Autor Wątek: wiadomości z kurnika  (Przeczytany 12019 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
wiadomości z kurnika
« dnia: Stycznia 24, 2012, 22:41:56 »
Szkielet - kosteczki z resztkami mięsa, równo ułożone pióra, zielone , malutkie łapki. Obok Grzywka - jeszcze grubszy i bardziej krnąbrny , niż zazwyczaj.

Kiedy budowaliśmy w lesie wolierę dla ochrony kur, nie podejrzewałam, że największe niebezpieczeństwo będzie stanowić ...kot.

Tragedia rozegrała się w nocy . Drobna pomyłka przy liczeniu kur po zamknięciu ich w kurniku. Przestroga dla planujących hodowlę - liczcie bez pomyłki, zamykajcie szczelnie kurnik.

Za dnia najlepszym obrońcą kur jest kogut. Na moje 12 kur może być tylko jeden kogut, to bardzo istotne. Kiedy są dwa, to się biją, a co gorsza - podprowadzają panienki w krzaki . Stado jest rozproszone, koguty zamiast troszczyć się i chronić - szaleją z zazdrości.

Moje kurki zielononóżki pragną tylko jednego - wybiegu pełnego uschniętych liści. Kiedy otwieram wolierę, nie interesują się nawet pszenicą. Biegną tam, gdzie liście. Grzebią, dziobią. Właściwie to nie wiem, co one tam znajdują. Ale niosą się intensywnie.

Mam jedną kurę podwójną. Niesie co 2 - 3 dni , jajeczko jest ogromne.

Rada dietetyczna - nie należy łączyć jajek ze ślimakami. To bardzo ciężkostrawny mix.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: wiadomości z kurnika
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2012, 11:27:24 »
http://www.garnek.pl/ineslik/17772952 bardzo praktyczny sposób na podawanie zielonego, kury nie zadepczą jedzonka :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2012, 12:22:24 »
czasami siedzę w kurniku. http://www.kurnik.pl/   ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2012, 12:24:42 »
Moje kurki zielononóżki pragną tylko jednego - wybiegu pełnego uschniętych liści. Kiedy otwieram wolierę, nie interesują się nawet pszenicą. Biegną tam, gdzie liście. Grzebią, dziobią. Właściwie to nie wiem, co one tam znajdują.

Pewnie robalki i kamyczki.
Czy dajesz im małe kamyczki lub gruby piasek? One tego potrzebują do trawienia pożywienia.

Pozdrowienia :-)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 25, 2012, 13:25:30 »
 No  to   zajrzyjmy  i  do  kurnika.
 Twoje  kurki  zapewne  szukają  pod  liśćmi  też  i  budulca  do   jajkowych   skorupek  ;   głównie  są   to sole wapnia, ale również niewielkie ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Część  z  tych  minerałów  dostarczasz  im  zapewne  Ty  jako  dodatki  do  paszy.   Część  szukaja  sobie  same na   "  wybiegu". Możesz  im  podrzucić  coś  ze  swojego  ziołowego  suszu,   na  pewno   pogardzą   ususzoną  majową! pokrzywą. W  owsie  dużo  minerałów,  pewno  dlatego  daje  się  kurczętom  płatki  owsiane.

Latem  nie  zawadzi  koło  kurnika  posadzić  piołun-  odstrasza  on  skutecznie   pchły.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2012, 14:04:18 »
Też mam kury, ale bez koguta. : P
Dobrze jest dawać im raz od czasu starszy, ususzony chleb, ale starty tak, żeby się nie podławiły. No i skorupki po jajkach których my nie wykorzystamy. :P

Nie zapominaj o przycinaniu piór jednego skrzydełka, jak się zdarzy, ze któraś sobie przeleci. :P

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2012, 23:10:03 »
Aqarel - bezbłędnie rozszyfrowałeś moje zamierzenia. To jest właśnie mój pomysł na podawanie zielonki kurom. Opisałam to jako "paśnik walizkowy " tutaj http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=4946

Basiu - tak , daję im gruby żwir.

Arte-  oczywiście , że daję im zioła, robię herbatki ziołowe. Są wielbicielami jaskółczego ziela. http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=5489 Nie podaję im za to paszy - czyli gotowego miksu dla niosek. Daję im ziarna, gotowane obierki, serwatkę.

Żywię moje kury również odpadkami z baru soczkowego - marchewka, jabłka. Przy okazji  przypomniało mi się o skórkach od granatów - niszczą pasożyty.

Ulq - a czy Ty karmisz kury gotową paszą? Kiedyś napisałam, że straciłam wiarę w zdrowe jajka od tzw. "szczęśliwych kur". Na forum woliera 90% hodowców jest zdania, że kura nie zniesie jajka bez granulatu paszowego.
Hodowcy , od których kupiłam jesienią małe kury zielononóżki mieli tony paszy zmagazynowane w stodole. A dziś sprzedają niby ekologiczne jajka .

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 28, 2012, 15:34:35 »
Co prawda spóźniam się miesiąc ale przeoczyłem ten temat. Przepraszam. :)

Pasza u mnie to głównie otręby z mieloną kukurydzą i jakimiś ewentualnymi ziarenkami drobno zmielonymi, ale to czasami taka dobra pasza. Raczej nie ma sensu przesadzac, mają wszystko co im trzeba bez takich przesad i cudów na kiju który tam przyspieszają niby noszenie czy inne głupoty.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2012, 15:42:09 »
Ulq - a czy Ty karmisz kury gotową paszą? Kiedyś napisałam, że straciłam wiarę w zdrowe jajka od tzw. "szczęśliwych kur". Na forum woliera 90% hodowców jest zdania, że kura nie zniesie jajka bez granulatu paszowego.

To jakim cudem w dawnych czasach kury znosiły jajka?
Co było pierwsze: jajko, kura, czy granulat? :-)))
A może to taki 90% rozwinięty Alzheimer?

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 24, 2012, 09:40:35 »
foto - rewelacja z kurnika

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2012, 23:09:58 »
Jaki fajny XD

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 26, 2012, 07:41:36 »
Śliczny *-*
:)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 26, 2012, 07:49:54 »
co powiecie na te?

chcę im zrobić herbatkę, rumianek OK?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 26, 2012, 10:36:04 »
Wspanialosci, widzac Nowe Zycie, samemu chce sie zyc ...
Naprawde, rozkoszne i - takie "niewinne" - chyba nikogo nie "pikly" jeszcze ?  :D
pozdrawiam.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 27, 2012, 08:54:56 »
Grzeczne są. Natomiast jedna mamuśka trochę szaleje . Przekupuje dzieciaki, żeby siedziały u niej. Przeniosła się w inny kąt kurnika,  żeby mieć drugą kurę na oku. Tamtej kazała wysiadywać resztę jajek. I to nie po dobroci - pobiła ją trochę.