Autor Wątek: Szumy Uszne  (Przeczytany 70837 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Szumy Uszne
« dnia: Luty 04, 2012, 14:39:27 »
Od wielu lat szumi mi w uszach , już się do tego przyzwyczaiłem  ale może ktoś zna jakieś ziółka na tą dolegliwość ?
Wacek 

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Szumy Uszne
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2012, 17:56:53 »
Cześć
A jakie Wacku masz ciśnienie i puls?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2012, 19:18:08 »
Cześć
A jakie Wacku masz ciśnienie i puls?

Średnie ( z 4 pomiarów ,5 godzin po wypiciu kawy ) - 146 / 94  i puls 71 .

Wacek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2012, 20:28:22 »
Olej sezamowy zimno tloczony jest w tej chwili do kupienia w LIDLU.

A Achemedow na sobie wyróbował taki środek na szum i dzwonienie w uszach:
Potrzebna jest suszona koniczyna łąkowa.
W litrowe naczynie wsypać do połowy objętości suszoną koniczynę (czasami bywa w zielarskich, najlepiej w maju- czerwcu nazbierać samemu). Dopełnić wódką i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Stosowanie: 1 łyżka stołowa na dzień, przed obiadem lub na noc. Stosować 3 miesiące, zrobić przerwę na 2 tygodnie i znowu powtórzyć terapię przez 3 miesiące. Likwiduje szum i dzwonienie w uszach , dość szybko (nie napisał po jakim dokładnie czasie).
Jeden cykl leczenia wystarcza na 3 lata.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2012, 21:58:01 »
Medycyna chińska przy szumie w uszach mówi o osłabieniu nerek.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2012, 22:07:56 »
A ja o kręgosłupie szyjnym. Zresztą ja zawsze wszystko zwalam na kręgosłup . Mogą to być po prostu przyblokowane naczynia krwionośne. Masaż głowy polecam . Tajski masaż głowy szczególnie.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2012, 22:13:52 »
Ja się wciąż podpieram medycyną chińską jak jakaś impotentka, ale Nez może mieć rację.  :)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2012, 22:19:44 »
Znalazłem taki przepis :
"Nalewka na koniczynie: do 500 ml alkoholu 40-procentowego dodać 30 g sproszkowanego ziela koniczyny, 10 g ziela rdestu ptasiego i 10 g ziela nostrzyka. "
Wacek
ps. ziele koniczyny jest e sklepie zielarskim

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2012, 22:22:29 »
 Proponuje  zrobić  wyniki  u  lekarza  rodzinnego. Chociażby  te  podstawowe. By  wiedzieć od  czego  zacząć. Zawsze  należało  by   tez  przeprowadzić  bardziej  niż  szczegółowy  wywiad  z   chorym  zgłaszającym  niedyspozycję Przyczyn  szumu  może  być  bardzo  wiele.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2012, 23:14:19 »
  Przyczyn  szumu  może  być  bardzo  wiele.

Dzięki, ale mam to od ponad 40 lat po chronicznym zapaleniu ucha zewnętrznego , byłem z tym u wielu laryngologów którzy opowiadali mi albo i nie dlaczego , pierwszy - któremu przyznałem się że mam dobry sprzęt audio - wtedy to był Radmor stereo z kolumnami 40W i Damą Pik , stwierdził ze sam to sobie załatwiłem i na dalsze leczenie mnie nie skierował . Przyzwyczaiłem się do szumów  do tego stopnia że na tym forum szukałem odpowiedzi na zupełnie inne pytania a ponieważ dostałem odpowiedź przyszło mi do głowy żeby odgrzebać ten problem . Zamówię koniczynę i rozpocznę kurację  - tylko czy dodawać rdest i nostrzyk czy wystarczy koniczyna ? ;)
Wacek

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2012, 23:33:42 »
Wacku, a nie myślałeś o zabiegu świecowania uszu?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2012, 07:06:51 »
Wacku, a nie myślałeś o zabiegu świecowania uszu?

Wow ! Pierwszy raz o tym słyszę ale właśnie poczytałem  w internecie ! Koniczyna jednak bardziej do mnie przemawia  bo nalewkę mogę zrobić sam . ;)
Dzięki .
Wacek

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2012, 09:47:28 »
Madzia napisała
Ja się wciąż podpieram medycyną chińską jak jakaś impotentka, ale Nez może mieć rację.  Uśmiech

chińska medycyna mówi o słabych nerkach , kiedy pojawiają się problemy ze stawami. Przyzwyczaiłaś mnie Madiu do tego.
Ajurwedyjskie spojrzenie , że ten problem jest Vata jak pisze Mira - to też problem ze stawami. Techniki z olejem - super sprawa, jest to przecież forma masażu stawu żuchwowego (TMJ).

Ajurweda łączy te sprawy dodatkowo z hormonami - koniczyna to odpowiedź Achmedowa. Ewaryn mogłaby oprotestować podawanie fitoestrogenów dorosłemu mężczyźnie. Są jeszcze inne zioła poprawiające balans hormonalny. Właśnie te podawane jako Vata w med. indyjskiej.

Jeszcze małe wyjaśnienie ode mnie. Tak oto wygląda TMJ w świetle usznych spraw http://migrainedentistry.com/symptoms/earsymptoms.html
szumy uszne to tinnitus

Pewnego razu, po wykonaniu masażu głowy bliskiej osobie ,  usłyszałam
-przestały mi latać samoloty w głowie

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2012, 10:08:55 »
Szum a samoloty to chyba coś innego. Jak mnie "latały samoloty" to okazło się , że jest to jeden z objawów depresjii pomogły leki na depresję.
Szumy uszne to skomplikowna sprawa, skoro jest nawet :D Klinika Szumów Usznych.
Świecowanie- nie pomaga (i chyba mało im ufam). Piszę o tym bo mam bliską osobę z szumami. Po piciu ziółek, jest lepiej, bywają dłuższe przerwy. Ale nie było to robione systematycznie i nawet nie jestem w stanie przypisać działania konkretnemu ziółku. Miałam zastosować ten przepis z koniczyną, ale zapomniałam. Wczoraj dzięki Tobie Wacek nastawiłam garstkę koniczyny, którą wygrzebałam ze zbiorów. Zobaczymy.
Kuzynka, młoda kobieta ostatnio dostała szumu w jednym uchu, po rozlicznych badaniach, powiedziano : do końca życia. Rzeczywiście jest to zwykle powiązane z kregosłupem szyjnym. Więc zapewne powinna to być np. koniczyna plus terapia kręgosłupa.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2012, 10:31:05 »
Szumy uszne to skomplikowna sprawa, skoro jest nawet :D Klinika Szumów Usznych....

Jest też klub i forum ...  http://klubtinnitus.sponin.org.pl/forum/ .

Wacek