrobić mydło podaje adres internetowy do sklepu, w którym można nabyć różne akcesoria do produkcji mydła.
Sprzedają tam tak zwaną :"bazę" w blokach. Jednak po przyjrzeniu się co zawiera taka baza, zauważyłam, że są w niej slsy...a więc nie tędy droga.
Ewa

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2012, 09:43:57 »
Ewaryn,bardzo dobrze,że zwracasz na to uwagę.Przecież chodzi nam o to,aby mydło było do 'zjedzenia".

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2012, 09:58:13 »
Moja siostra używa zamiast mydła kompozycji olejów z olejkami eterycznymi. Ale to pozostawia tłustość  na twarzy i nie jest to typowe mydło.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 26, 2012, 22:16:28 »
Ponieważ jestem leniwa, to jeżeli mogę kupić gotowca - korzystam.
Odkryłam mydło o takim oto składzie (są jeszcze dwa inne, ale obecnie używam tego):

Skład INCI:  Aqua, Cedrus Deodara Oil, Linum Usitassimum Oil, Arcticum Lappa Oil, Davurica Soybean Oil, Brassica Alba Oil, Hip pophae Rhamnoides Oil, Corylus Avellana Oil, Camelina Sativa Oil, Rosa Canina Oil, Pulmonaria Officinalis Intract, Calluna Vulgaris Intract, Hypericum Perforatum Intract, Tilia Cordata Intract, Origanum Vulgare Intract, Epilobium Intract, Chamomilla Recutita Intract, Salvia Officinalis Intract, Tusillago Farfara Intract, Centaurea Jacea Intract, Leuzea Carthamoides Intract, , Sodium Laureth Sulfate, Sorbitol, Cocamide DEA, Anemome Sylvestris Extract, Adonis Sibirica Extract, Malva Sylvestris Extract, Melilotu Officinalis Extract, Aralia Mandshurica Extract, Phellodendron Amurense Extract, Hesperis Sibirica Extract, Sorbus Aucuparia Extract, Glycyrrhiza Glabra Extract, Saponaria Alba Officinalis Extract, Saponaria Rubra Officinalis Extract,   Polygala Sibirica Extract, Beeswax, Propylene Glycol Chenopodium Amrosioides Extract, Mel, Propolis, Nectar Floralis, Pollen, Methylisothiazolinone.
Jak ktoś zainteresowany gdzie kupić to podam na priv. To gotowiec więc publicznie reklamy robić nie będę.
Oczywiście niektórych może niepokoić Methylisothiazolinone, ale ja przymknęłam oko.
jestem z niego zadowolona. Bardzo.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2012, 08:50:10 »
No , no , że coś takiego można kupić! Ja poproszę o producenta, bo u mnie z czasem jak u aqarela (ale wczoraj też pozwoliłam sobie spóźnić się do pracy). Jeszcze chcę odżywkę do mycia włosów , skonstruowaną w podobnym duchu.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 27, 2012, 08:55:34 »
Czytałam , że płukanie włosów w wywarze z kłączy tataraku czyni je pięknymi i zdrowymi. :) Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 27, 2012, 10:44:46 »

Jak ktoś zainteresowany gdzie kupić to podam na priv. To gotowiec więc publicznie reklamy robić nie będę.
Oczywiście niektórych może niepokoić Methylisothiazolinone, ale ja przymknęłam oko.
jestem z niego zadowolona. Bardzo.

A reklamuj, reklamuj, jeśli uważasz, że produkt na to zasługuje.

Pozdrowienia :-)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 27, 2012, 15:12:50 »
No to podaję:

http://www.bioarp.pl/Mydlo_ziolowe_naturalne__kwiatowe-10.html

Używam też kremu do rąk i paznokci. Może być. Patrząc na INCI  kosmetyków, to oczywiście w niektórych - jeżeli chodzi o "chemiczne " dodatki to standard - różne brzydkie rzeczy się zdarzają, ale różnorodność użytych ziół czasami mnie powala :). Jak dla mnie  - można coś wybrać.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 28, 2012, 10:14:30 »
no to się pochwalę...wczoraj z dzieckiem zrobiłysmy mydło. Moze to nie było tak zupełnie od podstaw, tylko na bazie Białego Jelenia - ale jest. Dodatkiem były lipa z miętą w naparze, olejek eukaliptusowy, utarte płatki migdałowe i olej lniany. Nie pachnie to to fiołkiem, ale o kształtach 2 serc, no i myje;). Trzeba się jakos ratowac w tym zalewie parabenów i Sls-ów.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 28, 2012, 10:39:02 »
Ale strona podana przez Krynię w sumie jest niezłą ściągą, z jakich półproduktów zrobić mydło.
Bomba ! :-)

Gratuluję Katarzyno - sporo satysfakcji daje robienie kosmetyków przez siebie  :)