Autor Wątek: Ekstrakt bacopy - słony smak?  (Przeczytany 1433 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Ekstrakt bacopy - słony smak?
« dnia: Sierpnia 13, 2025, 08:36:09 »
Zakupiłam ekstrakt bacopy standaryzowany na 50% bakozydów. Jest to suplement w kapsułkach marki Aliness. W składzie jest tylko ekstrakt bacopy oraz otoczka kapsułki, nic poza tym. Jedna kapsułka wg deklaracji producenta ma zawierać 500 mg ekstraktu, w tym 250 mg bakozydów. Kiedy spróbowałam zawartości kapsułki, to okazało się, że jest dość mocno słona i w ogóle nie czułam żadnej goryczy, a podobno ekstrakt bakopy ma być gorzkawy, nie słony. Co o tym sądzicie?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Ekstrakt bacopy - słony smak?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2025, 11:36:30 »
Cytat z tłumaczenia: ,,Aby Bacopa była smaczniejsza, niektóre przepisy obejmują jej namaczanie lub gotowanie z solą. Celem dodawania soli podczas przygotowania jest przeciwdziałanie nieodłącznej goryczy zioła, a nie nadawanie mu słonego smaku.
Ekstrakty i suplementy: Chociaż niektórzy użytkownicy mogą odczuwać subtelną słoność wynikającą z procesu ekstrakcji, nie jest to podstawowy ani zamierzony smak ekstraktu Bacopa monnieri. "
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2025, 11:45:44 wysłana przez leo »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2025, 15:38:41 »
Hmm, dzięki, chociaż nie nazwałabym tej słoności subtelną. No i raczej nie solili by specjalnie ekstraktu przeznaczonego do kapsułkowania, bo przy połykaniu kapsułki nikt nie poczuje smaku. Ja po prostu przypadkowo otwarłam kapsułkę...
Pozostaje więc coś z tym procesem ekstrakcji.
Napisałam na Facebooku do Aliness, ale nie wiem czy ktoś tam odpisuje. Niby strona jest aktywna i publikują nowe posty...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2025, 15:45:16 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2025, 15:57:57 »
Pisało, że przy produkcji mogą dodawać 10% soli w stosunku do zioła, więc jeżeli np. była to ekstrakcja tylko wodą, to w ekstrakcie może być więcej niż 10% soli - wszystko zależy od wyjściowej ilości wody. To już wystarczyłoby na poczucie wyraźnie słonego smaku.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2025, 15:46:33 »
Dopiero dziś otrzymałam odpowiedź od Aliness (w sumie nie mam pewności, czy to autoryzowany przedstawiciel) na Facebooku:

https://i.ibb.co/5WqswFNW/alines.png

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak niechlujnej i aroganckiej odpowiedzi. Kompletnie odechciało mi się suplementów tej marki, nawet jeśli z tą bacopą wszystko jest w porządku
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2025, 15:50:38 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2025, 16:52:52 »
Odpowiedź wygląda na zredagowaną nie przez człowieka - łącznie z błędami - tak jakby to było tłumaczenie tekstu z AI (byle jakiego) z byle jakiego translatora. Nie przywiązywałbym do tego większej wagi. W moim odczuciu sama firma nie jest taka zła. Sprawdź działanie samego produktu.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2025, 21:32:18 »
Zdecydowanie się nie zgodzę. To nie jest sposób pisania AI, a dużo rozmawiam z różnymi AI. To z całą pewnością pisał człowiek.
Produkt, jako że już zakupiony jakiś czas temu, cały czas zażywam i na pewno zużyję to opakowanie. Dam znać, czy są jakieś efekty. Na razie nie zauważyłam, ale biorę dopiero od ok. 3 tygodni, a opakowanie to 100 kapsułek, więc na ponad 3 miesiące
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2025, 21:37:20 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 15, 2025, 06:55:11 »
Mnie ta odpowiedź skojarzyła się z korespondencją z Chińczykami przy zakupach - za pośrednictwem translatora i z ich opisami produktów :) . Z mojej strony - przekazali co najważniejsze - potwierdzenie deklaracji odnośnie samego produktu, a jak to ma smakować to się na produktach rzeczywiście nie pisze. Jeżeli to zredagował człowiek, to b. nieudolnie - jakby nie miał wprawy w komunikacji z innymi ludźmi, z inną percepcją :) . Strony komputerowe w firmach obsługują informatycy, więc i zastosowania AI wcale nie wykluczałbym - teraz wszędzie się tym podpierają.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2025, 12:44:50 »
Nie, to nie taki rodzaj błędów.
Tu ewidentnie osoba odpisała w złości, pośpiechu, niechlujnie, arogancko, a do tego sposób wypowiedzi typowy dla osób słabo wykształconych, z domu o niskiej kulturze. Żaden tam informatyk, tylko ktoś na umowę-zlecenie, zatrudniony za grosze, co pracuje z domu i obsługuje ich social media (zapewne nie tylko ich). Może nawet jakaś Ukrainka. Publikacja postów na Facebooku i odpowiadanie na Messengerze nie wymaga żadnych szczególnych zdolności komputerowych ani wykształcenia :P
Nikt mnie nie przekona, że to był automat.
Nie wiem dlaczego próbujesz ich usprawiedliwiać. A już na pewno nie jesteś ekspertem od rozpoznawania autorstwa wypowiedzi czy obsługi firmowych social mediów. Tak, na Messengerze obecnie często odpowiada AI, np. Tefal tak działa, ale to akurat nie było AI.
Sama nie jestem nieomylna, ale tutaj nie mam wątpliwości, a mam spore doświadczenie i zdecydowanie mylisz się w ocenie ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2025, 12:58:08 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 15, 2025, 15:11:59 »
:) - strasznie się emocjonujesz, a nie ma czym. Nie bronię, ani nie usprawiedliwiam odpowiedzialnego za odpowiedź, tylko uważam, że jednak to jest dobry produkt, i że nie masz podstaw do krytykowania samego produktu. Nawet pewnie to kupię (dokładnie to) - przypomniałem sobie info o działaniu bakopy i po Twoim wpisie się zachęciłem. A marka mi się podoba - sporo rzeczy od nich już kupowałem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 15, 2025, 15:17:00 »
Jeśli chodzi o obsługę klienta, to rzeczywiście jakiś automat tłumaczący, możliwe, że nadawca to Chińczyk, czy ktoś z Indii.
W sumie to ciekawe, że tej nieszczęsnej soli nie zdeklarowali w składzie. Mieliby wtedy z główy, a sól tez jest ważnym minerałem, szczególnie latem.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 15, 2025, 15:21:45 »
Nie, to nie są błędy typowe dla automatów tłumaczących ;)
Mi sól nie przeszkadza, ale mnie zaniepokoiło, że smak jest inny niż opisywany powszechnie w internecie i miałam nadzieję na jakieś wyjaśnienie, np. że to wynik metody ekstrakcji czy coś...

BTW, pod najnowszym postem Aliness na fb taki np. komentarz napotkałam:
"Jak z jakością waszych produktów? Sprzedajecie czarny czosnek, a w kapsułce znajduje się biały proszek. U innych producentów jest on koloru ciemnego. Przecież chodzi o fermentację? Reklamacja, a u was echo"

Dodatkowo znalazłam w Google kilka wiadomości dotyczących wycofania niektórych suplementów tej marki z różnych powodów, np.
"Decyzją sanepidu preparat Aliness 5-HTP został wycofane ze sprzedaży ze względu na stwierdzenie składnika niedozwolonego do stosowania"

No ale mniejsza o to, ja już się do nich po takiej chamskiej odpowiedzi zraziłam i będę omijać z daleka
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2025, 15:30:30 wysłana przez qwerta »