Autor Wątek: wyciskarka a sokowirówka - macie z nimi do czynienia?  (Przeczytany 103222 razy)

Offline stopi

• Średnio Pisze
wyciskarka a sokowirówka - macie z nimi do czynienia?
« dnia: Lutego 25, 2012, 19:06:58 »
Zastanawiam się nad inwestycją w wyciskarkę. Czytam sobie o tych urządzeniach, iż z wyciskarki sok jest lepszy, a dwa, że wyciskarka nie tnie materiału, który do niej wkładam, czyli nie ma styczności z nożami jak w sokowirówce. Myślałem o takiej Zelmer JP 1500. Koszt rzędu 700zł. Widzę, że są drogie wyciskarki Oscar, czy Green Star, ale to nie na moją kieszeń i chyba bardziej do przemysłowych zastosowań.

Kto z Was ma wyciskarkę i jaką? Jak to się sprawuje w porównaniu z sokowirówką?

Offline stopi

• Średnio Pisze
Odp: wyciskarka a sokowirówka - macie z nimi do czynienia?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 25, 2012, 19:18:21 »
Jeszcze jedna sprawa - czy np. wyciskając sok z dzikiej róży w droższej wyciskarce, takiej jak Oscar, włoski nie przenikną do soku? Testowaliście to może? :) Dzika róża mnie wkurza (nawet się zrymowało), bo muszę wydłubać te włoski jak dodaję np. do herbaty, czy jakiegoś jogurtu itd.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 25, 2012, 20:52:23 »
W herbacie włoski róży nie szkodzą - opadają razem z fusami.
Myślę, że włoski przez sokowirówkę nie przejdą, zatrzymają się na sitku. Jeśli jednak przejdą, to będą tak rozdrobnione, że się nie poczuje. Nie mam żadnej wyciskarki, więc nie wiem, jak to działa.

Dlaczego boisz się tych włosków? One nie są szkodliwe, one są nieco nieprzyjemne w stanie suchym - nic więcej.

Pozdrowienia :-)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2012, 21:51:57 »
Chodzi o te ziarna które zbiera sie późną jesienią, tak? :) Rozkruszenie takiego suchego i wrzucenie za koszulke to geniusz zła. Ja je w herbacie normalnie parzę, czesto własnie miażdzę je w palcach (wysuszone) i kawałeczki zjadam jak się któryś zakręci. Nie drapie w gardle, nie przejmuj się. :P

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2012, 21:57:09 »
To nie ziarna tylko po prostu owoce dzikiej róży :) W tym roku zbierałem na początku listopada jeszcze.
 Myślałem, że te włoski są szkodliwe. Jakieś krzemowe one są. Jak sobie pomyślę, że taki włosek gdzieś tam do krwi się dostaje i potem mi tam pływa, to tak dziwnie mi się robi :)

Wróćmy ogólnie do tematu wyciskarek. Czytam też informacje, że można w nich tłoczyć np. olej lniany, masło orzechowe itp. Super sprawa by to była mieć superświeży olej lniany prosto z ziarna.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2012, 09:34:51 »
Stopi
Mam wyciskarkę Versapers.Jestem zadowolona z soków.Wszystko zależy od zasobności portfela;)Z innymi wyciskarkami nie miałam do czynienia.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2012, 13:04:45 »
Wie ktoś jeszcze czym różnią się wyciskarki, w których wałek pracuje poziomo, a takie w których pionowo? Widzę, że Versapers wyciska pionowo, a Oscar albo np. Omega poziomo. Budżet jest podobny. Jak to jest z przystawkami do np. tłoczenia oleju? Ewaryn ma wyciskarkę Oscar i dowiedziałem się, że przystawka do oleju kosztuje 300-400zł, więc trochę szokująca cena jak na przystawkę. Niestety nie miałem z tym nigdy do czynienia ani porównania. Oglądam filmy na youtube po prostu.

Mary

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 15, 2012, 23:13:29 »
Dopiero dziś dotarłam do tego wątku.
Wyciskarki, w któryuch wałek pracuje pionowo  mają tę zaletę, że wlewasz wodę z góry  -tam gdzie sie wkłada owoce/warzywa- i  elegancko sie myje. To tylko ta  różnica.

Ja mam najtańszą  Omegę i jestem bardzo zadowolona, nie mam  przystawki do tłoczenia oleju.  Bardzo łatwa w myciu.
Moja wyciskarka ma tytanowy wałek ale sitko metalowe. Róznica między sokowirówką i  wyciskarką  polega na tym, że przy ścieraniu  produktu w sokowirówce,  wytwarza się wyższa temperatura i następuje szybsze utlenianie końcowego produktu.
Robiąc sok  np. z liści selera lub z marchwi wszystkie wytłoczyny mrożę  i przemycam w zupach, bigosie itp.

Offline Medicine Man

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2013, 10:04:54 »
Sorry za odświeżanie wątku, ale:
różnica między wyciskarką a sokowirówką jest taka jak między mercedesem i maluchem - zarówno w jakości jak i w cenie.
Wyciskarka nie ściera wsadu jak sokowirówka, tylko go miażdży, prasuje i wyciska. Do tego pracuje na wolnych obrotach (ok. 110 na minutę), nie jak sokowirówka na wysokich (kilka do kilkunastu tysięcy na minutę). Nie ma nagrzewania soku, nie ma napowietrzania - utlenianie jest znacznie wolniejsze. Jest wiele typów wyciskarek - tłokowe, jednowałkowe, dwuwałkowe, poziome, pionowe... Wszystko zależy od zasobności portfela.

No i czy ktoś próbował robienia soku np. z pokrzywy albo mniszka w sokowirówce? Z wyciskarki wychodzi bardzo fajny ;]

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Paracelsus.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 12, 2013, 10:20:50 »
Ja właśnie sobie wymyśliłem, że spróbuję korzenie pokrzywy przepuścić przez sokowirówkę. Potnę i upcham do machiny - i zobaczymy. Przynajmniej się rozdrobnią, ale i jakiś sok poleci z pewnością... "Fusy" można solidnie wygotować w odrobinie wody i odwar połączyć z sokiem, bo to wzbogaci sok o sole mineralne. Zakonserwuję miodem i alkoholem - i do lodówy... Dam znać, jak wyszło.
Jak ziemia będzie w miarę "kopalna" (niezamarznięta) to pora na kopanie korzeni będzie dobra - tak samo jak jesień albo wiosna.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Różnice, głupcze!

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2013, 10:57:35 »
Takaja maszina, bo takie też jej pochodzenie, znana jest moim "rączkom".
Przepuściłem przez nią parę wiaderek jeżyn.
Najlepiej spisuje się ona przy pomidorach. Przy innych pestkowcach, jak jeżyna ważne jest odpowiednie tempo dozowania tak, aby z dziobka wychodziło coś na kształt psich kupek ;).
Dasz za dużo, zapycha się i trzeba jechać trochę na wstecznym. Dasz za mało, z dziobka leci "sraczka".
Generalnie jednak po uzyskaniu wprawy spisuje się nieźle.
Wot i wsio ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 12, 2013, 11:34:27 »
Moja Mama nie wiem dokładnie jaką ma, ale coś taniego na pewno i w tym roku oprócz jabłek to wyciskała olej z orzechów włoskich bez przystawki  ::)

a ja takie coś znalazłam :http://allegro.pl/reczna-wyciskarka-do-sokow-zeliwna-i-wytrzymala-i2995473555.html

Ale czy na takim czymś poszłaby marchewka  ???
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2013, 13:32:05 »
Od blisko dwóch lat mam wyciskarkę Oscar DA-1000.
W okresie od września do maja wyciskam z niej soki niemalże codziennie (marchew, buraki, seler, kapusta). W okresie letnim wyciskam soki z liści i traw. Sokowirówkę wyrzuciłam na złom. Jakość soków jest nieporównywalna.
Jak do tej pory działa bezawaryjnie i jestem z niej bardzo zadowolona.
Pozdrowienia
Ewa

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2013, 16:17:39 »
Każdy kto czytał Gersona, wie dlaczego należy stosować wyciskarkę.
Soki z sokowirówki uznaje on za niewartościowe.