Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : Adrian Budek November 13, 2011, 12:50:16

: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: Adrian Budek November 13, 2011, 12:50:16
Oto i moje ostatnie dzieło z nowej półtuszy :)

(http://www.legalnamuzyka.pl/ziola/szynka.jpg) (http://www.legalnamuzyka.pl/ziola/szynka.jpg)
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: stukam kopytkami November 13, 2011, 15:24:24
niezłe cudo.
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: stopi November 13, 2011, 19:26:32
Nieźle nieźle! U mnie też czasem znajomi robią takie smakołyki, głównie niestety na święta, ale jak jest to nie omieszkam skorzystać z oferty :) Szyneczki wychodzą wyśmienite, chociaż za każdym razem inne w smaku :) Aktualnie mam kiełbaskę wiejskiego pochodzenia. Cóż, mięso też jeść trzeba :) Zawsze marzyłem o zrobieniu takiej samodzielnie. Ojciec i dziadek kiedyś tam robił, ale aktualnie nawet nie ma już u rodziców zbytnio zwierząt poza kurami :)
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: Basia November 13, 2011, 22:56:57
A czym peklujesz?

Pozdrowienia :-)
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: Adrian Budek November 14, 2011, 08:09:50
Na początku łączyłem sól z saletrą, ale trwało to dłużej i zdarzało mi się niedopeklowanie. Zacząłem więc kupować azotyn sodu tzw. peklosól. Przy peklosoli przy niegrubych kawałkach mięsa i 7 dniowym peklowaniu nie robię nastrzyków, a mimo to mięso jest dobrze zapeklowane.
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: ineslik November 14, 2011, 08:25:02
dlaczego ja myślę, że saletra to trucizna ?
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: Adrian Budek November 14, 2011, 08:47:14
Inez masz rację zastosowanie saletry, azotynu sodu czy potasu ma swoją szkodliwość. Sama sól nie jest jednak wystarczająca do zabicia wszystkich rodzajów bakterii w mięsie.
Dlatego wolę użyć w miarę bezpiecznego azotynu sodu niż zatruć się np. jadem kiełbasianym.

Wszystko jest kwestią ilości.
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: ineslik November 14, 2011, 09:12:37
a to?
c) szynka lub polędwica parmęńska - sposób przygotowania zobaczony na wędliny domowe pl .

- dorodny niepeklowany kawałek schabu obtaczam w ziołach i soli
- 7 dni w lodówce ( odlewam wyciek obracam w tych ziołach i soli)
- wkładam taki kawałek w 3 pończochy i wieszam  wysoko w stodole
- czas wiszenia 20 do 40 dni. - zależy ile wytrzymam

(Vitara częstuje)
: Odp: Szynka pieczona peklowana wujka Adriana
: Adrian Budek November 14, 2011, 09:22:45
Znam i takie przepisy łącznie z tymi gdzie wędzi się dymem zimnym przez 14dni.

Niestety są to wędliny surowe i przeznaczone dla smakoszy. Ja używam pieczenia i parzenia doprowadzając temperaturę wewnątrz mięsa do 70 stopni C.
Jak dotąd nie spotkałem się jeszcze z przepisem przygotowania wędliny w solance (woda + sama sól) i  jej zachowania po sparzeniu lub pieczeniu.

Jeśli jednak taki przepis jest to z chęcią z niego skorzystam.