Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : agnesik12 November 05, 2014, 12:07:00

: mak
: agnesik12 November 05, 2014, 12:07:00
Czytam ostatnio o wapniu. Zapotrzebowanie dzieci ( w informacjach jakie znalazłam) to 800-1200mg. W 100g maku jest 1266mg wapnia. Czy mak można jeść na surowo? No mielić i dodawać do powiedzmy jogurtu?

Pozdrawiam,
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 05, 2014, 13:18:57
Nas surowo może być bardzo ciężkostrawny. Jednak bym go moczył po zmieleniu, żeby zmiękczyć.
: Odp: mak
: robin November 05, 2014, 13:44:26
Po moczonym za długo może boleć głowa.. objadałam się makiem jako dziecko takim prosto z makówki i nigdy nic mi nie było, warto sobie samemu poeksperymentować. Jakby nie było na surowo jest zupełnie jadalny :)
: Odp: mak
: zulu November 05, 2014, 13:51:46
Mak pojawia się również u św. Hildegardy. Muszę jednak odświeżyć pamięć, szperając po książeczkach.
: Odp: mak
: agnesik12 November 06, 2014, 08:11:56
No byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Zawiera naprawdę dużo wapnia ale jakoś się nie słyszy o maku inaczej jak w makowcu. Przynajmniej u mnie tak było. I dlatego teraz dylemat. Jeść na surowo czy nie?
: Odp: mak
: Basia November 06, 2014, 08:37:53
Jak byłam mała, to jedliśmy mak prosto z makówek - narkomani ani urzędnicy wtedy nie interesowali się makiem. Czasem część słomy makowej kupował Herbapol. Nikt z naszego towarzystwa nie miał żadnych skutków ubocznych. No, może za wyjątkiem luźniejszej kupki, ale to nie jest pewne, bo wszyscy wsuwali masę owoców o różnym stopniu nie/dojrzałości i wszyscy żłopali prawdziwe mleko.

Pozdrowienia :-)
: Odp: mak
: Mama November 06, 2014, 09:10:07
tez to pamiętam i żałuje, ze swoim dzieciom nie mogę pokazać jak rośnie mak, no moze pokazałam, ale degustacji nie było.
Jadąc przez Czechy całe pola maku przy autostradzie :> kilka km w sumie od Polski
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 06, 2014, 10:33:05
Zaryzykuję twierdzenie, że z moczonego maku (lub mielonego) łatwiej będzie organizmowi pozyskać potrzebne substancje, inaczej może przejść przez jelita nienaruszony, podobnie jak na przykład siemię lniane.
: Odp: mak
: docent November 06, 2014, 10:44:31
no niby tak się również rozpleniają gatunki, coś zje owoce a gdzieś dalej wydali nasiona z nawozem, czyli nie mielone nasiona na 99% przejdą całe przez układ pokarmowy
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 06, 2014, 17:17:37
Co roku w tym samym miejscu w ogrodzie wyrastają mi winogrona. Parę metrów wyżej jest narożnik budynku i parapet, na którym przesiadują ptaszory, no i robią co robić mają, czyli s.... ;)
: Odp: mak
: Sarenka November 06, 2014, 22:33:44
od zawsze jadlam surowy mak i wydawało mi się to normalne :) najczęściej dodaje do owsianek albo innych dań na slodko jako posypkę
: Odp: mak
: docent November 07, 2014, 09:58:22
od zawsze jadlam surowy mak i wydawało mi się to normalne :)
? a kto tu gdzie napisał, że to nie normalne
: Odp: mak
: SwojskaPiwniczka_pl November 13, 2014, 07:54:01
Jeżeli tylko Ci smakuje to czemu nie,ja akurat nie lubię surowego maku i też właściwości jakie ma nie są na tyle uwydatnione i widoczne abym się do niego przekonała. Co innego olej lniany czy czystek. Akurat także bardzo dobre w smaku:)
: Odp: mak
: agnesik12 November 13, 2014, 09:13:57
Dziękuję wszystkim za opinie. Coś jest z tymi ptakami i ich odchodami. A to daje do myślenia. Kilka razy zmieliłam mak i posypałam nim kaszę. Całkiem całkiem. Tylko dzieciaki się dziwiły co to za robaki  :P
: Odp: mak
: jolkaj November 13, 2014, 09:55:46
W tym roku zjedliśmy mak z typu "ozdobny" http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/maki_ogrodowe.jpg żyjemy i mamy się dobrze  :) Makówki ma jak 1:3 w stosunku do maku spożywczego ale jak się nie ma co się chce to dobre i to.

Ja mak rozbijam w moździerzu. Trochę zabawy jest ale też jest szansa że się przetrawi cokolwiek  :)
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 13, 2014, 13:19:22
Na marginesie: ktoś próbował kiełkować mak?  8)
: Odp: mak
: jolkaj November 13, 2014, 13:38:49
Temat kiełkowania, kisżenia, octowania...u mnie w domu jest bardzo drażliwy z powodów zapachowych  :o

Przyłączam się do pytania.
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 13, 2014, 13:41:40
Mi się pytają, co tak śmieciami wali (ocet jabłkowy i kapusta rządzą w kuchni). ;)
: Odp: mak
: docent November 13, 2014, 15:24:53
jak rzeżuchę :-) MjwT :D
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 13, 2014, 16:46:17
jak rzeżuchę :-) MjwT :D

Rozumiem, że w ziemi. Próbowałeś? Kiełkował? Można zrobić makowiec i poczekać kilka dni. ;)
: Odp: mak
: SwojskaPiwniczka_pl November 14, 2014, 08:40:07
Chyba w przypadku maku to jedyna szansa aby w jakiś sposób móc go zjeść,plus oczywiście trzeba mieć czas rozbić w moździerzu,to dla mnie osobiście zbyt czasochłonne zajęcie,a i w mojej opinii smakuje też mocno średnio:)
: Odp: mak
: docent November 14, 2014, 09:13:23
próbowałem kiełkować i kiełkował, ,,mak niebieski" ze Stonki ;D
: Odp: mak
: Moc jest w Tobie! November 14, 2014, 13:11:20
Też spróbuję. :)