Autor Wątek: wyciskarka a sokowirówka - macie z nimi do czynienia?  (Przeczytany 103259 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: wyciskarka a sokowirówka - macie z nimi do czynienia?
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 18, 2014, 12:24:12 »
Płaszczoobrosła, mam kilka uwag:

Te ostatnie wyciskarki wcale nie są takie fajne. Mają jedynie tę przewagę nad innymi (tańszymi), że uzyskasz z nich więcej soku, ale: zawierają plastikowe elementy, których powinno unikać się zawsze i wszędzie. Tną tkankę, a nie gniotą (masakrują) ;). Są upierdliwe w czyszczeniu (wbrew zapewnieniom producenta), głośne i ostrza się przegrzewają. Obawiam się także, że nie uraczysz soku z miękkich liści na przykład...

Biorąc pod uwagę Twój budżet, zdecydowanie optuję za wersją ręcznej wyciskarki, tyle, że nie wiem, czy ocynk, którym jest pokryta w jakiś sposób nie szkodzi (mógłby się jakiś spec wypowiedzieć). Niska cena, łatwa w myciu i montażu. Idealna byłaby cała ze stali.

Tu masz krótką ściągę o różnicach (uwzględnia drogie wyciskarki): http://www.akademiawitalnosci.pl/sokowirowka-czy-wyciskarka/

Przykręcanie urządzenia do stołu to chyba nie jest czynność, która wymagałaby nadludzkich wysiłków. Każde staranie o to, żeby poprawić sobie zdrowie ma dobry wpływ na samopoczucie. To jak wzięcie sprawy w swoje dłonie. Dosłownie i w przenośni. Co za radość tak samemu wyciskać! ;)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 18, 2014, 14:06:52 »
Płaszczoobrosła, mam kilka uwag:

Te ostatnie wyciskarki wcale nie są takie fajne. Mają jedynie tę przewagę nad innymi (tańszymi), że uzyskasz z nich więcej soku, ale: zawierają plastikowe elementy, których powinno unikać się zawsze i wszędzie. Tną tkankę, a nie gniotą (masakrują) ;). Są upierdliwe w czyszczeniu (wbrew zapewnieniom producenta), głośne i ostrza się przegrzewają. Obawiam się także, że nie uraczysz soku z miękkich liści na przykład...

Biorąc pod uwagę Twój budżet, zdecydowanie optuję za wersją ręcznej wyciskarki, tyle, że nie wiem, czy ocynk, którym jest pokryta w jakiś sposób nie szkodzi (mógłby się jakiś spec wypowiedzieć). Niska cena, łatwa w myciu i montażu. Idealna byłaby cała ze stali.

Tu masz krótką ściągę o różnicach (uwzględnia drogie wyciskarki): http://www.akademiawitalnosci.pl/sokowirowka-czy-wyciskarka/

Przykręcanie urządzenia do stołu to chyba nie jest czynność, która wymagałaby nadludzkich wysiłków. Każde staranie o to, żeby poprawić sobie zdrowie ma dobry wpływ na samopoczucie. To jak wzięcie sprawy w swoje dłonie. Dosłownie i w przenośni. Co za radość tak samemu wyciskać! ;)

Ale czy to: http://allegro.pl/wyciskarka-do-soku-top-juicer-bartscher-fv-gw-i3888500735.html
jest sokowirówka? Czy wyciskarka? Bo ja wiem, że wyciskarka jest lepsza, od sokowirówki, dlatego szukałam wyciskarki. Tylko odpisałeś mi tak, jakby na tych linkach co podałam były sokowirówki i teraz nie bardzo rozumiem, bo myślałam, że to wyciskarka i w aukcji też piszą, że to wyciskarka :).

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 18, 2014, 14:26:08 »
Sądzę, że jest to sokowirówka, choć jest napisane, że wyciskarka. Dociskasz owoce w tunelu wałkiem (na zdjęciach widać jego czarny fragment - wałek jest włożony w tunel) do poziomego ostrza, które tnie, szybko się obracając (ma różne warianty ostrzy).

Nie mogę być pewien (nie ma zdjęć poszczególnych elementów), że jest to sokowirówka, jednak sądzę, że opis jest naciągany. Mam podobne urządzenie, które działa według powyższego opisu (nie posiada żadnych ślimaków). Wygląda to mniej więcej tak: http://robotkuchenny.pl/photos/wielofunkcyjny-robot-kuchenny-sokowirowka-mlynek-3381664465.jpg (pośrodku widać sokowirówkę i da się zauważyć podobną budowę i jak sądzę zasadę działania).

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 18, 2014, 14:30:46 »
Sądzę, że jest to sokowirówka, choć jest napisane, że wyciskarka. Dociskasz owoce w tunelu wałkiem (na zdjęciach widać jego czarny fragment - wałek jest włożony w tunel) do poziomego ostrza, które tnie, szybko się obracając (ma różne warianty ostrzy).

Nie mogę być pewien (nie ma zdjęć poszczególnych elementów), że jest to sokowirówka, jednak sądzę, że opis jest naciągany. Mam podobne urządzenie, które działa według powyższego opisu (nie posiada żadnych ślimaków). Wygląda to mniej więcej tak: http://robotkuchenny.pl/photos/wielofunkcyjny-robot-kuchenny-sokowirowka-mlynek-3381664465.jpg (pośrodku widać sokowirówkę i da się zauważyć podobną budowę i jak sądzę zasadę działania).

Dzięki za czujność! Faktycznie jest to sokowirówka, próbują oszukać, że wyciskarka. Tutaj znalazłam tą maszynę rozebraną na części:
http://www.goga-gastro.pl/wyciskarka-do-sokow-top-juicer-wyprzedaz.html

No cóż. Czyli mam teraz wybór między ręczną gdzie kręcę, mechaniczną ale tylko do cytrusów (Chyba że znajdę dobrej wielkości pojemniczej, to da rade pewnie też z innymi. A znasz może jakąś mechaniczną wyciskarkę, która nie byłaby tylko do cytrusów, ale też innych owoców i warzyw i tak w granicy 300 zł?

A może coś takiego: http://allegro.pl/design-chromowana-wyciskarka-do-sokow-lata-70-te-i3872059817.html ?

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 18, 2014, 14:47:30 »
Niestety, nie orientuję się zbytnio. Też chcę kupić wyciskarkę, ale odkładam rozeznanie na później, ponieważ chcę kupić ślimakową (droższą). Ta z Twojego linka to jakaś tłocznia. ;) Niepokoi mnie ten chrom, ale może zbyt czujny jestem. ;) Jak wspomniałem, przydałby się jakiś spec...

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 18, 2014, 15:48:03 »
Niestety, nie orientuję się zbytnio. Też chcę kupić wyciskarkę, ale odkładam rozeznanie na później, ponieważ chcę kupić ślimakową (droższą). Ta z Twojego linka to jakaś tłocznia. ;) Niepokoi mnie ten chrom, ale może zbyt czujny jestem. ;) Jak wspomniałem, przydałby się jakiś spec...

Czyli zważywszy na moje fundusze to będę skazana albo na ręczną do kręcenia, albo na cytrusową + znaleźć jakiś pojemniczek by dało rade wycisnąć inne owoce, niż te z twardą skórką. Ale też ciekawa jestem wypowiedzi kogoś kto się zna. Najlepiej to by było kupić taki sprzęt specjalny do fitoterapii tylko takie wyciskarki to z 2 tysiące kosztują :/.

Swoją drogą to ta papka po wyciśnięciu soku chyba nie powinna iść do śmieci, tylko można ją dodać np. do placka, racuchów, naleśników itd., ma błonnik i pewnie trochę innych wartościowych rzeczy, więc szkoda by było to wyrzucać.
A z ciekawości spytam, czy na takim czymś da się zrobić mleko sojowe/migdałowe/nerkowcowe/orzechowe itd.?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 18, 2014, 17:22:22 »
A czy nie lepiej to wszystko po prostu zjeść i się nie męczyć z sokami ?

Pozdrowienia :-)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 18, 2014, 17:32:14 »
Basia, o to samo miałem zapytać ;), ale z drugiej strony nie dziwię się, że ktoś szuka kompleksowych rozwiązań.

Płaszczoobrosła, można spróbować zrobić mleko, skoro przepis na nie to "przemielić wszystko" ;), tylko warto by jeszcze spróbować odcisnąć pozostałą masę przez szmatkę. Sądzę jednak, że do robienia mleka lepszy będzie mocny blender.

Chyba jesteś zmuszona pozostać przy ręcznym odciskaniu. Zważ na swoje potrzeby. Czasem posiadanie wyspecjalizowanej maszynerii przysparza jedynie dodatkowej pracy. Życie ma być proste, nie męczące. ;)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 18, 2014, 17:45:50 »
A czy nie lepiej to wszystko po prostu zjeść i się nie męczyć z sokami ?

Buraka, czy marchwii to ja nie zjem surowych, samych, nie lubię, pietruszki raczej też nie przeżuję, czy selera :P.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 18, 2014, 19:13:54 »
Buraka, czy marchwii to ja nie zjem surowych, samych, nie lubię, pietruszki raczej też nie przeżuję, czy selera :P.

To tylko sprawa motywacji, ewentualnie posiekaj i wrzuć do posiłku.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 18, 2014, 19:19:36 »
Cytat: Basia
To tylko sprawa motywacji...

Jeszcze czasu, stanu zębów, itp., ale fakt, że motywacja jest tu kluczowa. ;)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 21, 2014, 16:11:44 »
Chyba jednak zdecyduje sie na ta przykręcaną do stołu. Tylko tutaj problem: jaką spośród takich wybrać? I w ogóle co na takiej maszynce wycisnę? Da radę owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, maliny, jeżyny, truskawki, pędy np. pietruszki, marchew, burak, seler?

Chyba się zdecyduję na to, podobno z ręcznych wyciskarek, nielicząć z-star jest najlepsza:
http://allegro.pl/wyciskarka-soku-lexen-healthy-juicer-3g-biala-2013-i3872246355.html

Przy okazji trawy pszeniczej, to jak ją wyhoduję i zetnę pędy na sok to ona potem odrasta (w sensie, nie wyrwę z korzeniami tylko utnę pęd nożyczkami) czy trzeba od nowa zasiewać?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2014, 17:56:56 wysłana przez Płaszczoobrosła »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 22, 2014, 09:05:20 »
a czemu chcesz plastik?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 22, 2014, 11:03:02 »
Istnieją różne sekty lub wyznania religijne

a. zębacze - wszytsko da się pogryźć własnymi zębami, kontakt żywności z innymi materiałami niż zęby gryzącego powoduje utratę ich własności odżywczych
b. metalowcy -  metale ograniczają rozwój bakterii, a kontakt żywności z plastikami powoduje zaburzenia hormonalne (czasem to prawda) i utratę własności odżywczych tej żywności.
c. anty-metalowcy - kontakt żywności z metalami powoduje utlenianie się składników odżywczych i utratę ich własności odzywczych.

Każda z powyższych grup ma podgrupy, z których najwyraźniej widoczna są podgrupy surowe, czyli raw-food, mięsożerców i jaroszy i tak dalej.

Pewnie członkowie podgrupy raw-food mają szczególnie bogate życie wewnętrzne ;-)

Jej, jej, jej... a jak mi się udało przeżyć tyle lat w nieświadomości?

A tak na marginesie, to Płaszczoobrosła - czy Ty aby nie za dużo chcesz bez wysiłku i kasy?
Przecież jeśli chcesz wycisnąć sok z trawy, to musisz użyć dużej siły i urządzenie musi być mocne i pewnie drogie. Zwykłe wyciskarki na korbkę potrafią się po prostu zatkać, a ukręcenie ośki ślimaka jest wykonalne nawet dla średnio silnej osoby przy odrobinie wysiłku.

Jeżeli chodzi o odrastanie trawy pszenicy to proponuję zrobić doświadczenie zgodne z kierunkiem Twoich studiów i obcinanie zieleniny na różnej wysokości nad ziemią. Mam nadzieję, że doświadczalnie i naukowo ustalisz optymalną wysokość.
Dla ułatwienia zadania: pszenica NIE jest byliną

« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2014, 12:18:17 wysłana przez Basia »

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 31, 2014, 15:08:07 »
Kupiłam ją, już używałam, dobra jest :). Póki co wycisnęłam w niej sok z pomarańczy, mandarynek, jabłek, kiwi, marchwii, selera i buraka.