Autor Wątek: Szumy Uszne  (Przeczytany 71752 razy)

Offline Wielki Szu

• Nowy
  • *
Odp: Szumy uszne, jakich ziol unikac a jakie pomagaja?
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 19, 2017, 22:51:34 »
Dziekuje, jestem nowa w temacie ziol, czy mozesz podpowiedziec jakich mamy unikac? A jakie mozna pic codziennie? Pokrzywa, czystek beda ok? Badania na borelioze byly robione, nic nie wyszlo, natomiast ASO jest rosnace...

Offline Wielki Szu

• Nowy
  • *
Odp: Szumy Uszne
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 19, 2017, 22:54:45 »
Witam, czy osoby z szumami usznymi pija jakies ziola? Chodzi mi o takie ktore by niepogarszaly stanu dzwonienia, neutralne ktore mozna pic codziennie.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 20, 2017, 23:17:40 »
Dziekuje, jestem nowa w temacie ziol, czy mozesz podpowiedziec jakich mamy unikac?
Ja nie unikałam niczego, a były czasy kiedy przyjmowałam z pewnością ponad 20 ziół dziennie i to w różnej formie (napary, odwary, nalewki, octy, maceraty, kapsułki). Nikt Ci nie poradzi co mąż powinien brać. Szumy, które mężowi dokuczają są z pewnością objawem czegoś. Za mało napisałaś o dolegliwościach męża, a skoro robi różne badania, to chyba coś mu dokucza.
Badania na borelioze byly robione, nic nie wyszlo,
Badania na boreliozę często wychodzą negatywne, pomimo choroby. Dlaczego mąż robił to badanie? - jeżeli jest jakieś podejrzenie, to warto badanie powtórzyć.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Krzysztof B

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 20, 2017, 23:41:10 »
Bywają od zwyrodnienia kręgosłupa - terapia manualna i po krzyku opisuje to doktor Blecha a właściwie Ojciec Soroka

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 21, 2017, 10:32:21 »
Miałam okres gdy słyszałam pulsowanie w uchu. Pomogło smarowanie okolic ucha nalewką z rozchodnika. Nalewka z rozchodnika ostrego okazała się też być bardzo przydatna na sztywność karku. Przy okazji oczyszczały się zatoki.

Offline Wielki Szu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 22, 2017, 13:01:35 »
Robil badania na borelioze bo bolaly go stawy. Teraz jest lepiej, tzn nie ma objawow boreliozy. Naomiast mowi ze bola go plecy w okolicach nerek, nikt mu nie wierzy bo badania wychodza niemal ksiazkowo. Doczytalam jednak, ze moze miec to zwiazek z przeplywem energii, w badaniach nic nie wyjdzie a nerki beda nadwrazliwe, w uchach bedzie dzwonic. Zaczal teraz akupunkture, chinczycy przepisali mieszanke ziol (niestety nie wiemy co to) zobaczymy co bedzie...
Jako ze ASO wyszlo wysokie lekarz kazal przeleczyc sie porzadnie antybiotykiem czego jeszcze nie zrobil, zastanawia sie czy warto  ::)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 22, 2017, 19:19:49 »
Jeśli boli w okolicach nerek, to nie ma co dyskutować o energiach, ale trzeba pracować nad nerkami i kręgosłupem.
Nie ma pojęcia "nadwrażliwe nerki", ale tam może być jakiś stan zapalny, piasek - cokolwiek. Jeśli nerki źle pracują, to reumatyzm i dna moczanowa przychodzą szybko i sprawnie, niezależnie od ewentualnej boreliozy.

Możecie zrobić to: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4710.msg65860#msg65860

Poproście o jakąś fizykoterapię, róbcie sobie kąpiele ziołowe. Na nerki można sobie wyobrazić plaster borowinowy.

Jeśli macie jakieś drabinki, czy drążek, to się mąż na nich wiesza, może nawet niech zawiesi się na nogach. Jak się wisi na nogach, to aż się czuje, jak kręgosłup się rozpręża.
Ja wiem, że fikołki na trzepaku to w większości dziewczyńska zabawa, ale może mu coś zostało z trzepaka?

A teraz wróćmy do tych szumów.
Pisałaś, że były stosowane zioła, po których było gorzej. Co to było? Chodzi o to, by nie odkrywać Ameryki na nowo.
Czy on bierze jakieś leki?

Na szybko, może niech mąż smaruje uszy i skórę dookoła uszu ziołami szwedzkimi rozbełtanymi z niewielką ilością jakiegoś oleju, to poprawi ukrwienie.

Pozdrowienia :-)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 23, 2017, 00:31:17 »
Trzeba pamiętać, że po rozciąganiu kręgosłupa nie wolno podnosić niczego ciężkiego bo może się to skończyć nawet kalectwem.
http://www.trenerok.pl/niewlasciwa-kolejnosc-cwiczen/

Szumy uszne pojawiły się u mnie gdy zacząłem przyjmować orotan litu i brałem go codziennie (5 mg litu).

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 23, 2017, 12:50:44 »
Poproście o jakąś fizykoterapię, róbcie sobie kąpiele ziołowe. Na nerki można sobie wyobrazić plaster borowinowy.

Nie powinno stosować się okładów borowinowych gdy są problemy z nerkami.

Offline Wielki Szu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 01, 2017, 19:27:42 »
Zgodze sie co do kregoslupa, maz tez zazal akupunkture i jest lekka poprawa, jednak szumy uszne... ciezki przypadek. Znalezlismy informacje o ziolach ktore jednak moga szkodzic, zawieraja salicyne lub jej pochodne. Sa to np kora wierzby (salicyna) i kwiat wiązówki (Pochodna kwasu salicynowego, prototyp aspiryny). Czy ktos cos wie na ten temat i moglby go rozwinac?

Offline Wielki Szu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 03, 2017, 15:13:24 »
A teraz wróćmy do tych szumów.
Pisałaś, że były stosowane zioła, po których było gorzej. Co to było? Chodzi o to, by nie odkrywać Ameryki na nowo.
Czy on bierze jakieś leki?

Na szybko, może niech mąż smaruje uszy i skórę dookoła uszu ziołami szwedzkimi rozbełtanymi z niewielką ilością jakiegoś oleju, to poprawi ukrwienie.

Basiu, ziola ktore pil to np glog, skrzyp, pokrzywa, fiolek, ruta, rdest, glistnik, nawloc...
Bral tez leki poprawiajace ukrwienie w mozgu, ktore mialy pomoc a sprawialy ze albo bardziej piszczalo albo uszy mial totalnie zatkane, no i nie mogl spac.

Pomaga troche akupunktura- jest w stanie wyeliminowac na pare dni piszczenie w jednym uchu. Pisze na pare dni, bo po pracy w halasie problem powraca- pomimo noszenia specjalnych sluchawek.

Na nerki ma zalecony antybiotyk Ospen 1500 na 4 tyg, ale boi sie go brac ze wzgledu na uszy.

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 03, 2017, 18:04:39 »
Znalezlismy informacje o ziolach ktore jednak moga szkodzic, zawieraja salicyne lub jej pochodne. Sa to np kora wierzby (salicyna) i kwiat wiązówki (Pochodna kwasu salicynowego, prototyp aspiryny). Czy ktos cos wie na ten temat i moglby go rozwinac?

Hmm... może daj linka lub treść tej informacji?
Jeśli przyczyną miałyby być krwawienia, kontuzje, to surowce salicylowe mogą zmniejszyć krzepliwość krwi.
Nie wiem...

Stukam Kopytkami nie toleruje wielu surowców salicylowych, ale wiązówkę toleruje.

Basiu, ziola ktore pil to np glog, skrzyp, pokrzywa, fiolek, ruta, rdest, glistnik, nawloc...

Czyli niby dość prawidłowo, ale bez efektu. Skrzyp musi być długo gotowany.
Proponuję jeszcze do miksu dołożyć więcej neuroprotektorów, z wiązówką na czele.

Czy człowiek miał jakąs rehabilitację na kręgosłup?

Pomaga troche akupunktura- jest w stanie wyeliminowac na pare dni piszczenie w jednym uchu. Pisze na pare dni, bo po pracy w halasie problem powraca- pomimo noszenia specjalnych sluchawek.

Oczywiście rada zmiany warunków pracy jest niewykonalna.
A gdyby spróbował nosić kask motocyklowy, albo najlepiej taki na skutery śnieżne?

Na nerki ma zalecony antybiotyk Ospen 1500 na 4 tyg, ale boi sie go brac ze wzgledu na uszy.

No... nie wiem... jeśli antybiotyk jest potrzebny, to trzeba, ale czy został ustalony rodzaj bakterii? Czy to tak na ślepo, by zobaczyć, co się stanie?
Penicylina, to poważna sprawa, w zasadzie jej się nie bierze w domu.

https://imeds.pl/ospen-1500-1-500-000-j-m
Na ulotce wśród przeciwwskazań jest:
"  pacjent ma zaburzenia czynności nerek lub wątroby, zwłaszcza ciężkie, gdyż może być wskazane odpowiednie dostosowanie dawki leku lub wydłużenie odstępu między dawkami, a także regularna kontrola czynności tych narządów;"

Offline Earth

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 23, 2017, 12:59:28 »
Piszę w tym wątku bo od kilku miesięcy miałem silne szumy w uszach. Podczas nasilania się szumu to był stan jakby chwilę po wybuchu petardy. To powodowało już dość silne zakłócenia w odbiorze dżwięków.
12.07 miałem przyjemność poznać Basię i udać się z grupą zainetresowanych zielarstwem w podróż po ziele dziurawca. Zainicjowało to potrzebę samodzielnej podróży do Przywidza k/Kolbud na łąki przy jeziorze w Przywidzu i zbiory ziół, głównie dziurawca. Po zbiorach poszliśmy się wykąpać a także nurkować. Przy nurkowaniu okazało się, że nie mogę wyrównać cisnienia ew lewym uchu. W prawym uchu było ok a w lewym tylko ból bębenka zamiast wyrównania. Więc był to 2-gi sygnał co się dzieje z moim uchem środkowym i dlaczego mam szum.
Miałem zatkaną trąbkę Eustachiusza i ucho środkowe nie mogło się oczyszczać a także nie mogłem regulować zmiany ciśnienia przy nurkowaniu. Ucho środkowe pozostawało w stanie zapalnym kilka miesięcy bo kilka miesięcy miałem szumy uszne. Ponieważ czasami nurkuję (free divind) to wiem jak udrażniać trąbkę Eustachiusza. Ponieważ przewlekły stan zapalnym powoduje niepożądanych skutków oczyściłem ucho zewnętrzne zwykłą ciepłą wodą i gumową gruszką z apteki, Z lewego kanału słuchowgo zewnętrznego wypłynęło mi mnóstwo zalegającej woszczyny. Prawe ucho było ok.
Już na drugi dzień szumy zaczęły się zmniejszać. Natężenie szumów nadal maleje, ale nie jest to gwałtowny proces.
Szukam ziół, które złagodzą skutki przewlekłego stanu zapalnego ucha środkowego.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 23, 2017, 13:32:31 »
SZUMY W USZACH

Pani Lauter (54) zaczęła w ciągu kilku dni odczuwać bardzo silne narastające szumy w uszach. Przez rok
zbadało ją wielu lekarzy, także otolaryngologów z kliniki uniwersyteckiej. Ale żadne badania nie
przyniosły konkretnej diagnozy.
Dopiero gdy pacjentka przyjęła duże dawki witaminy D przez cztery dni, zauważyła znaczącą
poprawę. Z dnia na dzień szumy uszne ustępowały.
W ciągu trzech tygodni całkowicie uwolniła się
od tych dolegliwości
Dalej przyjmowała witaminę D, aby utrzymać jej stały, optymalny poziom w
organizmie. Nie wróciły żadne objawy choroby.
Najwyraźniej istnieje typ szumów usznych zależny od poziomu witaminy D w
organizmie. Nic nie przemawia przeciwko usunięciu niedoboru witaminy D u pacjentów z
takimi dolegliwościami.
https://www.ceneo.pl/28020595