Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : Adrian Budek December 30, 2011, 20:08:05

: Schab dojrzewający wujka Adriana
: Adrian Budek December 30, 2011, 20:08:05
Tym razem zrobiłem wędlinę bez chemii.
Sama sól kamienna i kolendra. Suszyło się 2 tygodnie. Wymaga jeszcze trochę dopracowania, ale i tak wyszło dobre. Jest to wędlina dla smakoszy. Na szczęście ja lubię "żywe" :)

(https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/397460_240546559347983_100001779215276_567350_1971705388_n.jpg) (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/397460_240546559347983_100001779215276_567350_1971705388_n.jpg)

Pozdrawiam
Adriano :)
: Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
: Alchemik December 30, 2011, 21:06:19
Sama sól kamienna i kolendra

Adrianie, nie wiedziałem, że tak się robi schab, hihi ;) wygląda smakowicie i na pewno różnicę da się wyczuć w pierwszym kęsie.

Zdrowia!
: Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
: Adrian Budek December 30, 2011, 22:09:57
No przyznam szczerze Alchemiku, że jednemu z moich synów nie smakuje bo sam czuje, że jest to smak rzadki, ale dobry. Będę kombinował z obróbką. Kolejną wędlinę dojrzewającą zrobię bez kolendry, ale dam czosnku i zmienię delikatnie sposób dojrzewania. W ciągu roku powinienem znaleźć odpowiedni zestaw :)
: Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
: ineslik December 30, 2011, 22:54:09
Brawo , brawo, chociaż przyznam , że sól i kolendra to pewnie smak dla konesera...
Może przyda Ci się wielokrotnie sprawdzona wersja estragon , czosnek niedźwiedzi ( "fusy" z wyciągu olejowego) i jałowiec (świeżo mielony plus fusy z jałowcówki).
Smaczego
: Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
: vitara January 02, 2012, 21:32:15
jak suszysz '? w pończosze?