Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : aSi January 10, 2014, 17:26:37

: Surowy burak
: aSi January 10, 2014, 17:26:37
Witam,
czy coś jest nie tak w surowym buraku, ewentualnie w świeżym soku wyciśniętym z surowego buraka?
Zjadłem ostatnio surowego buraka i czułem się po nim jak bym miał lekkie zatrucie.
W różnych poradach widniejących w internecie są wskazania dotyczące surowego soku z buraka. Wycisnąć, włożyć do lodówki i spożywać na drugi dzień, bo świeży może zaszkodzić. Ale nigdzie nie znalazłem miarodajnej informacji, dlaczego może zaszkodzić.
Czy ktoś mógłby sprawę tą wyjaśnić?
Pozdrawiam
a
: Odp: Surowy burak
: docent January 11, 2014, 20:34:05
może jadłeś pierwszy raz? organizm się musi przyzwyczaić. Sam próbowałem kupnego soku i samoróby i potwierdzam, że takie zjawisko występuje i, że przemija. Jedna podejdź proszę do tego z głową gdyż burak zawiera więcej kwasu szczawiowego niż ma wapnia w sobie, czyli będzie wiązał wapń z Twojego organizmu w przyszłości wiązać się to może z kamieniami w nerkach ???
: Odp: Surowy burak
: Dondarrion January 12, 2014, 00:59:36
gdyż burak zawiera więcej kwasu szczawiowego niż ma wapnia w sobie, czyli będzie wiązał wapń z Twojego organizmu w przyszłości wiązać się to może z kamieniami w nerkach Huh?
Eeee, to ile wy tego soku pijecie?! Jak się kamieni boicie, to lepiej przestańcie pić herbatę (ręce precz od Buraka!)
: Odp: Surowy burak
: Klara January 12, 2014, 11:49:50
...podejdź proszę do tego z głową gdyż burak zawiera więcej kwasu szczawiowego niż ma wapnia w sobie, czyli będzie wiązał wapń z Twojego organizmu w przyszłości wiązać się to może z kamieniami w nerkach ???
Docent, pisząc to co zacytowałam, masz na myśli buraki surowe? A ugotowane, jak to będzie po ugotowaniu buraków z tym kwasem szczawiowym? A kiszone (zakwas buraczany)?
: Odp: Surowy burak
: Dondarrion January 12, 2014, 17:44:38
Nie ma znaczenia ugotowane czy surowe, przecież kawę i herbatę gotujesz. Może dlatego w niektórych kulturach "narodowych" dolewa się obligatoryjnie do tych trunków mleko. Pewnie też dlatego klasyczna szczawiowa jest z jajkiem i śmietaną. A z botwinki często robi się chłodnik z kwaśną formą mleka.
 Ale bez przesady, przecież nic nie je się "samo" i wyłącznie, a nawet jak to jest sok tylko z buraka to ile go wypijesz? I jak często będziesz go pić? I tylko na soku przez tydzień? Trzeba by się rozejrzeć wśród ludzi na diecie raw i zielonych koktajlach czy faktycznie częściej mają kamienie. A Burak:) ...to super smaczne i wdzięczne warzywko, które oprócz kwasu szczawiowego ma masę innych składników i z tej okazji zjedliśmy go dziś na obiad:)
P.S. Kiedyś jak byłam jeszcze bardziej łatwowierna niż obecnie, przeczytałam u Tombaka,że ludzie mają kilogramy złogów w jelitach i na tę okoliczność autor zalecał picie przez kilka dni soków warzywnych wyłącznie. Może jak ktoś waży 120 kg to  kilogramy złogów ma...W każdym razie po dwóch dniach miałam gdzieś te potencjalne złogi i te soki - chciałam coś ugryźć. Nie wiem czy to miał błonnik wymiatać jelita, czy właśnie kwas szczawiowy miał te złogi rozpuszczać, ale większość ludzi długo na samych sokach czy tych zielonych koktajlach nie pociągnie, w końcu po coś mamy zęby.
: Odp: Surowy burak
: docent January 13, 2014, 08:56:12
chciałem tylko wskazać na fakt, że kwasu szczawiowego jest dużo w buraku. Ogólnie mechanizm powstawania kamieni w nerach nie jest wyjaśniony na 100%. wiadomo, że pojawia się zarodek (np fragment tkanki) i wokół niego krystalizują związki wapnia. Jednak związek to ma też małą ilością przyjmowanych płynów. Stężenie soli w moczu przekracza granice rozpuszczalności i robią się cegły. Podejrzewam, że składy potraw są skomponowane tak a nie inaczej i to z czegoś wynika, jak ta szczawiowa z jajkiem i śmietaną.
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie czy będzie różnica między gotowanym a surowym, wiem tylko tyle, że kwas nie ulegnie cudownej anihilacji i woda w której gotujesz buraka na pewno wyciągnie trochę kwasu razem zresztą tak też bedzie z antocyjanami i innymi pożytecznymi rzeczami. Może do całości wszamać trochę kiełków i będzie ok.

Co do potencjalnych złogów i czyszczeniem tego sokami warzywnymi to zgodzę się z tym, że wymaga to samozaparcia  :D

(...)przecież kawę i herbatę gotujesz(...)

wodę na to, to jo ale taki długi proces ekstrakcji prowadzisz? :D
: Odp: Surowy burak
: Dondarrion January 13, 2014, 10:07:43
wodę na to, to jo ale taki długi proces ekstrakcji prowadzisz? Cheesy
Wszystko w garze gotuję, dodaję przyprawy w "świętej kolejności", więc minimum kwadrans trwa ekstrakcja, tu mnie nie złapałeś na konfabulacji :P
: Odp: Surowy burak
: Basia January 13, 2014, 10:33:03
Podobno korzeń buraka zawiera mniej kwasu szczawiowego, niż liście.
To by się zgadzało - korzeń jest słodki, a nie kwaśny, a liście są "szczawiowe".

Pozdrowienia :-)
: Odp: Surowy burak
: kaminskainen January 13, 2014, 14:35:50
P.S. Kiedyś jak byłam jeszcze bardziej łatwowierna niż obecnie, przeczytałam u Tombaka,że ludzie mają kilogramy złogów w jelitach...

Dziwne i absurdalne są te "runy" czy psychozy "złogowe" - wynikałoby z tego, że mamy totalnie spartaczone organizmy które na skutek naturalnych procesów "zatykają" się totalnie na każdej linii, włacznie z prostą rurą do odprowadzania kału. Tymczasem medycyna nie zna zjawiska przylegania mas kałowych do jelita grubego (one się slizgają po prostu ;) a kamienie kałowe owszem, występują - ale odpowiednio rzadko, w organizmie rzeczywiście niedomagającym czy, przykro mówić, nieco spartaczonym (np. na tle genetycznym - każdy ma zresztą jakiś drobiazg spartaczony na tej zasadzie :)
: Odp: Surowy burak
: docent January 13, 2014, 15:34:31
(...) "zatykają" się totalnie na każdej linii, włacznie z prostą rurą do odprowadzania kału(...).  nie zna zjawiska przylegania mas kałowych do jelita grubego(...)

w procesach membranowych się to nazywa fouling a że membranowe procesy to wsumie zasada odżywiania i oddychania organizmów to może tak być..........że się kupa klei
: Odp: Surowy burak
: kaminskainen January 13, 2014, 15:40:42
No znam fouling - na jego skutek powstaje tzw. "placek filtracyjny" :)
Więc móc może - co też napisałem, zdarzają się kamienie kałowe. Raczej rzadkie i u bardzo schorowanych ludzi.
: Odp: Surowy burak
: Moc jest w Tobie! January 13, 2014, 17:05:41
aSi, sądzę, że ewentualne dolegliwości po spożyciu surowego buraka lub soku z niego (innych, twardych warzyw również), mogą wynikać z niedokładnego pogryzienia lub zbyt szybkiego wypicia. Proces trawienia zaczyna się już w ustach, a więc pijąc sok, niejako pomijasz ten etap, stąd zalecenia, aby pić sok powoli, małymi porcjami, mieszając dokładnie ze śliną.

Burak jest też bardzo słodki (energetyczny), więc jeżeli wypijesz sporą porcję świeżo wyciśniętego soku, możesz nieco zaburzyć gospodarkę cukrową, ale jeżeli zrobisz to powoli, jak piszę wcześniej, to nie powinno być żadnych problemów, no chyba, że buraki było mocno nawożone chemią, to i żadna rada nie pomoże, bo organizm będzie musiał to przerobić...

U mnie sprawdza się też zasada, żeby surowe buraki (w różnej postaci) spożywać w godzinnych (przynajmniej) odstępach czasu od zjadania innych produktów. Czyli jak najbardziej "na czczo".
: Odp: Surowy burak
: kaminskainen January 14, 2014, 10:01:09
Bardzo rozsądne uwagi!
Pamiętajmy jednak, że ślinę ciągle połykamy i wypite na czczo pół szklanki buraczyny tak czy inaczej swoją pepsynę dostanie, ze śliną się zmiesza - więc bez wielkich strachów.
Dodam sugestię Doktora (wiadomo którego ;) że warto ten sok, trzymany w lodówce, stabilizować dodatkiem kwasu - cytrynowego lub askorbinowego. Ja dodaję żonie ok. małej płaskiej łyżeczli wit. C na litr.
: Odp: Surowy burak
: aSi January 16, 2014, 21:16:17
Niestety dalej nie wiem dlaczego podtrułem się surowym burakiem. Na pewno wiem, ze nie przez kwas szczawiowy.
Jadam wszystkie surowe warzywa - pietruszkę, marchewkę seler, kapustę. Po nich nie mam żadnych sensacji. Więc sposób gryzienia nie ma znaczenia. Zbyt duża dawka węglowodanów powoduje wzrost cukru we krwi ale nie zatrucia.
Świeżego soku z buraka nie piłem (nie odważyłem się), tylko taki po kilku godzinach stania w lodówce. I nic się nie działo.
Więc zagadka dalej jest nie rozwiązana.
Może ktoś chciałby zaeksperymentować i zjeść surowego buraka, albo świeżo wyciśnięty sok z niego i podzielić się wrażeniami.
Pozdrawiam
a
: Odp: Surowy burak
: czekam January 27, 2014, 16:49:23
A jaka jest dopuszczalna ilość soku z buraka, którą dziennie móżna pić? I czy mogę codziennie?
: Odp: Surowy burak
: zulu January 28, 2014, 07:24:45
Czasem przy obróbce barszczowych buraczków, jeszcze w surowej ich fazie sporo plastrów miast  lokować  w garze, chowałem je we własnej gębie. Sensacyj żadnych jeszcze do tej pory nie uświadczyłem. jednak przypomina mi się opowiadanie pewnego fajnego masażysty z iwonickiego sanatorium. Opowiadał on jak to jeszcze w czasach jego średniej szkoły lubił wyczynowo pobiegać. Często popijał ten pan soczek pozyskiwany z grządkowych marchewek i czerwonych buraczków. Jako, że marchewka prędzej "wyszła" z grządki, pozostało mu popijać praktycznie soczek z samych buraczków. Był pewien efekt uboczny - działanie dopingowe. W sezonie biegowym, kiedy wspomagał się początkowo nieświadomie szklaneczką takiego soku, a później już z pełną premedytacją ;) nie było zawodów, po których pudło nie poczułoby jego ciała dociążonego jednym z kruszców. O żadnych ujemnych skutkach buraczanego dopalacza ów pan nie wspominał.
O podobnym działaniu wyczytałem gdzieś w literaturze.
: Odp: Surowy burak
: docent January 28, 2014, 08:43:29
racja bo sok z buraków to tzw, booster NO, na siłce też to zaobserwowałem  :)
: Odp: Surowy burak
: Klara January 28, 2014, 08:51:23
...nie było zawodów, po których pudło nie poczułoby jego ciała dociążonego jednym z kruszców.
Ale o co chodzi? ???
: Odp: Surowy burak
: zulu January 28, 2014, 09:17:25
Posłużyłem się tajemnym kodem ;)
Pudło = podium
ciało dociążone kruszcem = zawodnik udekorowany złotem, srebrem lub brązem.
Oto cała tajemnica :)
: Odp: Surowy burak
: Klara January 28, 2014, 10:15:13
A...
Spoglądam w szklaną kulę i widzę: powinieneś przestać zadawać się z nauką polską, w osobie docenta, albowiem pod Jego wpływem przestajesz pisać jasno, czytelnie, a to źle, bo za to Cię najbardziej cenię na tym forum...

A docent, jak tak dalej będzie pakował i zasilał się NO boosterami, to szybko podzieli smutny los Burneiki, zwanego Hardcorowym Koksu, czyli małżonka pójdzie sobie w siną dal, zabierając ze sobą całą kasę... ;D
Tak to widzę... W szklanej kuli... Więc, Panowie, nie idźcie tą drogą! 8)
: Odp: Surowy burak
: zulu January 28, 2014, 10:38:15
Reprymenda przyjęta :)

Jednak docent poruszył ciekawą z pewnego punktu widzenia kwestię. Chodzi mianowicie o boostera NO, czyli aby nie zostać posądzonym raz kolejny o tajemne kodowanie ;) powiem prosto - wzmacnianie tlenku azotu w aspekcie jego oddziaływania na wydolność organizmu.
Coś mi się obiło po czerwonych ze wstydu na wspomnienie tamtej informacji  uszach  :) :-X, iż podobny efekt wykorzystują twórcy słynnej niebieskiej pigułki.
... czyżby zatem niebieską pigułę można było zastąpić czerwienią surowego buraczka                                                                                 ( w pewnym stopniu oczywiście  ) ???
: Odp: Surowy burak
: Klara January 28, 2014, 11:14:12
podobny efekt wykorzystują twórcy słynnej niebieskiej pigułki.
... czyżby zatem niebieską pigułę można było zastąpić czerwienią surowego buraczka               ( w pewnym stopniu oczywiście  ) ???
Zanim docent to sprawdzi i opatentuje, to jest jeszcze inny, obecnie modny, sposób na witalność: zamiast niebieskiej pigułki - chleb.  :o  Jak donoszą panowie na innym forum szał jest! ;D i to po jednym wypieku!

http://www.jadlonomia.com/2013/04/chleb-zmieniajacy-zycie.html
Podobno chodzi o nasiona szałwii hiszpańskiej - chia.

: Odp: Surowy burak
: ` January 28, 2014, 12:19:06
Facet zasilony NO boosterami (od dziś już wiem co oznacza ten skrót :) ) i niebieską pigułką , spojrzawszy w lustro zobaczy Herkulesa.
(http://damsko.pl/demot/0_0_0_2115907310_middle.jpg)
: Odp: Surowy burak
: docent January 28, 2014, 12:30:51
A docent,(....)  tą drogą! 8)

Przetrzyj pierwej te kulę z kurzu zanim wróżyć zaczniesz ;-), żadnych losów nie zamierzam podzielać zwyczajnie staram się dbać o siebie.   :)
: Odp: Surowy burak
: Tikamthe February 20, 2014, 10:53:09
Posłużyłem się tajemnym kodem ;)
Pudło = podium
ciało dociążone kruszcem = zawodnik udekorowany złotem, srebrem lub brązem.
Oto cała tajemnica :)

...a już myślałem, że to znowu ktoś piwem na tym forum częstuje 8)
: Odp: Surowy burak
: robin February 20, 2014, 16:42:07
No w życiu bym się nie spodziewała, że z tego forum się dowiem że Koksu bierze rozwód:D:D:D

Mi surowy burak jednak szkodzi. Sok też o ile nie jest przecedzony - jak przecedzony przez drobne sitko i rozcieńczony wodą to ok. Obstawiam że ten błonnik buraczany jest zbyt drażniący..
: Odp: Surowy burak
: freshbynature February 23, 2014, 09:06:17
Witam

Witam
Burak w mojej diecie jest od lat ale.... Początkowo sie zachwyciłem jego mozliwościami trawiennymi , oczyszczającymi i (szczególnie) pobudzajacymi. Iw ąłsnie te pobudzające spowodowałyże zażywam go w cyklach po okresie dłuższego zażywania zauważyłem że jestem znadto pobudzony i zaczęłem kiepsko sypiać. W obecnej sytuacji jadam buraka przez dwa tygodnie i robię trzy tygodnie przerwy zastępując go innym dobrodziejstwem.
Odkrycie tego że że sok z buraków powoduje dwukrotny wzrost stężenia azotanów we krwi i zmniejsza tempo zużywania przez mięśnie adenozyno trójfosforanu, który jest głównym źródłem energii, dzięki czemu pracują one bardziej efektywnie przy znacznie mniejszym zużyciu tlenu jest odkryciem przełomowym ale w mojej opinii z burakami trzeba postępować mądrze i ostrożnie  biorąc pod uwage kwestię występujących w nim szczawianów( radze poczytac głebiej o nich) i łaczenia go z innymi produktami...
Pozdrawiam- Fresh
: Odp: Surowy burak
: tomczan February 23, 2014, 16:14:06
W obecnej sytuacji jadam buraka przez dwa tygodnie i robię trzy tygodnie przerwy zastępując go innym dobrodziejstwem.

a co to za dobrodziejstwo ?

z burakami trzeba postępować mądrze i ostrożnie  biorąc pod uwage kwestię występujących w nim szczawianów( radze poczytac głebiej o nich) i łaczenia go z innymi produktami...

w buraku jest kwas szczawiowy, który wiąże w organizmie wapń w szczawiany wapnia, czy brak łączenia buraka z produktami które zawierają wapń nie wystarczy żeby się przed tym uchronić ? czy wapn mimo wszystko jest jakoś z tego organizmu wyciągany ?

: Odp: Surowy burak
: freshbynature February 24, 2014, 07:21:16
Witam

Dobrodziejstwa stosuje w zależności od moich potrzeb. Człowiek , który cwiczy naturalnie i chce mieć porządne efekty musi działac wysoce detalicznie patrzec na każdy kęs. Osoba , która zażywa doping , suplementy może pewne sprawy ominąc ,ale to dziła tylko wtedy kiedy jest na przysłowiowym "soku". Rozczarowanie przychodzi kiedy doping trzeba odstawić wtedy z herosa zostaje smutny zrozpaczony mały pan... To tak na marginesie aby Co , mktórzy to czytaja nie sadzili że naturalni tez istnieja i moga np. podnieśc 160 kg. na przysłowiowa klatę:) Najwiecej dobrodziejstw stosuję w okresie budowania masy , ale w fazie dorzeźbiania muszę łaczyć warzywa z ziołami co daje bardzo dobre efekty. Wszystko to robie pod kątem bardzo dobrej znajomości swojego organizmu , ale i tak sie zdarza ze zaskakuje mnie totalnie:). Napisz konkretnie w czym chciałbys sie wspomóc a ja postaram sie mądrze na to odpowiedzieć.

Co do reakcji zachodzących pod wpływem szczawianów jest kilka szkół , które wieszczą rózne opinie.... Ja wyznaje opinie że każdy składnik zazywany zbyt długo odkłada swój nadmiar w organixmie a co z tym idzie przestawia naturalne szyki i walczy z nim... Dlatego na forach kulturystycznych walczę z kreatyną , ale to juz inna bajka...

Pozdrawiam - Fresh
: Odp: Surowy burak
: docent February 24, 2014, 09:49:15
hmm po mojemu to zagęścić sok buraczany na wyparce dodać jonów Ca2+ i wytrącić szczawian wapnia i gotowe ;-)
: Odp: Surowy burak
: kasha February 24, 2014, 20:25:16
A jak ma się to do kiszenia buraczków i picia powstałego z nich soku?

JAk mi się ukwaszą buraki to piję sok przez tydzień, potem przerwa na kiszenie i znów je żłopię  :P
: Odp: Surowy burak
: docent February 25, 2014, 08:07:10
z tego wynika, że w biegu na 100m kruszcem by Twoje ciało z pewnością obciążono. A tak z ciekawości to ile Ty tego soku miesięcznie wytrąbisz?
: Odp: Surowy burak
: tusia221 February 11, 2015, 10:38:07
A jak ma się to do kiszenia buraczków i picia powstałego z nich soku?

JAk mi się ukwaszą buraki to piję sok przez tydzień, potem przerwa na kiszenie i znów je żłopię  :P

No właśnie,jak to sie ma do zakwasu buraczanego,czy poprzez ten proces ten kwas szczawianowy nie jest neutralizowany?
: Odp: Surowy burak
: docent February 12, 2015, 08:58:43
obawiam się, że nie tusiu :(  bowiem w kiszeniu (fermentacji beztlenowej) cukier zawarty w surowcu przekształca się do kwasu mlekowego a szczawiowy w tej reakcji raczej nie bierze udziału toteż zostaje w środowisku
: Odp: Surowy burak
: Basia February 12, 2015, 11:31:53
W korzeniach nie ma za dużo szczawianów, one siedzą głównie w liściach.

Pozdrowienia :-)
: Odp: Surowy burak
: MitziCaspar March 28, 2015, 16:56:08
Trochę się przestraszyłam Waszymi postami. Z uwagi na moją chorobę muszę uważać na stawy, natomiast buraki jem ostatnio jak szalona: kiszone, ugotowane, rzadko surowe. Tak mi smakują. Kiedyś piłam codziennie sok z całego pęczka pietruszki i po tygodniu już wyszło w moczu. Z burakiem, gdybym przesadziła, będzie tak samo?

: Odp: Surowy burak
: Basia March 28, 2015, 19:33:09
Smacznego :-)

Po prostu dużo pij. Buraki są zdrowe, a jeśli masz buraczany "napad" to znaczy, że coś z nich potrzebujesz.

Pozdrowienia :-)
: Odp: Surowy burak
: jaro0106 March 30, 2015, 23:10:56
Przygotowuje się do testów na zwierzętach, trochę czytałem i są dosyć sprzeczne opinie dotyczące zwiększonej wydolności . Jedni twierdzą że tylko surowy lub kiszony sok z buraka ma takie działanie obróbka termiczna ma niszczyć jego potencjalne właściwości prowydolnościowe. Druga sprawa zastanawiam się czy na wyniki wydolnościowe ma wpływ ciągłe podawanie soku non stop czy wystarczy np podać go jakiś okres czasu przed wysiłkiem np 24 lub 48 h może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie. Kolejna sprawa czy ktoś stosował ekstraktów lub sproszkowanego korzenia czy efekt był podobny jak przy soku ?
Co do szczawianów to jest wiele produktów spożywczych w których występuje dużo więcej szczawianów jak w korzeniu buraka ( szczaw, rabarbar ) ale także bardzo popularne produkty które spożywamy na co dzień włącznie ze zbożami, szczawiany w kontakcie z wapniem tworzą związki szczawiany wapnia które są w zasadzie obojętne dla organizmu ważne jest że wapń który neutralizuje szczawiany nie był naszym wapniem z organizmu tylko wapniem który znajduje się w pożywieniu spożywanym razem z produktami zawierającymi szczawiany.
: Odp: Surowy burak
: Renia March 31, 2015, 08:22:42
Co do szczawianów to jest wiele produktów spożywczych w których występuje dużo więcej szczawianów jak w korzeniu buraka ( szczaw, rabarbar ) ale także bardzo popularne produkty które spożywamy na co dzień włącznie ze zbożami, szczawiany w kontakcie z wapniem tworzą związki szczawiany wapnia które są w zasadzie obojętne dla organizmu ważne jest że wapń który neutralizuje szczawiany nie był naszym wapniem z organizmu tylko wapniem który znajduje się w pożywieniu spożywanym razem z produktami zawierającymi szczawiany.
Mądra wypowiedź. Nazwa miejscowości uzdrowiskowej Szczawno-Zdrój (na Dolnym Śląsku) związana jest z dużą zawartością szczawianów w wodzie. Uzdrowisko charakteryzuje się przecież wodami leczniczymi...

: Odp: Surowy burak
: docent March 31, 2015, 08:27:51
a czy w zbożach to nie fiytyniany lub coś w ten deseń są?
: Odp: Surowy burak
: kuneg December 09, 2018, 15:40:27
Całkiem niedawno koleżanka podarowała mi ok. 0,5 l zakwasu buraczanego. Ucieszona łyknęłam sobie z gwinta tak z 80 ml. Jakież było moje zaskoczenie, jak mnie przeczyściło - jak tego przysłowiowego psa po jagodach.
Duszone buraki na maśle, to ja często jadam, ale zakwasu pierwszy raz próbowałam. Potem doczytałam, że surowe buraki mogą przeczyszczać, co mi się ewidentnie przydarzyło. Zakwas wszak na surowych się robi...
Teraz popijam po 1 łyku co 2 dni, żeby kiszki mi się przyzwyczaiły.  :)
: Odp: Surowy burak
: Rossa December 28, 2018, 18:04:29
https://onkokuchnia.blogspot.com/2014/04/sok-z-burakow-moze-szkodzic-pacjentom.html

mnie sok z surowego buraka bardzo pomaga na zaparcia. piję raczej mało bo z ok. 1 buraka 1x dz. 2-3x/tydz. w połączeniu z sokiem z 2 marchewek i jabłka. trudno teraz o inne warzywa z dobrego źródła.
: Odp: Surowy burak
: zielarz polski December 28, 2018, 18:32:47
Z tego co pamiętam z konferencji onkologicznej to zdecydowanie lepiej było pić (w przypadku anemii i po konsultacji z lekarzem) sok z granatów niż z buraka.
: Odp: Surowy burak
: Rossa January 04, 2019, 11:26:47
Tak granatow ani soku z granatow nie wolno przy niektorych lekach np herceptynie
: Odp: Surowy burak
: szyszka March 17, 2019, 21:59:33
racja bo sok z buraków to tzw, booster NO, na siłce też to zaobserwowałem  :)

Fakty, sok z buraków może być dobrym naturalnym boosterem NO dla sportowców, ale również zwiększać sprawność seksualną - co może być dla co niektórych dodatkowym atutem. Tlenek azotu jest jedną z substancji potrzebnych do prawidłowego działania mechanizmu wzwodu.