Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : aura March 15, 2013, 22:52:18

: pasta na chleb
: aura March 15, 2013, 22:52:18
Witam :)

z czego można zrobić pastę na chleb, zależy mi na dłuższym przechowywaniu. Mam dostęp do mięsa sklepowego, odpada nabiał. Może na bazie jagiełki (ostatnio usmażyłam z niej kotlety i została rozpoznana jako jajko )?.
Macie jakieś przepisy?

pozdrawiam
: Odp: pasta na chleb
: monika b. March 16, 2013, 16:45:37
Właściwie można zrobić pasty ze wszystkich strączkowych (fasolki, soczewice, i.t.p) oczywiście muszą być ugotowane. Ostatnio bardzo fajna wyszła mi z soczewicy zielonej z kaszą jęczmienną. Gotowałam oba składniki do miękkości i do całkowitego odparowania nadmiaru wody. W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzałam klarowane masło (ale może być inny tłuszcz) i zeszkliłam cebulkę posypaną kurkumą (dowolna ilość). Wrzuciłam na cebulę mieszankę soczewicy i kaszy i przesmażyłam krótko. Dołożyłam łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego i smażyłam do momentu aż całość uzyskała pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Można na szklącą się cebulę dorzucić czosnek i kmin rzymski lub paprykę. Wariacji jest na temat sporo :) Pasta z pewnością jest bardzo wartościowa, jeśli chodzi o składniki odżywcze.
Można również ugotowaną do miękkości fasolę lub soczewicę zmiksować z czosnkiem, oliwą i przyprawami.
Pozdrawiam
: Odp: pasta na chleb
: aura March 16, 2013, 18:32:12
dzięki, właśnie tak kombinowałam z soczewicą, grochem, itp...
tylko stare nawyki żywieniowe mocno się zakorzeniły i połączenie chleba z grochem na kanapce wydawało mi się dziwne.... ::)

jakby ktoś miał jeszcze fajne przepisy to chętnie skorzystam
 ;)
: Odp: pasta na chleb
: tusia221 March 16, 2013, 19:56:31
aura,a co to ta jagiełka jest?
: Odp: pasta na chleb
: Mama March 16, 2013, 23:04:53
kasza jaglana :D
: Odp: pasta na chleb
: kaminskainen March 18, 2013, 09:00:20
Fajna jest pasta z ciecierzycy i sezamu wg przepisu Ciesielskiej ;)
Z czasów studenckich pamiętam kolegę wegetarianina - pasztety robił najrozmaitsze i smaczne, używał grochu, ryżu i w ogóle wszelkich "ziaren" i "guzików" ;)
: Odp: pasta na chleb
: Katarzyna March 18, 2013, 10:48:51
Można zrobić z jajek ugotowanych na twardo z zieleninką np. natką.
: Odp: pasta na chleb
: chlorofilka March 21, 2013, 12:35:21
o z jajek na twardo jest bardzo dobra pasta, ja wrzucam jeszcze majonez bo lubię :D i wszelką zieleninę (jak nie było śniegu na początku marca wynalazłam w ogródku pięknie przezimowane gwiazdnice i oregano)
: Odp: pasta na chleb
: madonnas March 23, 2013, 16:12:42
Można zrobić z jajek ugotowanych na twardo z zieleninką np. natką.
Ja mam taki 'luksus', że hoduję kilkanaście kurek i koguta, więc mam swojskie jajka :P Przynajmniej wiem co kury jedzą, bo to co się w sklepie kupuje to nigdy nie wiadomo.
: Odp: pasta na chleb
: ineslik March 23, 2013, 17:43:40
Ja mam taki 'luksus', że hoduję kilkanaście kurek i koguta,
witaj w klubie!
: Odp: pasta na chleb
: Ingwer March 29, 2013, 22:55:35
Wejde moze z off, ale mam pytanie do Inez ...
czy kurka zielononozka moze byc razem z innymi kurami?
jakie kurki sa najlepsze na nioski, a jakie na mieso?
1-go maja jest targ we Francji, wybieramy sie na "zakupy" ;)
chce kupic 2 kurki na jajka i 2 -3 na mieso ...
a doswiadczenia - zadnego ...  :(

Pasty do chleba robie najczesciej na twarozku 40%.
Jeszcze od ubieglego roku mam pesto z czosnku niedzwiedziego,
z kurdybanka, gwiezdnicy, z nasturcji.
Mieszam, doprawiam kolendra, pieprzem, kurkuma,
i co tam jeszcze z apetytem przyjdzie ...
dodaje zielony pieprz z zalewy. Mozna dodac ajvar, przecier pomidorowy.
Smaczne pasty twarogowe sa z gruba sola i kminkiem, (podprazone na patelni)
z mieszanka nasion -  slonecznik, dynia, czarny kminek, sezam, siemie lniane -
podprazane na patelni .
Twarogi tobie z przerozna zielenina, z mielonymi pieczarkami.
Na ile fantazja pozwala.
Do kazdej pasty twarogowej dodaje smakowy olej. :D

: Odp: pasta na chleb
: ineslik March 30, 2013, 17:25:08
jadłam dzisiaj pyszną pastę, skład chwilowo utajniony  :'( Jedyne, co udało mi się ustalić to kiszony czosnek i oliwa z oliwek.

polecam pasty na bazie awokado, fajna konsystencja. Jedyny minus , że trzeba od razu zjeść. Avocado bardzo szybko się utlenia.

Ingwer smacznie podpowiada: kminek, goździki, kolendra,, kminek podprażone przed zastosowaniem w potrawie są bardziej aromatyczne. Tak robi się w kuchni indyjskiej.

Co do kur. Na jajka mam zielononóżki, bo to kurki bardzo odporne. Nie łapią infekcji, znoszą każdą pogodę, kiedy tylko widzą odrobinę zieleni są samowystarczalne. Zdobędą sobie same, co im potrzebne. Inne takie komandoski to kurki araukany, bez ogonów, niosą zielone jajka. Możesz trzymać razem różne kurki.
: Odp: pasta na chleb
: Basia March 30, 2013, 18:16:27
1-go maja jest targ we Francji, wybieramy sie na "zakupy" ;)
chce kupic 2 kurki na jajka i 2 -3 na mieso ...
a doswiadczenia - zadnego ...  :(

Kup sobie kilka pisklaków i statystycznie wyjdzie, że kilka z nich to będą kogutki, które jajek znosić nie będą, ale za to będą ozdabiać podwórko i robić za budzik, ku radości domowych śpiochów i sąsiadów.

Pozdrowienia i wesołych Świąt :-)
: Odp: pasta na chleb
: bapona April 01, 2013, 18:35:17
Ostatnio zrobił mój syn (wg przepisu Bożeny Żak-Cyran; trochę zmodyfikowana):
Do 2,5 szkl wrzątku wsypać
1,5 szkl ziaren słonecznika i wlać
1-2 łs oleju z winogron
Gotować ok. 15 minut. Dodać:
3 łs ugotowanego ryżu
chili
pieprz
4-5 ząbków czosnku (ilość zależy od gotującego  :)
sól,
sos sojowy (ew. dolać trochę zimnej wody)
zieloną pietruszkę/koperek
Zagotować. Zmiksować na gorąco. Gdy stygnie - tężeje.

Wykonanie nietrudne  ::). Młodzieniec daje radę  ;D

łs - łyżka stołowa.
: Odp: pasta na chleb
: ineslik April 05, 2013, 18:27:29
mój aktualny nr 1 to prażone nasiona konopne, zmielone, zmieszane z oliwą i twarogiem
: Odp: pasta na chleb
: ewula K April 08, 2013, 21:57:49
Dłuższe przechowywanie, czyli o jakich przedziałach tutaj mówimy, przecież chyba zawsze można coś zamrozić i potem również jest świeże
Myślę, że jednak nie...zawsze wartościowsze jest to co świeże.
: Odp: pasta na chleb
: Ingwer April 16, 2013, 14:04:12
Dziewczyny - Inez - Basiu -
slicznie dziekuje za odpowiedz  :D
Ps. z kogutkami to "troche problem" ...  :(
fatalni sasiedzi ... sasiadka miala PIEKNEGO koguta,
lubil budzic w przepiekny sposob cala okolice!
(osobiscie uwazam to za przepiekna "muzyke" )
sasiedzi zmusili sasiadke do "zamkniecia mu dziobka ... ::) :(
mnie sie dostaly na usilna prosbe przepiekne piora z jego ogona ...

Co do past - proponuje w chwili obecnej wiosenne zieleninki
z twarozkiem i olejem lnianym -  (dr Budwig  ;D)
twarozek + pasty : chilli, wasabi - chinski chrzan (ostry), sambal manis (ostra).
nasionka lnu i kozieradki do tego ...
Pozdrawiam  :D
: Odp: pasta na chleb
: monika b. April 16, 2013, 20:35:10
Do pozyskania jest już cała masa fajnych dodatków. Młoda pokrzywa, malutki ziarnopłon, kurdybanek, krwawnik. Skarby do wmieszania w kanapkowe pasty.
Pozdrawiam
: Odp: pasta na chleb
: Mama April 19, 2013, 09:50:47
dokładnie monika ma racje ; dorzuce podagrycznik (od Inez ), mniszek lekarski, stokrotki, fiołki , miodunka, forsycja, krokusy, wczoraj skubałam kurdybanek wspomniany wyżej :)

dzisiaj pada deszcz wiec wszystko elegancko umyte :)
wiem z deszczem mogą byc zanieczyszczenia ale nie takie jak proponują nam w sałacie  :-\ z supermarketów, która ani słońca ani ziemi nie widziała
: Odp: pasta na chleb
: Ingwer April 21, 2013, 12:52:30
Witajcie  :D

A co z uroczym, smacznym, wspanialym i - pachnacym czosnaczkiem ?
Pisze o nim, bo wczoraj mialam WYPRAWE na czosnek niedzwiedzi !
Ale jaka ! - w zyciu nie widzialam takich polaci lasu zarosnietych czosnkiem niedzwiedzim !
doslownie - jak okiem siegnac  :o
nazbieralismy z mezem dwa 15l. wiadra. Dzis masa roboty.
Ale jaka radosc przez cala zime ? - mniammm ...

W ubieglym roku robilm pesto - kilkanascie sloiczkow.
Zmielony czosnek niedzwiedzi zalany olejem z pestek winogron mialam
dlugi czas jako dodatek do past - najczesciej mieszam zieleniny z twarozkiem,
dodajac kolorowy pieprz, kolendre (nasionka), prazone nasiona.
tegoroczne zapasy mego czosnku niedzwiedziego beda przerobione na pesto,
mielona mase - zamrozona, mielony czosnek n. zmieszany z maslem ghee,
i sprobuje troche lisci ususzyc.
Nalewka i wino na berlauchu jest jeszcze z poprzedniego roku  :D
Czy ktos z was ma wieksze doswiadczenie z mrozeniem wiosennej zieleniny?
Pozdrawiam  ;D
: Odp: pasta na chleb
: Mama April 21, 2013, 15:22:04
Ingwer zazdroszczę  ::)
domyślam, się że zbieralaś ze stanowiska naturalnego, oczywiście nie wyrywałaś cebulek ?
Warto przypominać, że jest pod częściową ochroną i ziberamy tylko po 1 listku z każdej cebulki, aby i nasze dzieci też mogły czosnkiem się cieszyć  ::)

Ja mam kilka cebulek w ogródku, na razie podziwiam tylko. W naturze nie widziałam  :-[.
Ktoś mi tu kiedyś napisał, że suszony juz pozbawiony większości wartości. O pesto nie pomyślałam  ::). Mrożony pewnie przyda się do szpinaku jak przyjdzie sezon.
: Odp: pasta na chleb
: ineslik April 21, 2013, 17:52:32
masło czosnaczkowe rozpływa się na podsmażonym chlebie , a placki ziemniaczane pokrzywowo czosnaczkowe stygną na stoliku...
znalazłam dzisiaj las siedmiolatkowy
zaczosnkowana jestem cała, chociaż cz. niedźwiedzi mam tylko w ogródku
(http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/025/587/25587737_200.0.jpg) (http://www.garnek.pl/ineslik/25587737)
: Odp: pasta na chleb
: tusia221 April 21, 2013, 19:42:43
ineslik,tak poza tematem,czy to chlebus wlasnej roboty?
: Odp: pasta na chleb
: ineslik April 21, 2013, 19:54:38
tak jest!
: Odp: pasta na chleb
: monika b. April 21, 2013, 22:19:55
NIGDY mi chleb nie wyszedł, a podchodziłam do tematu razy kilka  :-[
Ale tęsknię za nowymi smakami i chyba tego czosnaczku muszę wreszcie spróbować.
: Odp: pasta na chleb
: Ingwer April 22, 2013, 12:57:13
"Mamo" - wiem, ze w Polsce czosnek niedzwiedzi jest pod ochrona ...
u nas organizuja coroczne festyny czosnku niedzwiedziego. :D
cale grupy ida w las na zbiory lisci czosnku, a potem wszyscy w lesnej gospodzie "baluja"  ;)
Ja wole zbiory "prywatnie" z Mezem  ;) :D
Staraj sie rozmnozyc w ogrodku w zaciemnionym miejscu, najlepiej pod nakimis krzewami.
Swietnie sie rozkrzewia, jesli ma malo slonca i w miare wilgotnie.
Dlatego wspomnialam o czosnaczku , http://survival.strefa.pl/r/index_rja_li_czosnaczek.htm
ktory nie jest pod ochrona a wystepuje dosc pospolicie i jest takze bardzo wartosciowy.
Ja caly wczorajszy dzien "walczylam " z moim "niedzwiadkiem czosnkowym! ;)
Pesto polecam, nie tylko to typowe z nasionami pini, parmezanem i oliwka,
ale takze inne warianty - lekko prazone nasiona babki plesznik, dyni, slonecznika, kozieradki, gorczycy bialej, kminku, czarnuszki, sezamu
- oczywiscie laczyc smakowo, jak konu odpowiada  :D
Warianty orzechowe sa takze bardzo ciekawe ...
Z suszeniem - takze mysle, ze to nie najlepszy pomysl ...
Ale robilam wczoraj "myszki" z lisci czosnku, tak jak sie robi z listkow szalwi  :D
moze byc ciasto podplomykowe lub piwne.
Dziewczyny - pychotka !
opanierowac i na maselko ... najpredzej i najlatwiej.
Inez - Ty jestes chyba survivalowa czarodziejka  :D
Pozdrawiam  ;D
: Odp: pasta na chleb
: tusia221 April 22, 2013, 16:05:03
Ineslik,to moze podałabyś przepis,baardzo proszę  :D
: Odp: pasta na chleb
: ineslik April 22, 2013, 19:17:41
Tusiu , zwykły chleb z automatu http://www.herbiness.com/chleb-z-automatu/

na forum jest kilka osób specjalizujących się w chlebie z pieca na zakwasie .