Autor Wątek: Podrabianie leków  (Przeczytany 3991 razy)

Yang Sheng

• Gość
Podrabianie leków
« dnia: Października 14, 2010, 08:53:56 »
Polecam lekturę artykułu dostępnego pod poniższym linkiem, zwłaszcza, że dotyczy m.in. preparatów mających zawierać składniki ziołowe:

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/czy-wiesz-co-lykasz,1,3732563,kiosk-wiadomosc.html

« Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 12:52:33 wysłana przez Spokojne serce »

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Podrabianie leków
« Odpowiedź #1 dnia: Października 14, 2010, 13:10:55 »
Kiedyś nasz gospodarz pisał, że większość preparatów ziolowych substancje czynne zawiera w nieistotnych ilościach. Więc jeśli nawet kupimy niepodrobione, to i tak może to być produkt marny. Czytałam ten artykuł w Nesweeku. A dziś przeczytałam wywiad z Fukijamą w Polityce. Okropna pazerność i nieuczciwość części świata, który postanowił szybko się wzbogacić.
Czytając ten artykuł, utwierdziłam się dodatkowo jak pożytecznym hobby mogą być zioła.
Nie zaglądam praktycznie do aptek, nie kupuję kosmetyków, nie kupuję drogich trunków, nie chodzę do lekarza.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Podrabianie leków
« Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2010, 06:46:46 »
Przypomina mi się jeden taki przypadek w pewnej zielonogórskiej aptece... Otóż deratolog przepisał maść x która była niedostepna ale....- mam cos prawie takiego samego-usłyszałem. Po zapytaniu co usłyszałem ze jest to prawie ( :)) to samo co oryginał ale jest przepokowywane w Grecji aby było taniej itd. Kiedy zapytałem czy jest to naprawde zgodne z prawem i nie szkodzi naszemu zdrowiu kobieta zczerwieniała odpowiadając przez zacisniete zęby : nie powinno.... Wtedy zrozumiałem że zdrowia to ja w tym biznesie nie znajdę...

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?