Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : aSi January 16, 2014, 21:22:38

: Chleb z ziarnami
: aSi January 16, 2014, 21:22:38
Chleb wieloziarnisty jest pyszny, zwłaszcza z ziarenkami słonecznika, dyni, czarnuszki, siemienia lnianego itd. Ale mnie zastanowiła jedna rzecz. Wszystkie te nasionka są oleiste. Zawierają mniej lub więcej oleju. Temperatura dymienia oleju jest, zdaje mi, się 160 stopni. A chleb piecze się w temperaturze 200 przez godzinę. Czy przypadkiem te dodane nasionka nie zamieniają się w takie bombki przypalonego tłuszczu?
Pozdrawiam
a
: Odp: Chleb z ziarnami
: docent January 17, 2014, 09:18:06
ciekawe pytanie, ale przypalony tłuszcz jest tłuszczem utlenionym a przed utlenieniem tłuszczu w nasionach powinna bronić okrywa nasienna :-)przynajmniej w przypadku lnu i czarnuszki a reszta może zawierać kwasy tłuszczowe nasycone, które się tak mocno nie utleniają toteż można na nich smażyć. Po drugie to, że w piecu jest 200 stopni nie znaczy, że bochenek ma 200 stopni. Jak wyjdziesz z wanny jest ci zimno, bo woda parując z Ciebie pobiera z Ciebie energię i marzniesz a Ty się ochładzasz. To samo zjawisko jest w piecu. Bochenek jest w temperaturze termometru mokrego (tak się u nas mówi  ;))
: Odp: Chleb z ziarnami
: Klara January 17, 2014, 09:36:17
Bochenek jest w temperaturze termometru mokrego (tak się u nas mówi  ;))
Czyli co? Nie każdy tu jest docent'em... ;D
: Odp: Chleb z ziarnami
: docent January 17, 2014, 10:09:26
czyli woda parująca z niego również go ochładza i chebcio ma on niższą temperaturę niż panująca w piekarniku
: Odp: Chleb z ziarnami
: zulu January 17, 2014, 11:04:11
A dla komfortu bochenka w piekarniku wprowadźmy jeszcze katastopnie Celsjusza ;)
: Odp: Chleb z ziarnami
: docent January 17, 2014, 11:46:57
ja bym go piekł z antygrawitacją, wtedy chrupka skóra byłaby dookoła  8)
: Odp: Chleb z ziarnami
: Klara January 17, 2014, 12:52:10
A razowy, na zakwasie, z gryką, amant'usem, owsem i jęczmieniem, prażoną na zimno cebulą i suszonymi na słońcu hiszpańskim pomidorami, z dodatkiem pestek dyni zielonych i śrutu pszennego łamanego kołem, owinięty liściem chrzanu, pieczony na tłuczonych wałkiem silikonowym liściu kapusty włoskiej, wachlowany podczas procesu wypieku łodygami pokrzywy świeżej, we młynie na wodzie, pod bukowym lasem, nocą podczas pełni księżycowej, w towarzystwie księżycówki -  przy uwzględnieniu antygrawitacji (metody podawanej przez naukę polską) i zapewnieniu komfortowych warunków dla bochenka w piecu i piekarza w fartuchu - wg znanego, światowej sławy zielarza - bedzie ok?
: Odp: Chleb z ziarnami
: Basia January 17, 2014, 13:43:26
Brzmi pysznie :-)
: Odp: Chleb z ziarnami
: docent January 17, 2014, 14:28:49
no jeszcze trzeba pomyśleć czym piec opalać ale zbliżamy się do ideału  ;D
: Odp: Chleb z ziarnami
: Klara January 17, 2014, 14:57:28
no jeszcze trzeba pomyśleć czym piec opalać ale zbliżamy się do ideału  ;D

Pieczony na Kurpiach.
: Odp: Chleb z ziarnami
: aSi January 19, 2014, 22:45:13
Zgadza się. W środku bochenka nie będzie 200 stopni. Podejrzewam, że gdzieś od 80 do 90 stopni. Ale na powierzchni temperatura będzie o wiele wyższa. Nie mniej dla omega 3, omega 6 te temperatury będą za wysokie i się kwasy utlenią. Nieprawdaż?
a
: Odp: Chleb z ziarnami
: docent January 20, 2014, 09:08:27
no rację masz niewątpliwie, że tak będzie o ile będzie duża dyfuzja tlenu w głąb ziaren. Podejrzewam, że prawda leży po środku.
: Odp: Chleb z ziarnami
: Basia January 20, 2014, 13:02:21
A może by tak te ziarenka tylko pogotować i zrobić kaszę? W końcu, po co komu chleb? ;-)

Pozdrowienia :-)