Upewnij sie przedewszystkim, czy ten kaszel nie ma nic wspolnego z kokluszem,
gdyz na nowo atakuje dzieci.
Na liscie WHO znajduje sie wsrod pierwszych 10 chorob, ktore sa przyczyna zgonow dzieci.
Wybacz, to nie jest mila informacja, lecz jestem zdania, ze lepiej na zimne dmuchac...
Suchy kaszel jest na skutek przeziebienia, rozwijajacego się zapalenia oskrzeli, poczatkowa faza zapalenia krtani i tchawicy.
Bardzo przykry, uciazliwy zwlaszcza w nocy dla dzieci, gdyz jest kaszlem napadowym.
Atak tego kaszlu trwa nawet kilka minut. Po takim ataku kaszlu dziecko jest wyczerpane, spocone,
czerwone na buzi, ma trudnosci z oddychaniem. Kaszel cechuje sie odruchem wymiotnym.
W medycynie ludowej najlepiej sie sprawdza sie na suchy kaszel cebula.
Ja mam sprawdzony sposob, gdy moje wnusie maja kaszel - mieszam w buteleczce oliwke z oliwek,
(na 100ml. dodaje 5 kropli olejku pichtowego) sok z calej cytryny, 2 lyzki miodu.
Dokladnie trzeba wymieszac, by skladniki sie dobrze polaczyly.Podaje dzieciom 1 lyzeczke 3 ryzy w ciagu dnia.
Do tego stosuje w zaleznosci od nasilenia - dobrze cieple mleko zmieszane z sokiem z 1 cebuli,
doslodzone miodem. Dzieci nie pija tego chetnie, ale pare lyczkow idzie wmusic.
Podobnie dziala herbata z cebuli, lecz jest mocniejsza od mieszanki z mlekiem.
Ta herbatke mam w termosie i podaje jak zlapie atak kaszlu.
Cebulke pokroic, zalac wrzatkiem, odczekac 10-15 minut, przecedzic, doslodzic miodem.
Ponadto dziecku nacieram plecy i stopy alkoholem z paroma kroplami olejku pichtowego.
W pomieszczeniu gdzie dziecko spi stawiam kominek z tym olejkiem, dodatkowo,
po dokladnym przewietrzeniu pomieszczenia zapalam kilka swiec,
wowczas powietrze oczyszone zostaje z bedacych tam roztoczy,
ktore takze sa przyczyna tego typu kaszlu, u oslabionynego dziecka.
Rady Basi odnosnie milbow sa sluszne, nawilzenie powietrza tez odgrywa zima znaczna role.
Stosje takze sok z pieczonego buraczka, to "lekatstwo od babci" dziewczynki chetnie pija
Ma dzialanie wyksztusne.Takze po 1 lyzeczce 3 razy w ciagu dnia.
Czasem "kaszlaki" chodza za mna i prosza o soczek, bo "zaraz bedzie kaszelek":
Buraczek z wykrojonym "dolkiem" pieke w piekarniku godzine.
Mozna dolaczyc miod po upieczeniu.
Zycze dziecku szybkiego pozbycia sie kaszlu i powrotu do zdrowka.
Z farmaceutykow blokujace dzialanie "drapiacy kaszel" ma gwajafenezyna (korzen wymiotnicy ( Radix ipecacuanhae).
Substancją czynną jest gwajakol i codeina.
Srodki te mozna podawac dzieciom wylacznie pod kontrola lekarza.
Wymiotnica jest podawana w zapaleniu oskrzeli i przy suchym kaszlu.
Podobne właściwości lecznicze do wymiotnicy, wykazują krajowe surowce: ziele (liść) kopytnika – Herba (Folium) Asari, kłącza z korzeniami fiołka wonnego – Rhizoma cum radicibus Violae odoratae, korzeń pierwiosnka – Radix Primulae i ziele bluszczu pospolitego – Herba (Folium) Hederae.
http://rozanski.li/?p=389"Stosowanie leków przeciwhistaminowych przy przeziębieniu i kaszlu
u dzieci poniżej 6-go roku życia (oprócz tych zawierających bromoheksydynę) jest przeciwwskazane."
http://leki-informacje.pl/164,leki_przeciwhistaminowe_w_przeziebieniu_i_kaszlu_u_dzieci_luty_2010.html